Розслідування західних спецслужб: Китай приховував від світу інформацію про коронавірус

 

Спецслужби США, Великої Британії, Канади, Австралії та Нової Зеландії вважають, що влада Китаю навмисне приховувала й знищувала докази спалаху COVID-19 в Ухані наприкінці 2019 року.

Про це повідомило британське видання The Daily Telegraph, посилаючись на 15-сторінкову доповідь так званого альянсу “П’яти очей”, в який входять розвідки згаданих країн.

Як пише видання, в цьому документі йдеться про те що китайська влада замовчувала інформацію про спалах нової коронавірусної інфекції і примушувала медиків мовчати про новий вірус.

Доходило до того, що лікарів, які зіштовхнулися з невідомою раніше хворобою, викрадали і, ймовірно, ув’язнювали, а дані про вірус у лабораторіях знищували. Пізніше представники КНР відмовлялися надавати біоматеріали закордонним науковцям, які працюють над розробкою вакцини.

У доповіді зазначається, що Пекін мав докази передачі коронавірусу SARS-CoV-2 від людини до людини ще на початку грудня 2019 року. Тоді схожі симптоми, що нагадували пневмонію, з різницею у п’ять днів з’явилися в чоловіка, пов’язаного з ринком морепродуктів в Ухані, та його дружини. Попри це, китайська влада замовчувала цей факт до 20 січня 2020-го.

Кого тільки не продають на продовольчих ринках Китаю… Фото: David Wong/South China Morning

З 31 грудня Китай почав цензурувати у пошукових системах згадки про “невідому уханьську пневмонію”, “різновид атипової пневмонії” тощо.

За даними The Daily Telegraph, у звіті “П’яти очей” також вказано, що 3 січня Національний комітет з питань охорони здоров’я Китаю наказав знищити зразки нового коронавірусу і надалі не поширювати інформацію про невідому інфекцію.

Якби ж влада КНР одразу співпрацювала зі світовою спільнотою, це допомогло б уникнути сотень тисяч смертей.

Водночас одностайного висновку про походження вірусу SARS-CoV-2 у розвідках п’яти країн не дійшли. Скажімо, Австралія вважає, що вірус справді зародився на ринку в Ухані, як стверджує офіційний Пекін. Тоді як Розвідувальна спільнота США, яка об’єднує 17 спецслужб, поки що остаточних висновків щодо обставин появи нового коронавірусу не дійшла.

Нагадаємо, що раніше офіс директора Національної розвідки США оприлюднив спільний висновок Розвідувальної спільноти, згідно з яким SARS-CoV-2 не був створений штучно чи генетично модифікований. Водночас американські спецслужби зазначили, що продовжать ретельно перевіряти нову інформацію та розвіддані, щоб визначити: почався спалах коронавірусної хвороби через контакт із зараженими тваринами, чи це було наслідком аварії в лабораторії Уханя.

У доповіді, яку переповідає The Daily Telegraph, згадується відома китайська вірусологиня з Уханського інституту Ши Чженлі, яка займається саме дослідженнями коронавірусів. У 2013 група дослідників під її керівництвом виділила зразки коронавірусів, зібравши екскременти кажанів у печері в провінції Юньнань. Щонайменше один із близько 50 відібраних зразків генетично збігався з нинішнім коронавірусом на 96,2%. Зберігалися зразки в “сумнозвісній” лабораторії.

Втім, цю інформацію навряд чи можна назвати новою, адже після поширення коронавірусу з Китаю про дослідження Чженлі вже неодноразово повідомляли різні джерела. Секрету в них не було, бо команда науковиці співпрацювала з Університетом Північної Кароліни у США. І у 2015 році дослідники дійшли висновку, що вірус, подібний до SARS (який спричинює атипову пневмонію), може передаватися від кажана людині. І ліків проти нього при цьому не існує.

Ши Чженлі досліджує коронавіруси кажанів з 2004 року (коли й було зроблено це фото). Фото: Shuyi Zhang

У березні 2019 року Ши Чженлі та її група опублікували в медичному виданні Viruses матеріал під заголовком “Кажанячі коронавіруси в Китаї”, в якому, зокрема, заявили про можливість майбутніх спалахів коронавірусів на кшталт дуже небезпечних SARS або MERS, які походитимуть саме від кажанів.

“Існує велика ймовірність того, що такий спалах відбудеться саме в Китаї”,

– наголошували науковці, до яких, схоже, в КНР ніхто не прислухався (звісно, якщо відкинути популярні останнім часом конспірологічні теорії про те, що ці заяви були тільки “прикриттям” реальних намірів заразити все людство).

В інтерв’ю виданню Scientific American від 11 березня, оновленому 27 квітня після того, як почали ширитися чутки про можливий витік вірусу саме з її лабораторії, Ши Чженлі сказала, що після спалаху нової коронавірусної хвороби й сама замислювалася над такою ймовірністю. Але наступні дослідження показали, що серед вірусів у лабораторії науковиці немає таких, які генетично повністю збігалися б із SARS-CoV-2.

Науковці з міжнародної команди EcoHealth Alliance перед забором зразків у печері в китайській провінції Юннань, звідки кажани принесли людству вірус атипової пневмонії SARS. Фото: EcoHealth Alliance

Чи можна вірити заявам Ши Чженлі про те, що її лабораторія непричетна до спалаху світової пандемії, та офіційній версії китайської влади про “базарне” походження коронавірусу, який на кілька місяців паралізував світову економіку й спричинив глобальну економічну кризу?

Почекаємо нових висновків західних спецслужб та науковців.

Втім, значна частина людства їм уже не вірить. І що найважливіше: до цієї частини належать такі не останні на цій планеті люди, як президент Сполучених Штатів Дональд Трамп та голова Держдепартаменту Майк Помпео.

Трамп і раніше заявляв, що “його дані” свідчать про дуже велику ймовірність витоку коронавірусу саме з Уханської лабораторії. І жорстко критикував владу КНР за те, що “не змогли або не захотіли” зупинити поширення епідемії за межі країни.

Читайте також:
Трамп віддав наказ призупинити фінансування ВООЗ

А держсекретар США Помпео вже після оприлюднення статті з розвідданими “П’ятого ока” в інтерв’ю ABC News заявив, що існує “значна кількість доказів” походження вірусу SARS-CoV-2 зі згаданої лабораторії.

Він також зауважив: “Найкращі експерти вважають, що цей коронавірус був створений людиною. У мене немає причин цьому не вірити”.

На зауваження інтерв’юерки, що Розвідувальна спільнота США дійшла іншого висновку, Помпео “дав задню”:

“Справді. Я… я… Я погоджуюся. Так, я бачив їхнє дослідження…  У мене немає підстав сумніватися в тому, що воно правильне. Я не маю підстав вважати, що вони помилилися”.

Читайте також:
ВООЗ: коронавірус має тваринне походження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна