Інтерв’ю Гіркіна долучать до матеріалів справи МН17

 

Інтерв’ю колишнього ватажка бойовиків Ігоря Гіркіна долучать до матеріалів справи про авіакатастрофу рейсу MH17 над Донбасом.

Про це під час слухань повідомив головуючий суддя Хендрік Стенгейс, передає DW.

За його словами, крім уже наявної інформації, до матеріалів провадження також долучать інтерв’ю Гіркіна українському журналістові Дмитру Гордону.

Зазначається, що суд Нідерландів врахує і вивчить заяви Гіркіна.

Дещо скептичніше до ідеї долучити інтерв’ю до матеріалів справи ставляться українські ЗМІ.

“Європейська правда” в своєму тексті “Зірка росТБ проти Гордона: як захищається Росія у Гаазі на суді по MH17” пише, що не варто чекати, аби ціле інтерв’ю стало доказом у справі.

“Щоби отримати покази підсудного, які можуть увійти в доказову базу, звісно ж, недостатньо просто зателефонувати до нього по скайпу. Процедура допиту є зовсім іншою. Нідерландська прокуратура і раніше згадувала важливість таких інтерв’ю – але не в контексті збирання показів, а як інструмент їх ідентифікації і зіставлення голосу з перехопленими СБУ записами розмов, що додані до справи”, – йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, що в Нідерландах, у судовому комплексі “Схіпхол” неподалік від Амстердама, 8 червня почалося четверте судове засідання у справі щодо збитого у 2014 році пасажирського літака “Малайзійських авіаліній” рейсу МН17.

Як інформувала “Новинарня“, 18 травня журналіст Дмитро Гордон опублікував чотиригодинне інтерв’ю з з полковником ФСБ, учасником анексії Криму та початку українсько-російської війни Ігорем Гіркіним (Стрєлковим).

Пізно увечері 18 травня кілька десятків людей зібралися під офісом Гордона з пікетом.
Активісти незадоволені тим, що Гордон, на їхню думку, легітимізує террористів та пособників окупантів. Банери з фотографіями Гордона на вході до його редакції закидали яйцями.

У Службі безпеки України заявили, що вивчать ситуацію у зв’язку з інтерв’ю.

Партія “Європейська солідарність” звернулася до СБУ з вимогою негайно розпочати провадження за фактом розпалювання ворожнечі, підтримка тероризму та підривання суверенітету України Гордоном.

Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов відзначив, що озвучену в розмові інформацію можуть використати у кримінальному процесі проти бойовика.
Прокурор підкреслив, що в інтерв’ю є “цінна для розслідування інформація”.

Сам Гордон заявив, що готував інтерв’ю з Поклонською та Гіркіним за сприяння українських спецслужб, а флешку з матеріалами вже передав до суду в Гаагу.

Читайте також:
СБУ: інтерв’ю з Поклонською та Гіркіним є ініціативою Гордона

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна