Послаблення карантину: в Іспанії дітям вперше дозволили вийти з дому, дорослим обіцяють прогулянки

 

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у телевізійному зверненні ввечері 25 квітня оголосив про певні послаблення карантинних заходів у країні на тлі зменшення показника захворюваності на COVID-19.

Якщо статистика захворюваності залишатиметься на такому самому рівні або спадатиме, то починаючи з 2 травня іспанцям дозволять виходити на прогулянки й займатися спортом “в індивідуальному порядку”, пише El Pais.

Це вже друге послаблення жорстких карантинних обмежень, що діють в Іспанії з 14 березня.

Першим послабленням став оприлюднений за кілька днів до того дозвіл починаючи з неділі, 26 квітня, виводити на вулицю дітей віком до 14 років (раніше їм узагалі заборонялося виходити з дому).

Відповідно до рішення уряду, діти можуть виходити на прогулянку раз на день, у проміжку з 9-ї ранку до 9-ї вечора, не далі як на відстань 1 кілометра від свого місця проживання й обов’язково в супроводі одного дорослого.

Дітям при цьому дозволяється бігати, їздити на велосипеді чи скутері, бавитися м’ячем тощо, але доступ на дитячі майданчики досі заборонений.

Одна доросла людина може супроводжувати не більш ніж трьох дітей.

Спершу влада оголосила, що діти до 14 зможуть виходити з батьками лише “у справах” (до магазину, аптеки тощо). Проте це спричинило таку хвилю обурення, що рішення було переглянуто в бік дозволу й на “просто гуляти”.

Послабленням із задоволенням скористалися й дорослі, які нарешті змогли вийти, наприклад, прогулятися на пляж (з дитиною, звісно), а не лише похапцем пробігтися в магазин.

Водночас діти віком від 15 до 17 років включно, як і раніше, можуть виходити з дому лише з конкретною метою, а не на прогулянку (зате дорослим супроводжувати їх не потрібно).

У телевізійному зверненні в суботу прем’єр-міністр Санчес пояснив, що якщо розвиток пандемії й надалі буде сприятливим, то з 2 травня люди, які живуть в одному помешканні, зможуть виходити на короткі прогулянки разом.

Раніше виходити можна було тільки в магазин, аптеку, до лікаря тощо – тобто лише у важливих справах і ненадовго.

Санчес також повідомив, що уряд планує пом’якшувати обмежувальні заходи з різною швидкістю в різних регіонах – залежно від того, чи відповідатиме ситуація критеріям, встановленим Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

“Ми не будемо раптово відновлювати активність у всіх секторах. Деескалація повинна бути поступовою й асиметричною”, – зазначив глава іспанського уряду.

За його словами, план пом’якшення карантинних обмежень, над яким уряд працював із фахівцями три тижні, буде поступово впроваджено впродовж травня. “І ми подивимося, що буде в червні”, – додав прем’єр.

У неділю Санчес проводить онлайн-нараду з лідерами регіонів, щоб обговорити план пом’якшення, який уряд повинен затвердити у вівторок.

Раніше цього дня Іспанія повідомила про найнижчий рівень смертності від коронавірусу більш ніж за місяць: упродовж попередньої доби COVID-19 діагностували у 1 729 людей, померло 288.

При цьому кількість тих, хто одужав за добу, значно більша: 3 024 людини.

Таким чином, статистика тих, хто одужав, у порівнянні з тими, хто захворів, третій день поспіль демонструє позитивний результат.

Загалом від початку епідемії в Іспанії померли 23 190 людей, одужали – 98 732.

Загальна кількість випадків коронавірусної хвороби в країні станом на ранок 26 квітня становила 207 634.

Читайте також:
Іспанія пройшла пік епідемії коронавірусу, – МОЗ

В лікарнях Уханя не залишилося хворих на COVID-19, за добу не було нових випадків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна