Венедіктова записала спеціальне відео, щоб довести правильність підозри Порошенку

 

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова стверджує, що підозру Петрові Порошенку склали та оголосили правильно.

Про це Венедіктова заявила у відеозверненні, поширеному на YouTube-каналі Офіс генерального прокурора.

“10 червня було повідомлено про підозру п’ятому президенту України і чинному народному депутату у спосіб, передбачений Кримінально-процесуальним кодексом України та уповноваженим на це прокурором. Вчора вкотре інформаційний простір сколихнули чергові заяви з цього приводу. Щоб уникнути будь-яких маніпуляцій, роз‘яснюємо ті аспекти, які жваво обговорюються у суспільстві”, — каже генпрокурорка.

Напередодні адвокат Петра Порошенка Ігор Головань заявив, що Ірина Венедіктова “заднім числом” оформила постанову, якою нібито доручила іншому прокурору вручити підозру п’ятому президентові.

Підозра Порошенку 10 червня стосується справи про призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.

Щодо різних номерів кримінального провадження, Венедіктова у зверненні зазначає, що у травні 2019 року було внесено відомості до ЄРДР, за номером з останніми цифрами 753, про кримінальне правопорушення щодо призначення членів Вищої ради правосуддя, а у листопаді 2019 року до ЄРДР внесли відомості, за номером з останніми цифрами 1732 — щодо незаконного призначення першого заступника СЗР.

За каденції колишнього генпрокурора 3 березня 2020 року кримінальні провадження 753 (щодо призначення членів ВРП) та 1732 (щодо призначення першого заступника СЗР) об’єднали в одне провадження, якому автоматично присвоїли первинний номер з останніми цифрами 753.

Ірина Венедіктова стверджує, що в повідомленні про підозру Порошенку, яку вона підписала 10 червня, є посилання на ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу України. В постанові, якою доручено повідомити про підозру, в описовій частині є посилання на всі статті, за якими кримінальне провадження розслідувалось, у тому числі і закриті, а доручення містило кваліфікацію за конкретним епізодом, у якому винесли повідомлення про підозру.

Також генпрокурорка згадала про допит Порошенка 30 червня. Вона зазначила, що він не відбувся у зв’язку із клопотанням сторони захисту про його перенесення на наступний день.

Сторона захисту просить поєднати допит та обрання запобіжного заходу в один день. Слідство, каже генпрокурорка, не бачить в цьому перешкод.

Щодо обрання запобіжного заходу Порошенку — судове засідання відбудеться 1 липня.

“Уперше за роки незалежності України ми створюємо прецедент, який руйнує касту недоторканих. Тому, пропоную п’ятому президенту України продемонструвати співгромадянам власним прикладом повагу до закону, до створених правоохоронних органів та реформованих судів, та скористатись правом на захист у спосіб передбачений законом і доводити в суді свою невинуватість“, — сказала Венедіктова.

При цьому 62-га стаття Конституції України вказує: “Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину”.

Нагадаємо, 10 червня, Петрові Порошенку вручили підозру в Державному бюро розслідувань у справі про призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Сталося це тоді, коли експрезидент прийшов на допит у ДБР.
Вручити підозру хотів представник офісу генпрокурора, який не представився.
Порошенко та його захисники називають такі діями незаконними, посилаючись на те, що повідомляти про підозру народному депутату має генеральний прокурор.

Венедіктова переконує, що генпрокурор має всі законні підстави доручити іншим прокурорам здійснити письмове повідомлення про підозру. За її словами, це передбачено частиною 2 статті 481 Кримінального процесуального кодексу.

18 червня Печерський райсуд Києва почав розгляд щодо запобіжного заходу для Петра Порошенка в цій справі, однак переніс засідання на 1 липня (через смерть та похорон батька Порошенка).

Слідство підозрює, що у 2018 році, будучи президентом, Порошенко “шляхом видання явно злочинного наказу схилив” військову посадову особу – голову СЗР Єгора Божка – “до перевищення ним влади і службових повноважень”, тобто до призначення Семочка.

Початково офіс генерального прокурора України подавав до Печерського районного суду Києва клопотання щодо застосування до Петра Порошенка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 10 млн грн.

Читайте також:
Прокуратура просить не арештовувати Порошенка, а відпустити під особисте зобов’язання

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна