Помер батько Порошенка

доповнено

У вівторок, 16 червня, на 85-му році життя помер батько п’ятого президента України Петра Порошенка, відомий підприємець Олексій Порошенко, який був гендиректором концерну “Укрпромінвест”.

Про це повідомила пресслужба партії “Європейська солідарність“.

“Сьогодні перестало битися серце великої людини праці, хлібороба, громадського та політичного діяча, Героя України, батька п’ятого Президента України Олексія Івановича Порошенка.
Все своє життя він присвятив служінню Україні, розвитку її економіки, дбав про людей.
Висловлюємо щирі співчуття Петру Олексійовичу та Марині Анатоліївні, усім рідним і близьким з приводу тяжкої втрати – смерті батька та друга, наставника та порадника”, – ідеться в повідомленні “ЄС”.

Олексій Порошенко народився 11 червня 1936 року в селі Саф’яни під Ізмаїлом (тоді – територія Румунії).

За фахом інженер-механік механізації трудомістких процесів у сільському господарстві. Після інститут працював інженером Держтехнагляду та головним інженером районного об’єднання сільгосптехніки в Болградському районі Одещини. У Молдові – на Бендерському дослідницькому експериментально-ремонтному заводі (з 1974 року – директор), начальником спеціалізованої пересувної механізованої колони тресту “Молдсільгоспмонтаж” у Тирасполі.

У 1992 році, після здобуття незалежності України та у зв’язку з війною у Придністров’ї, переїхав до Києва, де в аспірантурі Київського державного університету ім. Шевченка навчався молодший син Петро. Того ж року Олексій Порошенко став заступником генерального директора АТ “Біржовий дім “Україна” (генеральний директор – Петро Порошенко), 1993 року — заступником генерального директора ЗАТ “Український промислово-інвестиційний концерн” (при синові-гендиректорі).
Після того, як Петро 1998 року був обраний народним депутатом України, Олексій Порошенко став гендиректором концерну “Укрпромінвест”.

Із 2005 року — керівник ПАТ ЗНКІФ “Прайм Ессетс Кепітал”.

У 2012 році журнал “Фокус” поставив його на 9-те місце у списку найуспішніших аграріїв України (через агрохолдинг “Агропродінвест”).

Олексій Порошенко був депутатом Вінницької обласної ради (2006–2010) від партії “Наша Україна”.

Олексій Порошенко має звання Герой України та орден Держави (нагороджений 2009 року, при президентові Вікторі Ющенку), орден князя Ярослава Мудрого V ступеня, орден “Знак Пошани”, медаль “За трудову відзнаку”.
Заслужений працівник сільського господарства України (2001).

Дружина Євгенія Порошенко (Григорчук) померла в 2004 році.
Старший син Олексія Михайло Порошенко трагічно загинув у ДТП 1997 року. Похований разом із матір’ю в родинному склепі на Звіринецькому кладовищі Києва.

Читайте також:
На тлі епідемії від ускладнень помер відомий волонтер, військовий Віталій Панич

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна