Завдяки Ілону Маску: США вперше за 9 років запустили пілотований космічний корабель без Росії

оновлено

Американська приватна компанія SpaceX та НАСА з другої спроби здійснили історичний  запуск пілотованого шатла Crew Dragon V2 з двома астронавтами на борту.

Старт відбувся о 15:22 EDT (22:22 за Києвом) суботи, 30 травня, повідомили в Національному космічному агентстві США.

ОНОВЛЕНО
Через 9 хвилин після старту компанія SpaceX прозвітувала у твітері, що ракета-носій багаторазового використання Falcon 9 успішно приземлилася на плавучу платформу під назвою Of Course I Still Love You (“Звісно, я досі тебе кохаю”).

НАСА оголосила, що човник з екіпажем “Дракона” успішно відділився. “Наступна зупинка – Міжнародна космічна станція”.

За планом, Crew Dragon має зістикуватися з МКС через 19 годин після старту.

Як писала “Новинарня“, перша спроба запуску, яка мала відбутися 27 травня, виявилася невдалою – тоді в ракету Falcon 9 уже навіть залили паливо, проте запуск першого в історії комерційного шатла довелося відкласти через несприятливі погодні умови.

Паливо злили, й астронавти вийшли з космічного корабля Crew Dragon до наступного “вікна” для запуску, запланованого на суботу.

В разі повторної невдачі наступною “запасною” датою для запуску була неділя, 31 травня.

Роберт Бенкен і Дуглас Герлі стали першими астронавтами, які стартували зі США на американському космічному кораблі після 2011 року, відколи була згорнута космічна програма Space Shuttle.

Останні дев’ять років американські астронавти літали на МКС російськими космічними кораблями “Союз”. При цьому Сполучені Штати сплачували Росії близько 90 мільйонів доларів за кожен такий “квиток” в обидва боки.

Перший безпілотний запуск Crew Dragon до МКС був успішно проведений у березні 2019 року. Наприкінці 2019 року глава SpaceX Ілон Маск повідомив, що у 2020 році відбудеться перший пілотований політ космічного корабля Crew Dragon на МКС.

Читайте також:
На орбіту вийшов секретний шатл-безпілотник Космічного командування ВПС США. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна