Активісти вважають, що соцмережі програли боротьбу з фейками про COVID-19. Там не погоджуються

 

Популярні соцмережі неспроможні належним чином боротися з фейками про коронавірус і залишають без реакції більшість скарг на шкідливий “коронавірусний” контент.

Так стверджується у звіті громадської організації “Центр боротьби з цифровою ненавистю” (Center for Countering Digital Hate), про який пише BBC.

Згідно з цим звітом, із 649 дописів у мережах Facebook, Twitter та Instagram, на які активісти ГО поскаржилися як на такі, що містять неправдиву інформацію про COVID-19 (включно з фейковими способами лікування, конспіративними теоріями про зв’язок між поширенням коронавірусу та 5G-зв’язком, “чіпуванням” через вакцинацію тощо) 90,6% дописів залишилися без реакції.

І лише у 6,3% випадків було видалено самі дописи, а у 2% – акаунти, які їх поширювали. Ще 1,1% неправдиві пости було позначено попередженням про те, що це фейк.

Водночас у компанії Facebook це дослідження назвали “нерепрезентативним”.

“Ми вживаємо жорстких заходів для усунення шкідливої дезінформації з наших платформ і вже видалили сотні тисяч таких дописів, включно з пропагандою фейкових методів лікування”, – наголосив представник компанії.

За його словами, у березні й квітні модератори розмістили попереджувальні позначки про ймовірно фальшиву інформацію майже на 90 мільйонів одиниць контенту про коронавірус.

“Ми також повідомлятимемо всіх, хто вподобав, прокоментував або поширив  публікації про COVID-19, які ми потім виділили [як неправдиві]”, запевнив речник фейсбук-платформи.

У Twitter заявили, що видаляють насамперед ті повідомлення, які можуть завдати користувачам реальної шкоди.

“Ми не будемо вживати жорстких заходів щодо кожного «твіту», який містить неповну або суперечливу інформацію про COVID-19. З моменту запровадження цієї нової політики 18 березня наша автоматика піддала сумніву понад 4,3 мільйона акаунтів, які провокували дискусії про коронавірус за допомогою спаму або маніпулятивної поведінки”, – зазначили представники платформи.

Виконавчий директор “Центру боротьби з цифровою ненавистю” Імран Ахмед, своєю чергою, заявив, що керівництво соцмереж просто “ухиляються від виконання своїх обов’язків”.

“Їхні системи виявлення дезінформації та боротьби з нею просто не відповідають заявленій меті”, – вважає Ахмед.

Читайте також:
Модератори Facebook за місяць виявили 50 мільйонів дописів із фейками про коронавірус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна