“Х’юстон, у нас немає проблем”: астронавти космічного корабля SpaceX прибули на МКС

 

Американські астронавти Дуглас Герлі та Роберт Бенкен після успішної стиковки корабля Crew Dragon з Міжнародною космічною станцією відкрили люк і зайшли всередину МКС.

Трансляцію з цієї події вела Національна космічна агенція США.

Перший комерційний пілотований корабель здійснив стиковку з МКС через 19 годин після старту, який відбувся 30 травня о 22:22 за київським часом.

Проте новоприбулі астронавти не одразу змогли приєднатися до свого співвітчизника Кріса Кессіді та російських космонавтів Анатолія Іванішина та Івана Вагнера, які працюють у складі 63-ї експедиції на МКС. Спершу відповідні системи мали пройти кількагодинну перевірку.

Зліва праворуч: російські космонавти Анатолій Іванішин та Іван Вагнер, американці Крістофер Кессіді, Роберт Бенкен і Дуглас Герлі

Люки було відкрито о 20:02 за київським часом, і задоволені Герлі та Бенкен обнялися з колегами, які чекали їх на вході до МКС із фото- та відеотехнікою.

Після цього відбулася так звана “привітальна церемонія”, під час якої весь екіпаж МКС у новому складі за допомогою відеозв’язку поспілкувався зі співробітниками та журналістами, присутніми в Космічному центрі у Х’юстоні.

Новоприбулі космонавти, зокрема, поділилися враженнями про перший комерційний шатл, який, за їхніми словами, виправдав усі сподівання. Також Герлі й Бенкен розповіли, що на шляху до МКС їм вдалося 7 годин поспати.

Як писала “Новинарня“, 30 травня американська приватна компанія SpaceX та НАСА з другої спроби здійснили історичний  запуск пілотованого шатла Crew Dragon V2 з двома астронавтами на борту.

Перша спроба запуску, яка мала відбутися 27 травня, виявилася невдалою – тоді в ракету Falcon 9 уже навіть залили паливо, проте запуск першого в історії комерційного шатла довелося відкласти через несприятливі погодні умови.

Роберт Бенкен і Дуглас Герлі стали першими астронавтами, які стартували зі США на американському космічному кораблі після 2011 року, відколи була згорнута космічна програма Space Shuttle.

Останні дев’ять років американські астронавти літали на МКС російськими космічними кораблями “Союз”. При цьому Сполучені Штати сплачували Росії близько 90 мільйонів доларів за кожен такий “квиток” в обидва боки.

Перший безпілотний запуск Crew Dragon до МКС був успішно проведений у березні 2019 року. Наприкінці 2019 року глава SpaceX Ілон Маск повідомив, що у 2020 році відбудеться перший пілотований політ космічного корабля Crew Dragon на МКС.

Читайте також:
“Батут працює”: Ілон Маск уїдливо відповів росіянам, які втратили монополію в космосі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна