ДБР за дорученням Венедіктової оголосило про підозру Порошенку

 

доповнено
П’ятому президенту України Петру Порошенку оголосили про підозру у Державному бюро розслідувань за дорученням генерального прокурора Ірини Венедіктової.

Про це в середу, 10 червня, повідомили в пресслужбі ДБР.

“Об 11:40 прокурори офісу генерального прокурора за дорученням генерального прокурора повідомили про підозру п’ятому президенту України”, – йдеться в повідомленні.

Перед цим Порошенко відмовився брати участь у допиті в межах провадження про “обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається із 43 картин всесвітньо відомих художників”.

“Те, що зараз робить влада, нічого спільного не має з європейськими цінностями, з нашим рухом у Європу, з нашими досягненнями, з безвізовим режимом, третю річницю якого ми будемо святкувати завтра. Бо Європейський союз – це є верховенство права. А переслідування опозиції, подвійне правосуддя – Володимире Олександровичу, чим це закінчується, ви можете перепитати у Януковича”, – цитує Порошенка під стінами ДБР видання “РБК-Україна”.

За його словами, за цей рік у ДБР ретельно вивчили кожну хвилину його перебування на посаді президента.

“Після того, як не було знайдено абсолютно нічого, вони пішли до подій 5, 7, 13, 15-річної давнини. Зараз я не виключаю, що вони уважно проаналізують події 1972, 73,74 років, коли я у Болградській середній школі №2 Одеської області отримував у першому, другому, третьому та інших класах похвальні листи як відмінник. А ну Порошенку завищували оцінки? І притягнути до відповідальності треба його першу вчительку”, – додав іронічно Порошенко.

Згодом у пресслужбі політсили, яку очолює п’ятий президент, пояснили, що вручена підозра стосується справи про можливе незаконне призначення на посаду першого заступника глави Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка.

“Справа, про яку йдеться, – це справа про призначення пана Семочка заступником глави Служби зовнішньої розвідки. Це абсурд. Колишній генпрокурор пан Рябошапка говорив, що це юридичний треш. І так воно насправді – це юридичний треш”, – заявив адвокат Порошенка Ілля Новіков.

“У Венедіктової забрало майже три місяці, щоб прийняти це рішення і щоб підписати проєкт цієї підозри. Вона могла підписати його з першого дня після свого призначення генеральним прокурором. Вона не мала волі все це робити. Вона розуміє – я впевнений, – що підписання такої безпідставної підозри означає реальну перспективу для неї самої бути притягнутою до кримінальної відповідальності”, – наголосив Новіков.

У коментарі журналістам начальник другого відділу ДБР Вадим Приймачок також підтвердив, що справа стосується ексголови СЗР.

“У приміщенні центрального апарату ДБР Петру Порошенку слідчі ДБР вручили письмове повідомлення про підозру в кримінальному провадженні, де останній обґрунтовано підозрюється в наданні завідомо незаконного наказу, який спонукав діючого главу зовнішньої розвідки до перевищення службових повноважень”, – цитує Приймачка агентство “Інтерфакс-Україна”.

Читайте також:
Венедіктова готується підписати підозру Порошенкові

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна