“Дай 5!” Звідки взялися теорії про зв’язок технології 5G з коронавірусом і чому це ФЕЙК

 

Такі виклики, як поширення невідомої раніше хвороби, коли люди почуваються невпевненими й розгубленими, є ідеальним ґрунтом для зародження й поширення найдивовижніших фейків та маніпуляцій.

Тож навряд чи варто дивуватися, що від початку пандемії COVID-19 світом ширяться найхимерніші теорії про походження, шляхи поширення й методи лікування нового коронавірусу.

Однією з таких теорій стала гіпотеза про зв’язок пандемії із запровадженням нової технології мобільного зв’язку – 5G. Цей фейк особливо активно поширювали наприкінці березня – у квітні. А потім, здавалося, істерія довкола 5G-пандемії дещо вщухла, поступившись місцем новим фантастичним теоріям змов.

Проте на початку травня ажіотаж вийшов на новий виток: повідомлення про «смертельну небезпеку 5G» знову посипалися в групи у месенджерах, а популярні блогери «мільйонники» почали поширювати в соцмережах заклики підписувати петиції про заборону 5G.

Українська інстаграм-блогерка з 3,9 млн підписників теж боїться нового мобільного зв’язку

1, 2, 3, 4, 5 – іду конспірологію шукать!

Теорія про небезпеку 5G для здоров’я людини не нова – вона виникла разом із першими повідомленнями операторів мобільного зв’язку про намір впровадити нову технологію. А відтак одразу з’явилися й вимоги заборонити цей «новий Чорнобиль для людства».

Зараз це вже підзабулося, але свого часу такі самі заклики ширилися проти мереж попередніх поколінь – 2G, 3G, 4G, ще раніше – проти wi-fi, проти мобільного зв’язку як такого, проти телебачення, проти радіо…

Як жартують у соцмережах про таких «переляканих»,

«спершу вони використовували 2G-зв’язок, щоб поширювати дописи про шкоду 3G, потім вони користувалися 3G, щоб лякати людство небезпеками від 4G, тепер завдяки 4G вони вдвічі швидше строчать у соцмережах заклики заборонити 5G»…

Насмілимося спрогнозувати, що й із 5G-зв’язком зрештою станеться щось подібне.

Проте в історії запровадження цієї технології все-таки є одна відмінність: фактично на період її випробування припала поява нового коронавірусу, який спричинив пандемію, глобальний локдаун і «зрив з котушок» у середовищі шанувальників конспірологічних теорій.

Головна відмінність технології 5G від її попередниць полягає в тому, що інформація в новій мережі передаватиметься в десятки разів швидше, ніж у поширеній зараз 4G. При цьому затримка в передаванні даних скорочується на кілька порядків. До прикладу: відео «вагою» близько 10 гігабайтів у мережі 5G скачається менш ніж за 10 секунд.

При цьому 5G оперує на міліметрових хвилях від 30 до 300 ГГц, тоді як старіші 2G, 3G та 4G використовують значно нижчі частоти – від 700 мегагерц до 2,5 гігагерц...

«Не аналізував, але все може бути!»

Тепер уже складно сказати, хто перший пов’язав появу коронавірусу із запровадженням 5G. Але масштабного поширення теорія набула після того, як в інтерв’ю бельгійській газеті Het Laatste Nieuws від 22 січня 2020 року, про зв’язок коронавірусу із 5G висловився бельгійський лікар Кріс ван Керкховен.

Журналіст у розмові з ним зауважив, що місто Ухань було серед перших у Китаї, де почали випробовувати 5G-зв’язок – а саме там, нагадаємо, в січні 2019 року вперше виявили новий штам, який згодом отримав назву SARS-CoV-2.

«Чи може бути, що ці дві обставини пов’язані?» – поцікавився у Керкховена автор статті. «Я не проводив аналіз… але між цими двома подіями може бути зв’язок», – заявив медик.

І запустив снігову кулю, яка лавиною захлеснула світовий інформаційний простір.

Байдуже, що видання дуже швидко видалило цю публікацію з сайту як таку, яка не підкріплена жодними доказами. Прибічники заборони 5G-зв’язку в Нідерландах моментально поширили цю фразу по соцмережах, а вже за пару днів вона, перекладена англійською, облетіла увесь світ.

Найгірше, що «дезу» підхопили й деякі знаменитості світового масштабу, яким довіряють мільйони шанувальників – такі як співачка МІА, актори Вуді Харрельсон і Джон К’юзак (він згодом видалив свій твіт на цю тему).

Протести проти 5G у Канаді

Борці з мобільними «вітряками»

Цей фейк виявився не менш інтернаціональним, ніж «окроплення вулиць з гелікоптера смертельно небезпечними для людей хімікатами для дезінфекції від коронавірусу» на початку карантину. Повідомлення із закликом «з 23:00 до 5:00 щільно зачинити вікна й не виходити на вулиці» із завидною послідовністю поширювалося в месенджерах цілої низки країн – і байдуже, що на той час, коли цей текст у перекладі на українську чи російську дістався України, його вже десятки разів спростували в Італії, Іспанії, Великій Британії тощо.

Втім, заклики просидіти цілу ніч удома, щоб не потруїтися «санітайзерами з гелікоптера», принаймні не призвели до псування майна (про психіку, підірвану безумовною вірою в чутки а ля «сказав дядько сусідчиної подруги, зять якого працює з молодшим сином старшої секретарки помічника прем’єр-міністра», наразі не будемо).

У випадку зі «смертельною небезпекою від 5G» справа зайшла значно далі. Скажімо, у Великій Британії за місяць з початку квітня до початку травня було знищено або пошкоджено 77 вишок мобільного зв’язку.

Про спроби пошкодити такі антени повідомляли й ЗМІ Нідерландів, Бельгії, Австралії, Нової Зеландії. А в канадському Квебеку пожежникам лише протягом тижня довелося гасити чотири підпалені невідомими зловмисниками мобільні передавачі. Щоправда, всі вони передавали сигнал у форматі 3G та 4G, але з огляду на темпи поширення «коронавірусного» фейку, місцеві правоохоронці схиляються до думки, що підпалювачі цього просто не знали.

«Уряд робить усе, щоб припинити поширення фейків», – наголосила тоді віце-прем’єрка Канади Христя Фріланд, зазначивши, що «в такий період, як під час пандемії, дезінформація є особливо шкідливою для суспільства».

Читайте також:
Велика частина фейків про коронавірус надходить з Росії, – речник ЄС

Вірус, що летить на крилах радіохвиль

Як же, на думку прихильників цієї версії, пов’язані антени мобільного зв’язку й коронавірус?

Версія найбанальніша і, відповідно, найдивовижніша полягає в тому, що за їх допомогою ворожі (китайські, російські, американські – залежно від ареалу поширення) спецслужби поширюють вірус на сотні кілометрів. Ця «теорія» користується чималою популярністю у відповідних колах, хоч її міг би легко спростувати кожен старшокласник, який вивчав біологію та фізику.

Більше того, шанувальники версії про «мобільний» коронавірус знайшли їй наукове «підкріплення», як і належить справжнім конспірологам. Адже за винятком повної маячні на кшталт «ідентифікаційним кодом Сатана маркує тих, кого забере до пекла», більшість конспірологічних теорій приваблюють неофітів саме тим, що подаються у псевдонауковому стилі, з «аргументами» і «доказами».

У цьому випадку йдеться про статтю кількох бостонських фізиків, які намагалися довести можливість передачі ДНК через електромагнітні хвилі.

Статтю в результаті не опублікувало жодне наукове видання, зате вона стала в нагоді послідовникам руху #stop5G. Хоча, за логікою, в такому разі треба б виступати за повну заборону мобільного зв’язку як такого, а не лише певного покоління.

Ну й плюс іще одна «нестиковочка»: коронавірус не містить ДНК – лише РНК. А про неї у згаданій статті взагалі не йдеться.

Але позаяк теорія наявна й навіть досить популярна, у Всесвітній організації здоров’я офіційно розвінчали міф про те, нібито COVID-19 може поширюватися через мобільні мережі.

«Віруси не можуть подорожувати радіохвилями чи мобільними мережами.

А COVID-19 поширюється у багатьох країнах, де немає мереж 5G.

Коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом, коли інфікована людина кашляє, чхає або говорить. Також люди можуть інфікуватися, доторкнувшись спершу до зараженої поверхні, а потім – до їх очей, рота чи носа», – наголошують у ВООЗ.

Фото: pixabay.com

Висновок науковців: сонячне світло – і то небезпечніше

На цьому тлі навіть дещо «притомнішою» видається теорія про загальну небезпеку електромагнітного випромінювання, яке поширюється від мікрохвильових печей, стільникових телефонів та антен і нібито спричинює зниження імунітету (зокрема, онкологічні захворювання).

Такі припущення існують давно і виявилися дуже «в тему» противникам 5G. Адже ця технологія ще більш просунута – отже, вплив на імунітет іще негативніший (ну це ж логічно – що прогресивніше, то небезпечніше). А ослаблений організм, як ми щодня чуємо від влади та медиків, більше схильний до важкого перебігу і навіть летального наслідку коронавірусної хвороби. Бінго!

Втім, наука цього ентузіазму не поділяє.

Дослідження впливу електромагнітного випромінювання різних типів на здоров’я людини тривають уже багато років. У 2014 році Всесвітня організація охорони здоров’я, підсумувавши результати багатьох досліджень на цю тему, видала висновок:

жодних доказів того, що користування мобільними телефонами завдає шкоди здоров’ю, не виявлено.

Так, відтоді технології покращилися, і 5G – це вже не те, що 3-4. Однак науковці стверджують, що для мобільного зв’язку використовують радіохвилі низькочастотного спектра, які значно менш потужні за сонячне світло, наприклад. Негативного впливу на клітини людського організму вони не чинять – для цього потрібне набагато сильніше випромінювання.

А в лютому 2020 року ВООЗ опублікувала висновок, що стосується вже конкретно технології 5G – і він також свідчить про відсутність доказів, які свідчили б про негативний вплив на здоров’я людини.

І до слова: ще 7 квітня компанія Google попередила, що видалятиме з сервісу YouTube будь-які відеоролики, де йтиметься про зв’язок між технологією 5G й коронавірусом. Фейкам – бій!

Читайте також:
Модератори Facebook за місяць виявили 50 мільйонів дописів із фейками про коронавірус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна