Перші кроки до свободи: як держави Європи починають виходити з карантину

 

Відсидівши майже два місяці на карантині — хтось украй жорсткому, а хтось на майже непомітному, держави Європи починають потроху знімати обмеження й повертатися до більш-менш нормального життя. Звісно, наскільки це взагалі можливо у світі, де відтепер існує постійний ризик заразитися коронавірусом із досить-таки непередбачуваними наслідками.

Першими до послаблень вдалися країни Скандинавії, де й до того карантин був досить “лагідним” порівняно з європейськими сусідами.

Скажімо, в Данії вже з 15 квітня діти повернулися до шкіл та дитсадків. У Швеції, щоправда, більшість шкіл узагалі не закривали. В Ісландії з 4 травня відкриються університети, відновлять роботу салони краси та музеї. Цього ж дня багато обмежень знімуть для мешканців Бельгії, Угорщини, Німеччини й навіть Іспанії та Італії, які постраждали від коронавірусу SARS-CoV-2 найбільше на континенті, але залишили пік епідемії позаду.

Чехія

Перед Карловим мостом у Празі

Влада Чехії почала запроваджувати карантинні обмеження однією з перших у Європі – масові зібрання заборонили вже з 10 березня, а з 12-го були зачинені промислові магазини (окрім крамниць побутової хімії) й почалося закриття кордонів.

Також одними з перших, поки сусіди з подачі ВООЗ іще сперечалися щодо користі носіння захисних масок, чехи почали тотальну “маскізацію” суспільства. До речі, дехто з експертів припускає, що саме сумлінне носіння масок дозволило Чехії уникнути потужного спалаху епідемії: станом на 3 травня в країні зафіксовано 7 755 випадків захворювання на COVID-19, з них летальних – 245.

Тепер чехи одними з перших знімають обмеження, зокрема й на виїзд з країни.

Починаючи з 24 квітня, уряд Чехії дозволив громадянам вільно переміщатися по країні, а також виїжджати за її межі.

Як повідомив міністр охорони здоров’я Адам Войтех, при поверненні в країну потрібно буде пред’явити медичне підтвердження про негативний результат аналізу на коронавірус, а якщо такого немає – відбути обов’язкову двотижневу самоізоляцію вдома.

Крім того, в Чехію частково дозволили в’їзд для іноземців: “за певних умов” у країну зможуть в’їхати громадяни Євросоюзу або студенти європейських університетів.

З 27 квітня уряд Чехії також дозволив відновити навчання в вузах і відкрити фітнес-центри, бібліотеки та магазини площею до 2 500 кв. м. При позитивній динаміці епідемії з 11 травня роботу відновлять торговельні центри, театри, кінотеатри, музеї і перукарні, а ще через два тижні – готелі й ресторани. 

Також з 11 травня буде дозволено проведення спортивних та культурних заходів, весіль та богослужінь – за умови участі в них не більш ніж 100 осіб.

Масковий режим залишається, але теж із послабленнями: діти віком до 7 років можуть не носити їх у дитячому садочку, а артисти – під час виступів (за умови дотримання суворих заходів гігієни).

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржичек заявив, що в липні планується відкрити кордони зі Словаччиною, Австрією, Німеччиною і Польщею. При цьому він зазначив, що найважчими будуть переговори про відкриття кордонів саме з Польщею.

Польща

Гравець на катеринці у Старому місті Варшави. Фото: ЕРА

Починаючи з 20 квітня, у мешканцям Польщі дозволили гуляти в лісах і паркових зонах, за винятком дитячих майданчиків.

“Коронавірус тривалий час суттєво обмежує життя Польщі, проте ми починаємо поволі розморожувати наше щоденне звичне життя. Ми переходимо до контрнаступу. Я переконаний, що у нас є правильні інструменти для цього сьогодні”, – заявив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

Починаючи з 4 травня, у Польщі починається другий етап послаблення “коронавірусних” обмежень: за умов дотримання заходів безпеки, відкриються готелі і хостели, деякі музеї та культурні заклади, а також торговельні центри та досі закриті магазини. Останні працюватимуть за умови, що кількість відвідувачів не перевищуватиме 1 людини на 15 квадратних метрів площі.

Носіння масок у громадських місцях залишається обов’язковою умовою.

З 6 травня центральна влада дозволила відкривати дитячі садочки, проте остаточне рішення залишається за місцевими органами влади, залежно від епідемічної ситуації в регіонах.

Під забороною поки що залишаються басейни та фітнес-центри.

Кордони для іноземців без права на проживання в Республіці Польща й надалі закриті, і конкретного рішення щодо терміну їх можливого відкриття польська влада наразі не ухвалювала.

Австрія

У супермаркеті Відня. Фото: Roland Schlager/AFP

Австрія на рівні з Чехією була однією з перших європейський країн, що запровадили карантинні обмеження, і також однією з перших почала їх послаблювати.

Уже з 14 квітня в країні відкрилося багато непродуктових магазинів.

З 1 травня запрацювали перукарні та салони краси, було відкрито доступ до спортивних майданчиків на відкритому повітрі й дозволено фактично вільне пересування всередині країни.

У понеділок, 4 травня, школярі середніх та старших класів повернуться за парти й почнуть складати випускні іспити.

Водночас масові зібрання поки що обмежені до 10 осіб, а в транспорті й магазинах обов’язково носити маску.

Ресторани й кафе мають відкритися ближче до середини травня. Тоді ж, за умови позитивної динаміки, уряд планує вдатися до чергових послаблень карантину: відкриття дитячих садочків, готелів і ресторанів, відновлення дозволу на відправлення релігійних обрядів за умови дотримання дистанції тощо.

Ймовірно, розпочнуться й матчі австрійської Бундесліги, але без глядачів.

Станом на 3 травня в Австрії на COVID-19 захворіло 15 597 людей, померло – 598.

Читайте також:
В аеропорту Відня з 4 травня пасажирів тестуватимуть на коронавірус

Італія

В Італії карантинні обмеження були одними з найсуворіших. Фото: GETTY IMAGES

Італія залишається однією з найбільш постраждалих від пандемії держав світу, але пік, на щастя, вже позаду.

Перші послаблення карантину в країні почалися з 27 квітня, коли відновили роботу промислові підприємства і будівельний сектор.

З 4 травня влада Італії знімає й інші обмежувальні заходи: людям дозволять вільно гуляти в парках й зустрічатися з рідними. Звісно, при цьому обов’язково й надалі дотримуватися соціальної дистанції та носити захисні маски.

Загалом, пам’ятаючи про той жах, який пережили італійці в розпал епідемії, послаблення карантину відбуватиметься дуже поступово.

Бари й ресторани поки що працюватимуть лише на виніс, а в звичайному режимі їх обіцяють відкрити ближче до 1 червня. Тоді ж відновлять роботу й салони краси.

З 18 травня, якщо не відбудеться якихось ускладень, відкриються великі ТРЦ, музеї, бібліотеки та релігійні заклади.  Все поездки за пределы города проживания останутся по-прежнему ограничены острой необходимостью.

А от школи до вересня вже не відкриватимуть.

Щодо пляжного відпочинку, то для місцевих мешканців він, імовірно, стане можливим уже влітку (відстань між шезлонгами буде збільшено, все пляжне обладнання регулярно дезінфікуватимуть).

А от для туристів Італія, швидше за все, буде закрита до кінця 2020 року.

На 3 травня в Італії COVID-19 було діагностовано у 209 328 людей, летальних випадків – 28 884.

Іспанія

Іспанці дуже зраділи дозволу на прогулянки після шести тижнів жорсткого карантину. Фото: EFE

Іспанія за кількістю інфікованих перегнала навіть Італію, тож обмежувальні заклади тут запровадили дуже серйозні.

Та останніми днями крива захворюваності послідовно йде вниз, і влада пішла на поступки змученим сидінням удома громадянам.

Починаючи з 26 квітня, дітям до 14 років дозволили гуляти на вулиці протягом години у супроводі одного дорослого, тоді як раніше їм узагалі не дозволялося виходити на вулицю.

З 2 травня іспанці отримали змогу виходити з дому на прогулянку. Тим, хто живе в одному помешканні, дозволили разом гуляти та займатися спортом на свіжому повітрі в певні години.

З 4 травня відкриваються невеликі продовольчі магазини, а також перукарні, які прийматимуть клієнтів суворо за попереднім записом.

Кафе і ресторани запрацють у режимі на виніс.

А мешканцям Балеарських та Канарських островів пощастило ще більше: там заклади громадського харчування запрацюють у “режимі” літніх майданчиків.

Пересування в межах країни, як і раніше, обмежено: виїздити за межі своєї області дозволено лише у випадку крайньої потреби. В громадських місцях потрібно носити маску.

Для місцевих мешканців улітку, ймовірно, буде відкритий доступ на пляжі.

А от для закордонних туристів Іспанія навряд чи відкриється до 2021-го

Станом на 3 травня в Іспанії діагностовано 216 582 інфікованих коронавірусом, померло 25 100 людей.

Португалія

З 4 травня у Португалії запрацюють кригарні та автосалони, а також інші магазини площею не більше 200 квадратних метрів.

Салони краси й перукарні почнуть приймати відвідувачів за попереднім записом.

Буде дозволено індивідуальні заняття спортом.

Ресторани, музеї та школи залишаються закритими до 18 травня, театри й кінотеатри — до 1 червня.

Міністр туризму країни Сіза Вієйра висловив сподівання, що влітку Португалія зможе приймати іноземних туристів, хоча й із певними обмеженнями. Якими саме – поки що вирішують. Міжнародне авіасполучення з державами ЄС сподіваються почати відновлювати з середини травня.

Станом на 3 травня у Португалії на COVID-19 захворіло 25 282 людини, померло – 1 043.

Німеччина

У ФРН обов’язковий “масковий режим” запровадили вже під кінець карантину. Фото: GETTY IMAGES

У Німеччині більшість невеликих магазинів відкрилася вже з 20 квітня.

Водночас уряд запровадив обов’язкове носіння масок у громадських місцях (досі німецька влада не бачила в цьому потреби).

З 4 травня в країні відбудуться подальші послаблення: буде дозволено проводити богослужіння, відвідувати музеї, дитячі майданчики, виставки і зоопарки. Але тільки за умови дотримання суворих запобіжних заходів.

Щодо кафе і ресторанів, то, як зазначила канцлер ФРН Ангела Меркель, їх відкриття поки що залишається “проблематичним”, оскільки “ми не можемо перевірити, належать люди за одним столом до однієї сім’ї чи до різних”.

Втім, оскільки Німеччина є федерацією, останнє слово в багатьох випадках залишається за владою федеральних земель. Це стосується й рішення щодо відновлення роботи закритих шкіл та інших навчальних закладів.

Правила соціального дистанціювання для мешканців країни залишаються чинними, принаймні до 10 травня.

За словами канцлерки, голова мета Німеччини в даний час полягає в тому, щоб максимально запобігти поширенню вірусу.

“У нас немає ніяких ліків, немає ніякої вакцини проти вірусу… тому мета завжди полягатиме в тому, щоб уповільнити вірус”, – сказала Меркель, додавши, що Німеччина “досягла успіху в досягненні цієї мети”.

Тож поки що уряд не рекомендує громадянам ФРН поїздки на великі відстані.

Усі масштабні масові заходи в країні заборонені до 31 серпня. Водночас не виключено, що вже в травні буде поновлено матчі Бундесліги, в режимі без глядачів.

На 3 травня в Німеччині діагностовано 165 086 хворих на COVID-19, померло 6 812 людей.

Бельгія

З 4 травня у Бельгії відкриваються деякі громадські заклади, але більшість торговельних майданчиків запрацюють лише з 11 травня.

Школи повинні відновити роботу з 18 травня, кількість присутніх у класі буде обмежена десятьма учнями та вчителем.

Кафе та ресторани почнуть відкриватися не раніше 8 червня.

У громадському транспорті обов’язково носити маски.

Станом на 3 травня у Бельгії 49 906 інфікованих коронавірусом, померло 7 884 людини.

Болгарія

Команда дезінфекторів у Софії. Фото: Reuters

Болгарія починає знімати обмеження з 4 травня. Серед перших запланованих послаблень –скасування заборони на виїзд за межі місцевих громад.

Як повідомив прем’єр-міністр країни Бойко Борисов, контрольно-пропускні пункти, які контролюють міжміські поїздки, швидше за все, будуть зняті в середу, 6 травня, коли в Болгарії відзначається День Святого Георгія.

При цьому глава уряду наголосив, що громадяни “повинні залишатися дисциплінованими” й надалі.

“Я дійсно сподіваюся на дисципліну. Ми повинні звикнути жити з цим вірусом, він не закінчиться через рік або два”, – наголосив Борисов.

Після цього будуть зняті й інші обмеження. Після перевірок регіональними інспекціями охорони здоров’я й агентством з безпеки харчових продуктів відкриються бари, кафе і ресторани.

Уже з 4 травня спорстменам дозволено проводити індивідуальні тренування на відкритому повітрі (але не змагання). Також будуть відкриті басейни, якщо працюватимуть із дотриманням всіх заходів безпеки: дезінфікуючі засоби в роздягальнях, дотримання безпечної відстані тощо.

Номінально до 13 травня у країні діє режим надзвичайної ситуації. Як повідомив прем’єр-міністр Борисов, 4 травня буде підготовлений законопроєкт про його скасування.

У Болгарії станом на 3 травня підтверджено 1 618 випадків інфікування коронавірусом, померло 72 людини.

Хорватія

Хорватія почала послаблення обмежувальних заходів з 27 квітня, коли в столиці країни Загребі відкрилися бібліотеки й було відновлено роботу деяких видів громадського транспорту. Пасажири зобов’язані дотримуватися дистанції мінімум 1 метр одне від одного й носити маски.

Також запрацювалив приміський транспорт і експрес-лінії для перевезення на острови, але поки що не пороми.

Поступово відкриваються підприємства сфери послуг: ательє, майстерні з ремонту взуття, виготовлення ключів тощо – за винятком тих, які передбачають тісний контакт із клієнтами.

Поновлюються тренування спортсменів першої та другої категорії в окремих спортивних та старших командах, які виступають у змаганнях найвищого рівня. Планують проводити державні іспити для пріоритетних груп студентів.

З 2 травня в країні дозволено проводити богослужіння, а з 4 травня почнуть відкриватися досі закриті магазини, музеї й салони краси.

Третій етап послаблення обмежень запланований з 11 травня: відкриються торговельні центри, дошкільні заклади й початкова школа, почне працювати транспорт між муніципалітетами й буде відкрито внутрішнє повітряне сполучення.

Також запрацюють заклади громадського харчування, але з обслуговуванням виключно на відкритих майданчиках і з вимогою дотримуватися спеціальних заходів безпеки.

Через те, що туристична галузь, яка є одним з основних джерел наповнення бюджету Хорватії, зазнає катастрофічних збитків, уряд розглядає можливість відновлення роботи причалів, деяких кемпінгів і готелів у віддалених районах, а також створення так званого “коронавірусного коридору” для поїздок туристів із сусідніх країн до Адріатичного узбережжя  без обов’язкового на сьогодні 14-денного періоду самоізоляції після перетину кордону.

Станом на 3 травня у Хорватії підтверджено 2 096 випадків інфікування коронавірусом, летальних – 79.

Франція

На зазвичай найбільш залюднених майданчиках Парижа під час карантину “гуляли” тільки поліцейські. Фото: GETTY IMAGES

Прем’єр-міністр Франції Едуар Філіпп представив Національним зборам (парламенту) стратегію виходу з карантину ще 28 квітня.

Згідно з цим планом, якщо дозволятиме епідеміологічна ситуація, то перший етап зняття обмежувальних заходів у країні триватиме з 11 травня до 2 червня.

Філіпп наголосив, що режим самоізоляції дозволив врятувати щонайменше 62 тисячі людей за місяць, але якщо карантин триватиме довше, то це призведе до сумних наслідків для економіки.

“Ми повинні жити з вірусом, поки немає вакцини, ефективних ліків і колективного імунітету”, – наголосив прем’єр, нагадавши про загрозу “другої хвилі” епідемії.

Оскільки вірус по країні поширився нерівномірно, і поки деякі департаменти борються за життя сотень хворих на COVID-19, в інших заражених – одиниці, обмежувальні заходи скорочуватимуть по-різному залежно від епідемічної ситуації в кожному регіоні.

Після послаблення карантинних заходів з 11 травня, у Франції коштом державної системи медичного страхування планують щотижня проводити до 700 тисяч ПЛР-тестів. Усі, в кого буде виявлено коронавірус, повинні будуть негайно самоізолюватися – можна вдома, якщо перебіг хвороби легкий, проте в цьому разі разом з інфікованим в ізоляції доведеться залишатися і всім його близьким, які з ним контактують.

У громадському транспорті обов’язковим буде носіння захисних масок. У протилежному разі доведеться сплатити штраф у розмірі 135 євро. Уряд обіцяє, що дефіциту масок не буде.

Усім, хто може працювати віддалено, влада рекомендує продовжити цю практику й надалі. Якщо ж це неможливо, працедавців закликають адаптувати робочий графік для співробітників так, щоб уникнути натовпів у громадському транспорті в “години пік”.

Поїздки між регіонами будуть дозволені тільки з робочих питань або в разі невідкладної необхідності.

Також з 11 травня почнеть поступове відкриття дитячих садочків і початкових шкіл – “на добровільній основі”.

З 18 травня буде ухвалено рішення про відкриття класів у середній, а з кінця травня – у старшій школі. При цьому в класах не повинно бути більше 15 учнів, і всі вони, починаючи з середньої школи, повинні бути в масках.

Усі магазини з 11 травня відкриються, за умови дотримання соціальної дистанції й обмеження одночасної кількості покупців, а от щодо ресторанів і кафе рішення будуть ухвалювати наприкінці травня.

Театри, кінотеатри та інші розважальні заклади залишаться зачиненими до нового розпорядження.

Проведення спортивних заходів, у тому числі футбольних матчів, поки що заборонено.

У неділю, 3 травня, на черговому засіданні з приводу коронавірусної кризи уряд Франції продовжив режим надзвичайної ситуації на два місяці – в рамках комплексу заходів, які будуть запропоновані парламенту у вівторок.

Як пояснив міністр охорони здоров’я Олів’є Веран, скасування надзвичайної ситуації раніше зазначеного терміну “витратить даремно значні зусилля, докладені французьким народом”.

“Якби ми вже 11 травня скоротили зусилля, які доклали, то всі вони були б марними”, – зауважив міністр.

А міністр внутрішніх справ Крістоф Кастаньє запропонував ухвалити новий закон, за яким надзвичайна ситуація в області охорони здоров’я буде продовжена до 24 липня.

Він, зокрема, зауважив, що продовження певних обмежувальних заходів не дозволяє відкрити церкви, мечеті, синагоги і храми принаймні до червня.

“Відкриття всіх місць відправлення культу – не найкраща ідея. Це може бути небезпечним для зараження вірусом цілої релігійної громади”, – зазначив глава французького МВС.

Інші запропоновані заходи включають обмеження поїздок і введення обов’язкового карантину для людей, що в’їжджають до Франції з-за кордону, Корсики та інших заморських територій.

“Завдання уряду не в тому, щоб перешкодити французам подорожувати. Завдання уряду – не дозволити подорожувати вірусу “, – заявив Кастаньє.

Станом на 3 травня у Франції за попередню добу померло 166 людей з діагностованим коронавірусом (попередньої доби цей показник становив 218 людей). Загальна кількість хворих – 168 518, померлих – 24 763 (з них 34 людини – мешканці заморських територій Франції).

Читайте також:
Кіпр відкриває аеропорти з 9 червня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна