Саакашвілі справді позбавляють громадянства України, – ДМСУ

 

“Президентом України видано указ про втрату громадянства України” – як передає “Новинарня“, так повідомлення розміщено на сайті Державної міграційної служби України.

В інформації йдеться про справу Михеїла Саакашвілі, колишнього президента Грузії, екс-глави Одеської ОДА.

У ДМС зазначили, що підстави для втрати громадянства України перелічені у ст.19 закону України “Про громадянство України”.

“Згідно зі статтями 24 та 25 Закону підготовка подань про втрату особами громадянства України і разом із необхідними документами надсилання їх на розгляд Комісії при Президентові України з питань громадянства, в залежності від місця проживання особи, здійснюється Державною міграційною службою України та Міністерством закордонних справ України, дипломатичними представництвами та консульськими установами України.

Матеріали стосовно Міхеіла Саакашвілі надані Генеральною прокуратурою України, які отримані від грузинської сторони, опрацьовані Державною міграційною службою України, направлені на розгляд Комісії з питань громадянства при Президентові України та у встановленому порядку розглянуті на засіданні Комісії.

За Конституцією України, Президент України приймає рішення про втрату громадянства України на підставі висновків Комісії з питань громадянства”, – сказано в повідомленні ДМСУ.

За даними відомства, загалом у період з 2012 по 2017 років указами президента (відповідно, Януковича і Порошенка) оформлено втрату громадянства стосовно 314 осіб.

Інформацію про позбавлення Саакашвілі громадянства України, яку раніше розповсюдили в соцмережах, сайту ТСН підтвердили його джерела, пояснивши підстави.

“Саакашвілі втрачає громадянство на основі п. 2 ст. 19 Закону “Про громадянство”, а саме – на підставі неправдивих даних, вказаних в анкеті. У документах, які заповнював колишній голова Одеської ОДА, було вказано, що він не перебуває під слідством в Україні чи за її межами, проте відомо, що на території Грузії Саакашвілі було заочно заарештовано”, – зазначає ТСН.

Прес-секретарка Саакашвілі Дарина Чиж не підтвердила інформацію про позбавлення шефа громадянства України.

З приводу громадянства Саакашвілі запит до Генпрокуратури надіслав нардеп від Радикальної партії Андрій Лозовой, після чого ГПУ звернулась до міграційної служби. За запитом Комісія з питань громадянства ухвалила відповідне рішення.

Нагадаємо, 13 лютого 2015 року президент Петро Порошенко створив Дорадчу міжнародну раду реформ та призначив її головою екс-президента Михеїла Саакашвілі.
Президент надав Саакашвілі громадянство України наприкінці травня 2015 року, коли його було призначено головою Одеської обласної державної адміністрації.
У грудні того ж року Саакашвілі на цій підставі позбавили громадянства Грузії.

Нова влада в Грузії продовжує кримінальне переслідування Саакашвілі. Сам екс-президент заявляє про політичні мотиви цих проваджень.

На посту очільника Одещини Саакашвілі пропрацював півтора року, просуваючи в Україні новий політичний проект, а 7 листопада оголосив про відставку, звинувативши команду президента в корупції.

Надалі Саакашвілі оголосив про створення власної політичної сили – “Рух нових сил” – з прицілом на участь у дочасних виборах Верховної Ради.

23 липня Михеїл Саакашвілі оголосив про “осінній наступ” та створення спільних штабів із партією Валентина Наливайченка.

Нагадаємо, у травні президент Порошенко позбавив українського громадянства нардепа Андрія Артеменка, обраного від РПЛ, та колишнього члена команди Саакашвілі, заступника голови ОДА в Одесі Олександра Боровика.

Читайте також:
Скандал навколо Руху Саакашвілі: Мін’юст зареєстрував фейкову партію
з такою назвою, міністр подає в суд на справжнього Саакашвілі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна