НАТО розцінює фейки проти Альянсу під час пандемії як нову загрозу, – Столтенберг

 

Агресивна дезінформація й пропаганда проти НАТО, які активно поширювалися у світі  розпал пандемії коронавірусу, мали на меті розділити союзників та посіяти зневіру у їх здатність допомагати одне одному. Тому в Північноатлантичному Альянсі це розцінюють як нову загрозу.

Таку заяву зробив генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг у понеділок, 8 червня, під час відеоконференції, присвяченої майбутньому розвитку НАТО до 2030 року, повідомляє “Укрінформ“.

“Серед нових загроз, поряд із загрозами у кіберпросторі, НАТО бачить виклики з боку дезінформації й пропаганди. Під час пандемії вони були спрямовані на те, щоб нас розділити, підірвати довіру серед держав-союзниць”, – наголосив Столтенберг.

Назвав він і держави, які були в цьому зацікавлені.

“Ми бачили від Росії та Китаю спроби звинувачувати наших союзників по НАТО в самому існуванні коронавірусу. Ми бачили також історії про те, що ми не здатні допомогти та підтримати одне одного. Реальність є протилежною: союзники дуже багато допомагають одне одному, хоча всі потерпають від пандемії”, – підкреслив генсек Альянсу.

Він нагадав, що на тлі спалахів коронавірусу зусилля військових структур НАТО, які координував Верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі (SACEUR), були вирішальними під час транспортування медичного обладнання, медичної евакуації та перевезення пацієнтів, надання медичного персоналу та розгортання польових госпіталів на тисячі місць, у допомозі в організації прикордонного контролю тощо.

“Метою пропагандистських кампаній, які ми спостерігали під час пандемії COVІD-19, було підірвати довіру до наших демократичних інституцій та піддати сумніву нашу здатність працювати разом”, – наголосив Столтенберг.

Водночас він висловив тверде переконання в тому, що “реакцією та таку пропаганду не може бути пропаганда у відповідь”.

“Найкращим шляхом відповіді на пропаганду є вільна і незалежна преса, коли журналісти ставлять важкі питання, перевіряють факти – щоб пропаганда та дезінформація не мали успіху. Адже правда завжди переможе”, – вважає генсек НАТО.

Як писала “Новинарня“, в оприлюдненому раніше звіті проєкту EUvsDisinfo Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків зазначається, що масовані дезінформаційні вкиди від прокремлівських ЗМІ у Східній Європі мають на меті посіяти розбрат між Євросоюзом та державами Східного партнерства.

Читайте також:
Активісти вважають, що соцмережі програли боротьбу з фейками про COVID-19. Там не погоджуються

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна