Грузія відкликає свого посла в Києві у зв’язку з призначенням Саакашвілі

 

Грузія відкликає свого посла в Києві для консультацій у зв’язку з призначенням колишнього президента Міхеіла Саакашвілі на посаду голови Виконавчого комітету реформ при президенті України.

Про це повідомив у п’ятницю, 8 травня, журналістам міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані.

“Це прийнята практика в дипломатичних відносинах, яка свідчить про виникнення певних проблем у двосторонніх відносинах, тому для визначення майбутніх кроків потрібна консультація з послом”, – цитує Залкаліані агентство “Інтерфакс”.

Водночас міністр зазначив, що, незважаючи не це рішення української сторони, “Грузія не розглядає питання розриву дипломатичних відносин або перегляду стратегічного партнерства”.

Напередодні, 7 травня, Саакашвілі було призначено головою Виконавчого комітету реформ, який входить до складу Національної ради реформ при президенті України. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

Виконавчий комітет реформ – це допоміжний орган при президентові України, основним завданням якого є підготовка пропозицій щодо стратегічного планування реформ, їх узгодженого впровадження та моніторинг реалізації реформ.

Читайте також:
Президентка Грузії виступила зі спецзаявою через можливе призначення Саакашвілі в уряд

Прем’єр Грузії пригрозив відкликати посла з України в разі призначення Саакашвілі в уряд

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський запропонував лідеру партії “Рух нових сил” Михеїлу Саакашвілі стати віцепрем’єром із реформ.

Колишній президент Грузії Михеїл Саакашвілі, переслідуваний на батьківщині, після Революції гідності отримав українське громадянство. Він був радником президента Порошенка, очолював Одеську ОДА, однак 7 листопада 2016 року подав у відставку й перейшов в опозицію до влади, очоливши партію “Рух нових сил”.

У липні 2017 року президент Петро Порошенко позбавив Михеїла Саакашвілі українського громадянства.
Підставою назвали те, що у 2015 році політик нібито вказав недостовірну інформацію в заяві на отримання громадянства й не вказав інформацію про кримінальне переслідування.

10 вересня 2017 року Саакашвілі прорвався в Україну з території Польщі, не пройшовши прикордонний контроль з українського боку.

Восени-взимку 2017-2018 років Саакашвілі був одним із лідерів вуличної протестної акції “Руху нових сил” та “Руху “Визволення”, проводив “марші за імпічмент”, брав участь у спробі штурму Жовтневого палацу тощо.
Акція протесту почалася зі “Всеукраїнського збору” 17 жовтня з вимогами “великої політичної реформи”, підтоді під Верховною Радою кілька місяців залишався наметовий табір.

Михайла Саакашвілі вперше затримували в його квартирі на вулиці Костьольній 5 грудня 2017 року – тоді лідера “Руху нових сил” відбив у правоохоронців натовп прихильників.

Того ж дня генпрокурор Юрій Луценко оприлюднив дані прослушки Саакашвілі та його соратників: вони нібито засвідчували співпрацю лідера “РНС” з олігархом-втікачем Сергієм Курченком та фінансування Курченком протестних акцій Саакашвілі. Однак надалі це кримінальне провадження результату не мало.

Пізніше Саакашвілі жив у наметі біля Верховної Ради, був ще раз затриманий – 8 грудня – у квартирі соратника на вул. Відрадній і поміщений в СІЗО СБУ.
26 січня 2018 року суд змінив йому запобіжний захід на нічний домашній арешт.
5 лютого 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд визнав законною відмову Державної міграційної служби надати Саакашвілі статус біженця або особи, що потребує додаткового захист.

12 лютого 2018 року опозиційного лідера затримали в Києві та депортували на територію Польщі. Надалі він жив і працював у Нідерландах, де мешкає його родина.

На президентських виборах 2019 року Михеїл Саакашвілі закликав усі демократичні сили підтримати кандидатуру Володимира Зеленського “без всяких умов”.
На виборах до парламенту “Рух нових сил Михайла Саакашвілі” ішов окремо, але також із закликами Саакашвілі на підтримку Зеленського. “РНС” набрав лише 0,46% голосів.

28 травня 2019 року тоді новообраний президент Володимир Зеленський вніс зміни до указу свого попередника Петра Порошенка та повернув Михеїлу Саакашвілі громадянство.
29 травня Саакашвілі повернувся в Україну через аеропорт “Бориспіль”.

21 червня Печерський райсуд Києва визнав факт безперервного проживання Саакашвілі в Україні протягом 5 років, що дало йому змогу балотуватися у народні депутати на дострокових парламентських виборах.

У жовтні 2019 року прокуратура відкрила провадження щодо видворення Саакашвілі з України в 2018-му.

Читайте також:
Саакашвілі розповів, як працюватиме в одному уряді з Аваковим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна