17 днів затримки: в Україну прибули костюми біозахисту, закуплені МОЗ за подвійною ціною

 

В Україну з Китаю з великим запізненням прибула партія одноразових костюмів біологічного захисту для медиків, закуплена МОЗ.

Про це на брифінгу в неділю, 17 травня, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Вантаж уже прибув в Україну. Починаючи з понеділка, почнеться розподіл цих костюмів по наших лікарнях, лабораторних центрах. Саме там, де їх найбільше потребують, і в понеділок-вівторок ці костюми поїдуть безпосередньо до наших медичних працівників”, – сказав глава МОЗ.

Степанов додав, що минулого тижня також компанія “Нафтогаз Україна” привезла в Україну великий вантаж із медичним обладнанням та костюмами біозахисту. Вони вже розподілені й відправлені в регіони до 98 лікарень, які працюють із хворими на COVID-19.

Варто зазначити, що постачання захисних костюмів для медиків, закуплених МОЗ України в Китаї, затрималося на 17 днів. Як повідомляла член Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова (фракція “Голос”), договір на постачання костюмів біозахисту із компанією “Меддів” (Meddiv) було укладено 17 квітня, їх мали поставити до 1 травня.

Ідеться про 71 тисяч захисних костюмів китайського виробництва на суму 35 млн грн.

Устінова заявляла, що Міністерство охорони здоров’я закупило костюми вдвічі дорожче, ніж їх купує будь-хто в Україні, “починаючи від волонтерів та закінчуючи державним підприємством “Медичні закупівлі”, яке готове було купувати костюми в українського виробника вдвічі дешевше”.

За словами депутатки, вартість одного захисного костюма, купленого МОЗ у Китаї – 488 грн, тоді як аналогічний костюм українського виробництва волонтери можуть купити за 215 грн, а державне підприємство – за 245 грн.

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що відмовилися закуповувати біокостюми для медиків у вітчизняних виробників через невідповідність їх вимогам якості, тому віддали перевагу поставці з-за кордону за вдвічі вищою ціною.

Читайте також:
І знову волонтери замість держави. Як фонд “Пацієнти України” забезпечує захист для медиків

Як інформувала “Новинарня“, станом на ранок неділі, 17 травня, в Україні хворобу COVID-19 підтверджено у 3569 медиків. Кожен п’ятий інфікований в Україні – медик. Від початку епідемії померли 25 медиків України.

За нашими підрахунками, за 17 днів затримки поставки костюмів біозахисту для МОЗ заразилися 1415 медичних працівників, померли – 9.

У деякі з цих днів число інфікованих медпрацівників перевищувало сотню, а 15 травня в ЦГЗ МОЗ заявляли про 142 діагностованих випадків коронавірусу в медиків.

Читайте також:
У Кропивницькому від коронавірусу померли двоє братів, обоє – лікарі

Захисні костюми для медиків, закуплені Фондом Порошенка, в Україну з Кореї привіз узбецький літак

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна