Чіп і Гейтс: як світ заполонили фейки про зловісного мільярдера і чому засновника Microsoft пов’язують з коронавірусом

 

“Складно спростовувати аж настільки відверту дурню”. Так засновник Microsoft, мільярдер Білл Гейтс прокоментував конспірологічні теорії про те, що він має намір під виглядом вакцинації від COVID-19 вживлювати людям в людей мікрочіпи, щоб контролювати їх поведінку, розмноження і взагалі існування. І, власне, для того й “запустив” у світ коронавірус (інший варіант – чутки про існування коронавірусу, якого насправді не існує).

“Я ніколи не займався речами на кшталт мікрочіпів. Дуже важко заперечувати настільки дурні й дивні речі”, – цитує засновника Microsoft Business Insider.

Для людини з критичним мисленням такі “теорії” справді звучать як повна нісенітниця. Проте спосіб мислення й ступінь його критичності в усіх різні. Тож фейки про Гейтса і його змову проти людства й надалі поширюються в соцмережах, зокрема й деякими відомими та впливовими блогерами. Передусім російськими (зокрема, відомим режисером і палким прихильником президента РФ Володимира Путіна Нікітою Міхалковим, зіркою таблоїдів Вікторією Бонею тощо). Але, на жаль, не тільки.

Наприклад, 14 травня відома своєю антивакцинаторською позицією італійська депутатка Сара Куніаль поширила у фейсбуці відео свого виступу в парламенті, де називає Гейтса злочинцем, який “за допомогою вакцини від COVID-19 прагне добитися абсолютної влади над людством і перетворити людей на рабів, позбавивши їх свободи волі”. Політикиня вимагає заарештувати мільярдера й судити його “за злочини проти людства”.

Це відео, яке відтоді отримало десятки тисяч репостів і зібрало сотні вдячних коментарів у стилі “дякуємо, що не боїтеся казати правду!”, Facebook Ц маркував позначкою про ймовірно брехливу інформацію.

Читайте також:
Активісти вважають, що соцмережі програли боротьбу з фейками про COVID-19.
Там не погоджуються

Від Молдовської церкви до виборців Трампа

Нещодавно цілу “офіційну” кампанію проти майбутньої вакцинації від коронавірусу почала Молдовська православна церква, яка підпорядковується Москві. Тамтешній Синод визнав, що цю “сатанинську субстанцію” (тобто майбутню вакцину) нав’язують православним “сатанинські глобалісти”, щоб “вживлювати в тіла громадян чіпи, через які влада контролюватиме їх життя за допомогою технології 5G, розробленої на Заході”.

Позицію молдовських церковників уже підтримали й деякі колеги по “материнській РПЦ” в Україні, зокрема, митрополит Почаївський Володимир (Мороз), який є вікарієм Київської митрополії УПЦ МП та намісником Почаївської лаври. Цей монастир, нагадаємо, у квітні закривали на карантин через спалах коронавірусу.

Звісно, найбільш вдячними споживачами такої інформації є категоричні противники щеплень як таких, які бачать у будь-якій вакцині виключно загрозу для свого здоров’я зокрема й існування людства загалом. Проте пандемія нового коронавірусу, який науковці ще тільки досліджують, а він уже закрив на карантин увесь світ, виявилася аж надто благодатним ґрунтом для появи нових і “вдосконалення” старих конспірологічних теорій. Ці теорії відтак здобувають усе нових і нових прихильників.

Скажімо, за результатами опитування Yahoo News/YouGov, у наміри Гейтса чіпувати людей під приводом вакцинації від коронавірусу вірять 44% виборців Республіканської партії США, серед яких більшість голосувала за Дональда Трампа, і лише 26% вважають це безглуздям (решта – сумніваються). Серед прихильників Демократичної партії переконаних у злих намірах засновника Microsoft лише 19%, але це також немалий показник.

Звідки ж узагалі взялися “жахалки” про “вживлення чіпів”, яке для багатьох людей залишається набагато гіршою загрозою, ніж коронавірус, і при чому тут Білл Гейтс?

Чим займається найбільший у світі благодійний фонд

Подружжя Білл та Мелінда Гейтс. Фото: Elaine Thompson/AP

Фонд Білла і Мелінди Гейтс був заснований 2000 року після злиття двох дещо старіших організацій: Фонду Вільяма Гейтса та Освітнього фонду Гейтса. На сьогодні це – найбільша у світі благодійна організація з активами, які оцінюють у понад 46 мільярдів доларів.

Головними цілями фонду є боротьба з бідністю і підвищення якості охорони здоров’я в усьому світі, а також збільшення можливостей для якісної освіти та інформаційних технологій. У 2008 році Білл Гейтс залишив пост очільника Microsoft, щоб повністю присвятити себе роботі у фонді.

Здавалося б, мета благородна, та й діяльність фонду свідчить лише на його користь. Проте безліч людей у світі переконані: “просто так” нічого не робиться, й очікувати дармової доброчинності від багатих людей не варто, бо вони, мовляв, завжди переслідують власні “шкурні” інтереси.

Розквіт “антигейтсівських” теорій бере початок приблизно з лютого 2010 року. Тоді сам Білл, виступаючи на форумі TED, сказав дослівно таке:

“Сьогодні у світі живе 6,8 мільярда людей, і ця кількість прямує до 9 мільярдів. Якщо ми проведемо справді якісну роботу щодо нових вакцин, охорони здоров’я, репродуктивного здоров’я, ми могли б знизити це (тобто зростання кількості населення, а не вже наявне населення землі – “Н”), можливо, на 10 або 15 відсотків. Але наразі ми спостерігаємо збільшення на близько 1,3 мільярда”.

Очевидно, що Гейтс говорив про скорочення темпів приросту населення. Тобто про те, що покращення охорони здоров’я й можливість доступу до контрацепції допоможе мешканцям найбідніших країн планети значно покращити якість життя. Тисячі людей не помиратимуть від інфекцій, які вже давно не загрожують мешканцям розвинутих держав. Жінки завдяки контрацепції зможуть відпочити від безперервного народження дітей й приділяти більше уваги власним потребам, освіті тощо. Та й сам принцип народжувати якомога більше дітей лише для того, щоб збільшити шанси на виживання потомства в умовах високої дитячої смертності, стане зайвим.

Читайте також:
“Дай 5!” Звідки взялися теорії про зв’язок технології 5G з коронавірусом і чому це ФЕЙК

Контрацепція як “шлях до винищення людства”

Можливо, із цими тезами, відданість яким американський мільярдер надалі неодноразово доводив словами й діяльністю, можна сперечатися.

Проте висновок, який зробили з його промови “конспірологи”, є однозначно маніпулятивним. Ухопившись за “це” у промові Гейтса, вони заявили, що він мав на увазі скорочення кількості людства за допомогою спеціально розроблених з цією метою препаратів. Які під приводом обов’язкової вакцинації вводитимуть усім наївним (читай, тим, хто не увірував у відповідну теорію змови) людям.

І, мовляв, діяльність благодійного фонду Білла та Мелінди Гейтс, одним із напрямків якого є прагнення збільшити доступність засобів контрацепції для всіх охочих, також вкладається в цю канву.

Як відстежила журналістка-розслідувачка проєкту Type Investigations Кетрін Джойс, уперше відкриті звинувачення такого типу проти фонду Білла та Мелінди пролунали в Гані 2010 року. Тоді одна з колишніх чиновниць цієї африканської країни звинуватила організацію Гейтсів у проведенні “дослідів на довірливих селянах” з метою насильницької стерилізації місцевого населення для зменшення популяції африканців.

І хоча інформацію про проведення будь-яких медичних експериментів спростовували й органи влади, й ганські лікарі, й навіть місцеві лідери, які користуються повагою серед населення, це не допомогло. Ненависть до співробітників фонду Гейтсів була такою великою, що багатьох із них довелося терміново евакуювати з країни через загрозу життю.

Білл Гейтс в Африці

У США чутки про причетність фонду до насильницької стерилізації радо підхопили активісти рухів за заборону абортів та контрацепції.

А далі конспірологічні теорії навколо діяльності Гейтсів почали множитися й урізноманітнюватися. І зрештою звинувачення в тому, що білі товстосуми прагнуть позбавити фертильності африканських жінок, мутували в “намір багатої верхівки світу взяти під контроль/кількісно зменшити” усе бідніше людство, незалежно від місця проживання і кольору шкіри.

Читайте також:
Від “секретних лабораторій” до “розпаду України”: як прокремлівські ЗМІ ширять фейки про коронавірус

Від “Популяційної бомби” до мікрочіпів

І що б надалі не казав “зловісний Білл”, конспірологи завжди знаходили спосіб перекрутити його слова собі на потребу. Особливо після того, як він сам підтвердив, що захоплювався роботами американського біолога Пола Ерліха, який 1968 року в книжці “Популяційна бомба” писав про майбутню глобальну катастрофу через перенаселення планети. При цьому Гейтс визнає, що більшість прогнозів Ерліха не підтвердилися, але кого вже це цікавить…

Таким чином, станом на початок 2020 року, коли загадковий коронавірус із Китаю почав ширитися планетою, Білл Гейтс уже заслужив у певних “конспірологічних” колах репутацію всесвітнього зла. Тож далі справа була за малим. Пригадавши всі попередні страшилки, антигейтсівці додали додали до них вишеньку на торті: “пророцтво” мільярдера про майбутню пандемію (знову виступ на TED, тепер уже в березні 2015 року), “генеральну репетицію” до якої Гейтс і К° нібито провели у жовтні 2019-го.

Насправді у “пророчому” виступі Гейтс на прикладі спалаху смертельної лихоманки Ебола у 2014-му закликав людство краще підготуватися до потенційних пандемій, розвиваючи напрями розробки вакцин і навчання медперсоналу.

Зауваження про те, що майбутня пандемія може мати вірусну природу, теж навряд чи варто вважати якимось особливим передбаченням, з огляду на те, що найбільш небезпечні в плані поширення або смертності епідемії й пандемії останніх десятиріч були спричинені саме вірусами: ВІЛ, атипової пневмонії SARS, “пташиного” та “свинячого грипу”, тієї самої Еболи.

А китайські вірусологи попереджали навіть про те, що нову пандемію може спричинити саме коронавірус, який походитиме з Китаю.

Тому під час заходу під назвою “Подія 201”, організованого спільно Центром охорони здоров’я імені Джонса Гопкінса, Всесвітнім економічним форумом і Фондом Білла та Мелінди Гейтс у жовтні 2019-го, експерти справді намагалися скласти план дій на випадок важкої коронавірусної пандемії.

Хоча використаний ними сценарій розвитку подій, на щастя, виявився досить далеким від того, що ми спостерігаємо зараз (досить сказати, що на цих “тренуваннях” ішлося про 65 мільйонів померлих під час епідемії).

Що ж до “апгрейду” початкової теорії про “стерилізаційні” вакцини до теорії про вакцини зі зловісними мікрочіпами, то тут уже змішалося в купу все разом: цифрові технології, на яких спеціалізується засновник Microsoft, лякалки релігійних фанатиків про “число сатани”, яке переслідує людство у вигляді будь-яких пов’язаних із числами нововведень, слова Гейтса про те, що для контролю поширення COVID-19 доречно буде запровадити електронну сертифікацію тих, хто вже перехворів і має антитіла до коронавірусу або пройшов вакцинацію (коли винайдуть вакцину).

Мільярдері справді казав про таку ймовірність, хоча, звісно, мав на увазі не мікрочіпи, а щось на зразок ID-карток чи біометричних паспортів, де міститиметься відповідна інформація.

“Заарештуйте Гейтса!”

“Антигейтсівські” теорії множилися так швидко, що коли вже десь у квітні цифрові платформи, на яких вони поширювалися, почали звертати на це увагу, було пізно: сотні відео з багатошаровими “розвінчаннями” діяльності Білла Гейтса набирали мільйони переглядів, а на групи типу “Не дозволимо Гейтсу знищити людство!”, “Зупинимо насильницьку вакцинацію від Білла Гейтса” підписалися сотні тисяч користувачів.

Станом на травень обурення вийшло за межі інтернету й переросло в реальні протести. Мітинги під гаслами “Заарештуйте Гейтса!” відбувалися у США, Великій Британії, Німеччині, Австралії та інших країнах.

Учасник протесту проти Гейтса у Лондоні. Фото: AP

Тепер у “боротьбі за контроль над світом” Білл із Меліндою не лише складають достойну конкуренцію, а й випереджають масонів, ілюмінатів, рептилоїдів і навіть Джорджа Сороса.

Петиція з вимогою розслідувати “скоєні Фондом Білла та Мелінди Гейтс злочини проти людства” на сайті президента США станом на 10 травня зібрала мало не рекордні 583 909 голосів.

А 5 червня петиція з вимогою “законодавчо заборонити чіпування людей шляхом вживлення чіпа в тіло” з’явилася й на сайті президента України.

Щоправда, за перших три дні цей заклик не набрав і 2 тисяч голосів. Але антигейтсівська кампанія триває. І попри всі зусилля фактчекерів, армія прихильників теорії змови лише зростає.

До слова: як повідомляє проєкт EUvsDisinfo Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків (European External Action Service’s East StratCom Task Force), одними з найзапекліших ретрансляторів фейків про Гейтса й “мікрочіпування” є російські ЗМІ – як офіційні, так і фінансовані Кремлем мас-медіа в інших країнах.

А тим часом Фонд Білла та Мелінди Гейтс оголосив про намір спрямувати 1,6 мільярда доларів Глобальному альянсу з вакцинації та імунізації (GAVI), щоб забезпечити вакцинами найбідніші країни світу. Ще 100 мільйонів доларів буде виділено конкретно на розповсюдження вакцини від коронавірусу, коли її створять.

Головне, щоб на той час іще залишалася достатня кількість охочих цією можливістю скористатися.

“Коли в кінцевому рахунку у нас з’явиться вакцина, потрібно буде домогтися формування групового імунітету, щоб близько 80% населення були вакциновані.

Але якщо люди вважатимуть, що це афера, або що вакцини шкідливі, і не захочуть вакцинації, то хвороба продовжить вбивати людей.

Так що мене трохи турбує існування всіх цих божевільних ідей.  І мене дещо дивує, що частина цих теорій – про мене”, – зауважив Білл Гейтс в інтерв’ю BBC.

Читайте також:
НАТО розцінює фейки проти Альянсу під час пандемії як нову загрозу, – Столтенберг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна