На орбіту вийшов секретний шатл-безпілотник Космічного командування ВПС США. ВІДЕО

 

На навколоземну орбіту запустили безпілотний орбітальний літак X-37B Космічного командування ВПС США.

Успішний запуск шатла відбувся з мису Канаверал (Флорида) в неділю, 17 травня, повідомила компанія-оператор United Launch Alliance.

“Ракета-носій Atlas V у неділю успішно стартувала на земну орбіту з безпілотним кораблем багаторазового використання X-37B Космічного командування Військово-Повітряних сил США”, – йдеться в повідомленні.

Старт мав відбутися в суботу, 16 травня, але був відкладений на добу через негоду в районі космодрому.

Експериментальний безпілотний орбітальний літак X-37B розроблявся компанією Boeing спільно з NASA з 1999 року в інтересах ВПС США. Космоліт може швидко змінювати орбіти й маневрувати, доставляти на орбіту і повертати на Землю невеликі вантажі.

Уперше космоплан був запущений на орбіту у квітні 2010 року, після чого його запускали ще чотири рази.

Офіційно мета жодної з місій X-37B не розголошується, але передбачається, що вони будуть використовуватися зокрема і для розвідки. Більша частина експериментів, які має провести космоліт цього разу, також засекречена.

За даними з неофіційних джерел, запуск шатла призначений для обкатки технологій перспективного перехоплювача, здатного інспектувати чужі космічні супутники та за необхідності знищувати їх.

Згідно з офіційною інформацією Пентагону, в інтересах науково-дослідної лабораторії ВМС США на борту X-37B буде проведено експеримент з перетворення сонячної енергії на радіочастотну мікрохвильову енергію з подальшим вивченням можливості її передавання на Землю.

Схожі технології можуть забезпечити практично необмежений польотний час для електричних безпілотних літальних апаратів і продовжувати термін служби супутників, а також надавати підтримку діям формувань збройних сил у віддалених районах на Землі.

Читайте також:
США заявили про випробування в РФ ракети, яка може збивати супутники

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна