Колишній охоронець обмінника Садовський, звільнений із Донецька за обміном 16 квітня, потрапив у СІЗО вже в Києві

 

Цивільний із Донецька Олександр Садовський, якого під час “великоднього” обміну 16 квітня Україні віддали бойовики “ДНР”, знову заарештований і поміщений до СІЗО – вже за підозрою в шахрайстві – за рішенням Шевченківського районного суду міста Києва.

Як повідомляють “Ґрати“, рішення щодо запобіжного заходу чоловікові було прийняте 30 квітня.

Раніше бойовики засудили його до довічного ув’язнення у справі про вбивство при пограбуванні пункту обміну валют 2014 року.

В Україні Садовського обвинувачують в організованому груповому шахрайстві в особливо великому розмірі; несанкціонованому втручанні в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж або мереж електрозв’язку (ч.3 ст.28 КК; ч.4 ст.190; ч. 1 і 2 ст. 361 Кримінального кодексу України).

У разі доведення провини йому загрожує позбавлення волі терміном до 12 років з конфіскацією майна.

У кримінальному провадженні, фігурантом якого є Садовський, 29 епізодів і 26 потерпілих. Сума завданих збитків – понад 290 тис. грн.

Провадження відкрили 14 березня 2018 року, коли Садовський перебував в ув’язненні на території ОРДО (Олександр утримувався у колонії №52 в селищі Оленівка Донецької області).

За даними Медійної ініціативи за права людини, Садовський (інший варіант згадки прізвища – Садівський) у Донецьку працював охоронцем пунктів обміну валют. Один із них 22 квітня 2014 року пограбували, при цьому загинула жінка-оператор. Садовського підозрювали у вбивстві. Розслідування почали, коли Донецьк був ще під контролем України.

“Засудили” чоловіка до довічного ув’язнення вже після того, як Донецьк перейшов під контроль проросійських бойовиків.

У в’язниці на непідконтрольній території Садовський перебував шість років – з кінця травня 2014-го, а був помилуваний перед обміном навесні 2020 року.

Родичі намагалися внести його прізвище до списків на обмін із 2018 року.

Адвокат Садовського Володимир Лисенко сказав, що не має інформації у справі про вбивство, а нинішні обвинувачення не стосуються до подій 2014 року. При цьому він, пославшись на адвокатську таємницю, не став коментувати поточну справу.

Лисенко зазначив, що Садовський визнав свою провину у справі про шахрайство, має намір співпрацювати і допомагати в досудовому розслідуванні.

Ще в березні 2018 року Садовського оголосили в розшук, а в день обміну слідчий суддя Шевченківського райсуду дав дозвіл на його затримання. Після обміну Садовський два тижні перебував на обсервації, а 30 квітня був затриманий.

Суд у Києві постановив заарештувати Садовського до 16 червня з можливістю вийти під заставу в 420 200 грн. Адвокат повідомив, що його підзахисний залишиться в СІЗО, адже в нього немає необхідної суми, щоб оплатити суму застави.

Читайте також:
Цивільні, яких за обміном отримала Україна: комуніст, “агенти” СБУ, колишній наркозалежний та інші

Як повідомляла “Новинарня“, перший у 2020 році обмін полоненими на Донбасі відбувся 16 квітня на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).
У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян, із них 2 військових.
Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – 4.

Попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
Кого Україна віддала ОРДЛО на квітневому обміні-2020

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна