Німеччина відмовила Онищенкові в наданні притулку

 

Федеральне відомство міграції і біженців ФРН на початку травня відмовило українському ексдепутату Олександрові Онищенку в наданні політичного притулку у Німеччині і закликало його негайно залишити територію країни.

Про це в четвер, 28 травня, інформує Dutsche Welle.

“Після рішення Вищого земельного суду Ольденбурга не видавати Олександра Онищенка Україні 27 травня ексдепутат негайно був звільнений зі слідчого ізолятора, де провів без кількох днів півроку. Нині звинувачений на батьківщині у багатомільйонних газових оборудках Онищенко перебуває на своєму ранчо у землі Нижня Саксонія”, – повідомив адвокат Домінік Клаук.

За словами Клаука, його підзахисний оскаржив у суді міста Оснабрюк відмову у притулку.

Онищенко також подав клопотання на дозвіл залишитися у Німеччині на період судового розгляду.

Якщо він отримає відмову, то все ж матиме можливість виїхати в Російську Федерацію, громадянином якої Олександр Онищенко є.

Також адвокат сподівається, що його підзахисний зможе подорожувати й іншими країнами Європи.

Домінік Клаук вказує на те, що німецький суд відмовився видавати українця на батьківщину з посиланням на положення Європейської хартії з прав людини і його підзахисний може сподіватися на те, що це рішення візьмуть до уваги суди і правоохоронні органи інших країн.

Водночас в Іспанії, де кілька років після втечі проживав Онищенко, суди раніше відмовили йому у притулку і розпорядилися видати втікача Україні.

Нагадаємо, напередодні німецький суд не дозволив екстрадувати екснардепа Онищенка в Україну.

Як інформувала “Новинарня“, про те, що нардеп-мільйонер Олександр Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства “Укргазвидобування” за допомогою кількох своїх компаній через псевдобіржі, що завдало державі збитків на мільярди гривень,  НАБУ заявило в червні 2016 року.

Керівниками злочинного угрупування, крім самого депутата, вважаються його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.
Їх та інших фігурантів справи вперше затримали в червні 2016 року, однак відпустили під заставу.

Верховна Рада 5 липня 2016 року зняла з Онищенка недоторканність, але той втік з України та перебуває в розшуку. Інтерпол відмовився оголошувати Онищенка в міжнародний розшук.

Українським ЗМІ Онищенко давав інтерв’ю в Іспанії. Він заявляв, що раніше був партнером президента Порошенка в корупційних політичних схемах, але надалі Порошенко “здав” його.
Онищенко постійно заявляв, що має записи із компроматом на президента.

Адвокатом Онищенка у лютому 2018 року стала екскандидатка в аудитори НАБУ Марта Берш зі США.

Українським ЗМІ Онищенко давав інтерв’ю в Іспанії. Він заявляє, що раніше був партнером президента Порошенка в корупційних політичних схемах, але надалі Порошенко “здав” його.
Онищенко постійно говорив, що має записи із компроматом на президента Порошенка.

У жовтні 2016 року НАБУ повідомило про те, що наявність в Олександра Онищенка паспорта громадянина Греції. СБУ заявляло також про російське громадянство втікача.
Із 2017 року він мешкав також у Німеччині, де придбав нерухомість і запросив громадянство ФРН.

Про те, що НАБУ завершило досудове розслідування щодо Онищенка, повідомлялося в липні 2018 року.

Народному депутату-втікачу інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 27 (види співучасників), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб), ч. 5 ст. 191 (привласнення майна), ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів), ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 209 (відмивання коштів), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 388 (незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт) КК України.

У лютому 2019 року його справа пішла до суду.

У липні 2019 року Онищенко намагався балотуватися по мажоритарному округу до Верховної Ради України, але ЦВК і суд зняли його з реєстрації.

Німецькі правоохоронці 29 листопада затримали екснардепа Олександра Онищенка в німецькому місті Аахен за запитом Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Антикорупційний суд 21 січня 2020 року слухав справу Онищенка у спеціальному судовому розгляді, тобто – заочно, адже фігурант перебуває за межами країни.

Читайте також:
У Борисполі затримали фігурантку “газової справи Онищенка” – матір нардепа-втікача

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна