Від “секретних лабораторій” до “розпаду України”: як прокремлівські ЗМІ ширять фейки про коронавірус

 

Відколи пандемія COVID-19 поширилася на держави Східної Європи, для прокремлівських ЗМІ це стало черговим приводом повправлятися в дезінформації – не лише розкручуючи давно експлуатовані ними теми, а й запустивши цілу низку нових фейків та маніпуляцій, пов’язаних із коронавірусною тематикою.

Про це йдеться у звіті проєкту EUvsDisinfo Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків (European External Action Service’s East StratCom Task Force).

Аналітики цього проєкту моніторять випадки дезінформації 15-ма мовами, створеної прокремлівськими ЗМІ й поширюваної в країнах ЄС та Східного партнерства.

“Секретні біолабораторії Заходу” як джерело пандемії

В Україні багато галасу наробив сюжет телеканалу “1+1” про нібито роботу “таємних американських біолабораторій”, після того як цей фейк активно поширювали проросійські сили: партія “Опозиційна платформа – За життя”, її голова Віктор Медведчук та наближені до нього медійні ресурси – “112 Україна”, ZIK, NewsOne, проросійський сайт “Страна”, телеграм-канали депутата від “Слуги народу” Олександра Дубінського, Андрія Портнова тощо.

Як зазначається у звіті європейських аналітиків, тему “таємних військових лабораторій біля кордонів Росії” фінансовані Кремлем джерела експлуатують уже багато років. Серед найпомітніших об’єктів цієї дезінформації – лабораторія Лугара у Тбілісі (Грузія), яку прокремлівські ЗМІ давно охрестили “місцем розробки біологічної зброї” для США й не тільки.

Поява коронавірусу вкупі з недостатніми знаннями про цю нову інфекцію стала благодатним ґрунтом для вкидання дезінформації та плекання конспірологічних теорій, чим одразу скористалися кремлівські “фейкомети”. Зокрема, осідлали вони й уже розроблену на прикладі Тбілісі тему “західних біолабораторій”.

Як зазначається у звіті, найперший приклад прокремлівської дезінформації щодо коронавірусу, зафіксований у базі 22 січня 2020 року, був саме про це: у Білорусі поширили чутки про те, що новий вірус “розробили в лабораторіях НАТО”, а у Вірменії це були “лабораторії Пентагону”.

Надалі російські дезінформатори цю тезу розвивали все активніше, доповнюючи новими “подробицями”. Наприклад, популярний російський телеканал REN TV невдовзі заявив, що “коронавірус обслуговує інтереси США, бо американські лабораторії працювали не лише навколо Росії, а й у країнах Азії”.

Фінансований Москвою телеканал RT Arabic на початку березня додав, що Сполучені Штати мають 25 лабораторій навколо Росії, Китаю та Ірану, і тому, мовляв, поява коронавірусу – це біологічна атака США спершу на КНР, а потім на Іран (логічна підводка до того, що наступною може бути Росія).

Після цього впродовж кількох місяців прокремлівські медіа “знайшли” секретні біолабораторії США по всьому світу: у країнах Балтії, Індонезії, і, звісно ж, у регіоні Східного сусідства Євросоюзу – Україні, Грузії та Молдові.

Причому в нашій державі кремлівські медіа “виявили” одразу 15 таких закладів, які “курирують спецагенти ЦРУ”. І навіть “не виключили”, що сам нинішній коронавірус “міг бути створений в одній із цих біолабораторій в Україні”.

Ці теорії змови отримали додатковий поштовх після того, як російська редакція RT ретранслювала занепокоєння китайських чиновників щодо нібито секретної діяльності американських біологічних лабораторій у колишніх радянських республіках.

Читайте також:
США відреагували на фейк про американські військові біолабораторії в Україні

“Євросоюз слабкий і себе вичерпав, світову політику творять Росія, Китай і США”

Як зазначають аналітики EUvsDisinfo, наратив про “секретні лабораторії” виявився чудовим  способом для відволікання уваги та дезінформації. Підбадьорені очевидним успіхом прокремлівських ЗМІ, інші гравці (зокрема китайські) також почали активно його експлуатувати, підсилюючи й пов’язуючи в масштабну теорію змови, яка “доводить сама себе”: причиною пандемії коронавірусу є секретні лабораторії, а отже пандемія коронавірусу доводить існування секретних лабораторій.

Як зазначається у звіті, одна з головних цілей прокремлівської дезінформації в регіоні – посіяти розбрат між Євросоюзом та державами Східного партнерства.

Для цього ЄС систематично зображують нездатним належно реагувати на пандемію навіть у власних межах – мовляв, що вже тоді казати про його спроможність допомогти східним сусідам…

Відповідно, редакції “Спутніка” у Вірменії та Азербайджані бідкалися, що європейської солідарності не існує, а COVID-19 виявився непереборним випробуванням для ЄС. А в Грузії прокремлівські джерела роздували тему про те, що Євросоюз у найгірший час покинув напризволяще Італію – тоді як Росія та Китай завжди готові простягнути стражденній країні руку допомоги.

Читайте також:
80% російської допомоги Італії марні для боротьби з COVID-19, – La Stampa

Водночас у звіті зазначається, що ця пропагандистська дезінформація спонукала Євросоюз і справді більше уваги звернути на проблеми держав Східного партнерства в контексті пандемії й спрямувати на допомогу їм матеріальні та інші ресурси.

Втім, для пропагандистських медіа здатність демократичних систем адаптуватися і вдосконалюватися залишається незбагненною. Навпаки, вони ще активніше розписують “кінець глобалізації” й “руйнацію єдності Заходу” на тлі “постання нового світового порядку, де панівними державами є Москва, Вашингтон і Пекін, а Європі місця не залишається.

“Гейтс, Сорос і 5G” проти “чудодійної грузинської крові й цілісності України”

Пандемія COVID-19 створила благодатний ґрунт для дезінформації на теми, пов’язані зі здоров’ям: фейки про технології 5G, різноманітні конспірологічні теорії, пожвавлення антивакцинаторських течій тощо.

Від цього маніпулятивно-фейкового потоку потерпає увесь світ. Але деякі з таких теорій спершу виникають в одній країні, а потім уже ретранслюються на інші, набуваючи нового звучання й обростаючи додатковими “подробицями”.

Як приклад автори звіту наводять поширену у франкомовному медійному середовищі конспірологічну версію про те, що коронавірус створений штучно із додаванням часток ВІЛ. Її взяв на озброєння й Sputnik в Азербайджані.

Таким же чином були перекладені з англійською на інші мови конспірологічні теорії про причетність до пандемії Білла Гейтса.

Якщо в Білорусі ВООЗ звинувачують у розпалюванні паніки, то у Вірменії – в розробці вакцини з метою зменшення світового населення.

У Вірменії прокремлівські ЗМІ раніше зображували Джорджа Сороса персональним ворогом держави, а тепер іще й звинувачують у створенні COVID-19.

Читайте також:
“Дай 5”! Звідки взялися теорії про зв’язок технології 5G з коронавірусом і чому це ФЕЙК

Про Україну кремлівські дезінформатори завжди повідомляють, що вона ось-ось розпадеться на шматки – а тепер цьому “сприяє спалах коронавірусу“.

Навіть дезінформацію про “чудодійні ліки” пристосовують до локальних контекстів. Так, грузинські фактчекери натрапили на сайт “альтернативних новин”, який стверджував, що “грузинська кров унікальна”: вона нібито містить частки, здатні боротися проти коронавірусу, і ці “ліки” використовують у німецьких лікарнях. Для тих, хто сумнівається у цілющих властивостях грузинської крові, медіа, які поширювали дезінформацію, пропонували альтернативу – гомеопатичний засіб, що містить кров крокодила.

Нещодавнє дослідження, яке провела глобальна мережа онлайн-активістів Avaaz, показало, що, попри новітні зусилля з боку компаній соціальних мереж, дезінформація продовжує поширюватися, особливо на менших медійних ринках. Це також стосується і країн Східного партнерства.

Наприкінці квітня – початку травня Facebook видалив акаунти низки прокремлівських медійних майданчиків, що здійснювали свою діяльність з незаконно анексованого Криму. Вони поширювали дезінформацію по всьому регіону, а також на міжнародну аудиторію.

Вебресурси News Front і South Front, допомогу яким надавали певні особи в Росії та на Донбасі, поширювали конспірологічні теорії не лише про COVID-19, а й про Україну, НАТО тощо.

Також було закрито мережу фальшивих Facebook-акаунтів, які, з-поміж іншого, видавали себе за грузинських представників влади, відповідальних за охорону здоров’я.

“Однак очевидно, що для ефективного стримування поширення дезінформації слід зробити набагато більше”, – підсумовується у звіті EUvsDisinfo.

І такий висновок останнім часом міститься у більшості звітів на теми фейків та дезінформації.

Читайте також:
Обсяги дезінформації про COVID-19 знизились,
але Кремль і КНР “вкидають” найбільше, – моніторинг ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна