“Батут працює”: Ілон Маск уїдливо відповів росіянам, які втратили монополію в космосі

 

Американський підприємець Ілон Маск нагадав главі Роскосмосу Дмитру Рогозіну його випад у бік США та пропозицію до американців доставляти астронавтів на Міжнародну космічну станцію за допомогою батута.

“Батут працює”, – сказав Маск на пресконференції, присвяченій успішному запуску космічного корабля Crew Dragon до МКС.

Після цього Ілон Маск і директор НАСА Джеймс Брайденстайн перезирнулися і засміялися. “Це внутрішній жарт”, – додав Маск.

Відповідаючи на запитання, чи отримала НАСА якісь повідомлення від російських колег, Брайденстайн зазначив, що Рогозін відправив їм привітання.

“Вони вірять у співробітництво, і я думаю, що воно залишатиметься міцним”, – сказав керівник Американського космічного агентства. Після цього Маск згадав про “батут”.

Як відомо, у 2014 році, коли Дмитро Рогозін був віцепрем’єр-міністром Росії, він прокоментував американські санкції проти космічної галузі РФ через незаконну анексію Криму. Тоді Рогозін запропонував США доставляти астронавтів на МКС за допомогою батута.

Раніше, із 2011 року, коли в США була припинена програма багаторазових “шатлів”, астронавтів доставляли на Міжнародну космічну станцію російськими кораблями “Союз”. За останніми розцінками, одне місце в “Союзі” коштувало американцям приблизно 90 мільйонів доларів. Від втрати монополії Роскосмос щороку недоотримуватиме близько 400 мільйонів доларів.

Напередодні, 30 травня, приватна американська компанія SpaceX, засновником якої є Ілон Маск, у співпраці з НАСА здійснила запуск пілотованого багаторазового космічного корабля Falcon 9 із капсулою Crew Dragon. Роберт Бенкен і Дуглас Герлі стали першими астронавтами, які стартували зі США на американському космічному кораблі після 2011 року.
31 травня “Дракон” успішно зістикувався з МКС.

Читайте також:
На орбіту вийшов секретний шатл-безпілотник Космічного командування ВПС США. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.