Феномен Луганщини: чому в прифронтовій області так мало коронавірусу

 

У фронтовій та прикордонній Луганській області – найнижчий показник за кількістю інфікованих коронавірусною інфекцією в Україні. Станом на п’ятницю, 22 травня, в регіоні діагностували лише 43 випадки COVID-19, з них 33 людини вже одужали.

З початку епідемії на Луганщині – жодної смерті від коронавірусу. Принаймні офіційно.

При цьому із 6 травня – протягом двох тижнів (!) – лабораторні тести не виявляли в найсхіднішій області жодного нового хворого. Щось подібне ми бачили лише на Миколаївщині, але то було ще на початку епідемії, і тоді вважалося, що діагностувати COVID у Миколаївській області заважає “службова недбалість“.

Як повідомив у коментарі “Новинарні” заступник начальника Луганського обласного лабораторного центру МОЗ України Володимир Жданов, показники “луганського феномену” пояснюються демографічними особливостями регіону та жорсткими превентивними заходами.

Як і де тестує хворих Луганщина

дані: ЦГЗ МОЗ

дані: система моніторингу РНБО

За словами Жданова, низька кількість інфікованих не є ознакою того, що регіону бракує ПЛР-тестування: область провела 1360 тестів на коронавірусну хворобу (на 333 підозри), ситуація є контрольованою.

Для порівняння: загалом по Україні, за даними ЦГЗ МОЗ, проведено 267 тисяч ПЛР-тестів.

Як зазначає Жданов, їхній регіон почав тестування лише на початку квітня.

“Наша лабораторія, в якій ми діагностуємо коронавірусне захворювання, відкрилася в Сєвєродонецьку лише 3 квітня, там наразі працюють три фахівці. Чекали необхідне обладнання та реагенти, оскільки така ж лабораторія, яка обслуговувала регіон, залишилися на непідконтрольній українському урядові території“, – коментує Жданов.

Володимир Жданов. Фото: Луганська ОДА

Сєверодонецька лабораторія акредитована за стандартом ІSО:15189. Наразі таких закладів в Україні усього вісім.

Її персонал має досвід ПЛР-досліджень та пройшов цільове навчання, повідомляли в Луганській ОДА.

Загалом тестів для регіону достатньо – понад 33 тисячі. Отримали їх від Міністерства охорони здоров’я та благодійних організацій. Є тести і вітчизняного виробника, і китайські.

“Тестуємо по стандартному алгоритму, який визначений Міністерством охорони здоров’я. Найперше перевіряємо людей з пневмонією, контактних людей тощо”, – пояснює Жданов.

На Луганщині, до речі, немає жодного хворого медика. Хоча тестів на коронавірус серед медперсоналу провели достатньо – 374.

За даними системи моніторингу РНБО, підозру на коронавірус мали 10 медиків Луганщини, діагностований носій – 1 (одужав).

Зараз у Луганській області – загалом 10 активних випадків COVID-19.

З них, за словами Жданова, шість осіб перебувають на стаціонарному лікуванні, четверо – лікуються амбулаторно.

Заповненість ліжок у закладах охорони здоров’я Луганщини, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, – лише 2,05 %.

89 мешканців Луганської області, які повернулися з-за кордону, перебувають на самоізоляції вдома.

Варто враховувати, що значна частина випадків з інфікуванням коронавірусом минає без симптомів або як проста застуда.

Читайте також:
Нота про тести: чому Україна досі не може налагодити виробництво своїх ПЛР-систем

Чому на Луганщині низький показник захворюваності

Лікар Володимир Жданов називає кілька причин, чому в регіоні фіксується низька кількість уражених коронавірусом.

Так, на території Луганської області триває операція Об’єднаних сил. Наказом командувача ОС Володимира Кравченка з 14 березня 2020 року введено режим “червоний”, район частково закрили на в’їзд та виїзд.

Частково закриті й пункти пропуску на державному кордоні з Росією, припинено рух людей через КПВВ з окупованої території та в ОРЛО.

Така ізоляція та “локдаун” прикордонної Луганщини, вважається, стали “цілющими”: в область потрапляє менше людей з інфекцією та підозрою з інших регіонів, з окупованої території та Російської Федерації.

До слова, в самопроголошеній “ЛНР” станом на 21 травня “офіційна” кількість діагностованих випадків – 356. А, за даними української розвідки, значно більше.

“До цього додалися жорсткі превентивні заходи, запроваджені головою Луганської ОДА Сергієм Гайдаєм. У нас були всі 22 ринки закриті з 18 березня, 15 травня відновили свою роботу лише 14 ринків.  Скасоване міжміське сполучення, населення сидить вдома. Відзначу, що навіть на великодні богослужіння прийшла порівняно невелика кількість людей – 700 осіб на весь регіон, за даними Національної поліції України”, – коментує Жданов.

Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай. Фото: пресцентр ОДА

До того ж, на підконтрольній території Луганщини переважає сільське населення. Із порівняно великих міст лишилися тільки Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Рубіжне.

Для порівняння: в Донецькій області зафіксовано 141 випадок захворювання на коронавірус, з них 87 – у промисловому густонаселеному Маріуполі.

Варто зауважити, що у військах ООС на Донбасі, за офіційними даними, взагалі не виявлено хворих на коронавірус.

Луганщину хвалять американські епідеміологи

Днями луганська обласна влада мала відеопереговори з двома американськими професорами-епідеміологами з Бостона. Під час телемосту американці відзначили вдалу роботу влади та медичних закладів Луганщини в боротьбі з коронавірусом.

З боку США спікерами були:

  • професор медицини, заступник директора Національних лабораторій з дослідження нових інфекційних захворювань при Бостонському університеті Джеральд Kеуш;
  • доктор медицини, професор глобальної охорони здоров’я і медицини в Школі громадської охорони здоров’я і медичної школи при Бостонському університеті Девідсон Хемер.

Вони розповіли про обмежувальні протиепідемічні заходи, впроваджені в США, організаційні питання закладів охорони здоров’я, проблеми, які виникли на початку пандемії, методику лікування.

Під час телемосту. Фото: пресслужба Луганської ОДА

“Луганщина своєчасно впровадила запобіжні заходи, лікарі спрацювали на високому рівні. Це дозволило запобігти значному розповсюдженню коронавірусу”, – цитує американців пресслужба Луганської ОДА.

“Завдяки тому, що міграція населення на початку пандемії була, в основному, внутрішня, а карантинні заходи дуже жорсткими, ми уникли масового зараження. Однак розуміємо, що нас може очікувати друга хвиля хвороби. Тому спілкування з фахівцями, які мають досвід в умовах масштабного інфікування, для нас є важливим”, – зазначив голова ЛугОДА Сергій Гайдай.

Під час телемосту також порушували питання стосовно лікування від COVID-19 вагітних, ефективності експрес-тестів, строків розробки вакцини тощо.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
У Луганську від коронавірусу помер головлікар профільної лікарні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна