“Ознаки спланованої інформкампанії”: СБУ жорстко відреагувала на фейк про біолабораторії

 

Служба безпеки України закликала політиків не поширювати неправдиву інформацію про існування в Україні іноземних біологічних лабораторій.

Про це йдеться в заяві спецслужби у п’ятницю, 8 травня.

На території України не діють жодні іноземні біологічні лабораторії, констатують у спецслужбі.

“Заяви, які останнім часом лунають від окремих політиків, не відповідають дійсності та є свідомим викривленням фактів”, – наголошують у відомстві.

Співпраця між Україною та США у напрямі протидії біологічному тероризму відбувається виключно в межах українського законодавства і в інтересах України, заявляють речники з Володимирської.

Із 1993 року діє угода щодо надання допомоги нашій державі у ліквідації стратегічної ядерної зброї та запобіганні розповсюдження зброї масового знищення. Одним з її пунктів є своєчасне виявлення та протидія спалахам, що викликані небезпечними патогенами.

Також у 2005 році Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство оборони США підписали рамкову Угоду про запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані у ході розробки біологічної зброї.

У межах цієї Угоди було модернізовано (проведено ремонтні роботи, оновлено обладнання, закуплено витратні матеріали тощо) низку державних лабораторій, розташованих в Одеській, Харківській, Львівській, Київській, Вінницькій, Херсонській, Дніпропетровській областях. Наголошуємо, що ці лабораторії фінансуються з держбюджету, підпорядковані МОЗ і Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

“СБУ забезпечує захист об’єктів критичної інфраструктури та перевіряє діяльність наукових установ і підприємств біологічної небезпеки. Тож заходи з охорони та збереження колекцій штамів патогенів забезпечено на належному рівні. Випадковий або навмисний несанкціонований доступ до них сторонніх осіб унеможливлено”, – наголошують у СБУ.

Додатково, кажуть у відомстві, проводять постійний моніторинг реальних та потенційних загроз у цій сфері з боку спецслужб іноземних держав і за потреби вживають заходи з протидії. Ця робота проводитиметься і надалі на належному рівні.

Як інформувала “Новинарня“, США відреагували на фейк про американські військові біолабораторії в Україні.

Читайте також:
Нацрада ТБ відмовилася карати “1+1” за фейк про “секретні біолабораторії США”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна