Обсяги дезінформації про COVID-19 знизились, але Кремль і КНР “вкидають” найбільше, – моніторинг ЄС

 

Кількість неправдивих повідомлень про коронавірус та спричинену ним хворобу зменшилася.

Такі дані наводить Європейська служба зовнішніх справ (EEAS) у своєму звіті за період з 23 квітня по 18 травня.

“Попри те, що неправдиві та маніпулятивні повідомлення, пов’язані з пандемією COVID-19, і далі ширяться світом, обсяги дезінформації принаймні тимчасово зменшилися”, – зазначається у звіті.

Проаналізувавши інформацію у ЗМІ та соціальних мережах, аналітики ЄС встановили тенденцію до виокремлення кількох основних тем, навколо яких зосереджуються фейки про коронавірус: нібито зв’язок пандемії із запровадженням технологій зв’язку 5G; карантинні обмеження як глобальна змова з метою утвердження панівної ролі таємних еліт; атаки на конкретних осіб, які спонсорують розробку вакцини проти коронавірусу, передусім Білла Гейтса.

Згідно зі звітом, у поширенні недостовірної інформації й надалі особливо активними залишаються прокремлівські ресурси. Саме вони розкручують конспіративні теорії про пов’язаність пандемії з 5G або біологічною зброєю, а також роздувають істерію проти вакцинації.

Водночас європейські експерти відзначають зменшення кількості таких повідомлень у кінці квітня порівняно з його початком та березнем.

Читайте також:
“Дай 5”! Звідки взялися теорії про зв’язок технології 5G з коронавірусом і чому це ФЕЙК

Автори звіту також відзначають зусилля Китаю, який вкидає в інформаційний простір різні повідомлення з метою “відбілити” себе від звинувачень інших урядів та переконати світову спільноту в правильності дій китайської влади під час пандемії.

Заяви про нібито наявність на території “колишніх радянських республік” таємних біологічних лабораторій США однаково поширюють як прокремлівські джерела, так і офіційні ЗМІ та речники Китаю, наголошується в аналізі.

У Європейській службі зовнішніх прав звертають увагу на те, що керівництво соцмереж продовжує вкладати кошти у виявлення та протидію дезінформації, але відзначають, що “треба робити набагато більше“.

“Робота незалежних медіа та фактчекерів є ключовою в донесенні надійної й авторитетної інформації про пандемію”, – наголосили в EEAS.

Нагадаємо, сюжети про нібито роботу “таємних американських біолабораторій в Україні” виходили на телеканалі “1+1”, а перед тим протягом двох тижнів цей фейк поширювали партія “Опозиційна платформа – За життя”, її голова Віктор Медведчук і наближені до нього медійні ресурси – “112 Україна”, ZIK, NewsOne, проросійський сайт “Страна”, телеграм-канали депутата від “Слуги народу” Олександра Дубінського, Андрія Портнова та ін.

В офіційній заяві з цього приводу посольство Сполучених Штатів в Україні такі фейки спростувало, підкресливши, що вони повторюють російську дезінформацію.

У своїх попередніх звітах EEAS фіксувала “тристоронній збіг наративів дезінформації”, які на той час просували Китай, Іран та Росія.

Читайте також:
“Ознаки спланованої інформкампанії”:
СБУ жорстко відреагувала на фейк про біолабораторії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна