Рада ухвалила рішення “проти спаму”, щоб швидше прийняти “антиколомойський закон”

 

Верховна Рада ухвалила рішення, яке дозволяє застосувати особливу процедуру для прийняття в другому читанні так званого “антиколомойського закону”.

На позачерговому засіданні в четвер, 30 квітня, проєкт рішення “Про застосування особливої процедури розгляду законопроектів у ІІ читанні, передбаченої статтею 119-1 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”, при розгляді у другому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (реєстр. № 2571-д)”, підтримали 255 нардепів.

Таким чином, особлива процедура дозволить прискорити розгляд у другому читанні “банківського” законопроєкту №2571-д, до якого внесено понад 16 тисяч поправок.

Прийнятим актом передбачається, що у випадку, коли до законопроєкту вноситься більше поправок, ніж у ньому є пунктів (але не менше 500 поправок), він може розглядатися за спеціальною процедурою. Ініціювати її можуть не менше 150 депутатів, які звертаються з таким клопотанням до голови ВР. Рішення про розгляд за спеціальною процедурою може ухвалити лише парламент 226 голосами. Спеціальна процедура означає, що кожна фракція та група може наполягати на розгляді п’яти поправок, а депутат – на розгляді однієї не врахованої комітетом поправки.

Як інформувала “Новинарня“, Верховна Рада на позачерговому засіданні 30 березня ухвалила в першому читанні законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності” (№2571-д) – так званий “антиколомойський закон” – і скоротила терміни підготовки його до другого читання.
Прийняття цього законопроєкту (про неможливість повернення націоналізованого банку колишньому власнику) є умовою МВФ для кредитування України під час кризи.
Ставленики олігарха подали рекордні 16 тисяч поправок, заблокувавши прийняття “банківського” законопроєкту в цілому. При розгляді цих поправок у звичайному режимі розгляд закону зайняв би кілька місяців.
Тому 16 квітня нардепи взялися ухвалювати зміни до регламенту, що передбачають особливу процедуру розгляду “заспамлених” законопроєктів.
Голова фракції партії “Слуга народу” Давид Арахамія припускав, що фінальне голосування в другому читанні за законопроєкт №2571-д може відбутися 10-11 травня.

Читайте також:
Парламент розблокував закон проти “законодавчого спаму”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна