Рада схвалила “антиКоломойський” закон, попри опір Тимошенко

 

У понеділок, 30 березня, Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроєкт про вдосконалення механізмів регулювання банківської сфери.

Цей документ називають також “антиколомойський”, адже він є однією з вимог МВФ щодо неможливості повернення “Приватбанку” колишньому власнику-олігархові.

Законопроєкт 2571-д підтримали 267 народних обранців.

“За” виступили лідери фракцій “Голос” і “Європейська солідарність”, проти – лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко і співголова групи “За майбутнє” Віктор Бондар.

Голосування по фракціях: “Слуга народу” – 208 за” (із 248 депутатів), “ОПЗЖ” – 1, “Європейська солідарність” – 25 (із 27), “Батьківщина” – 0, “За майбутнє” – 2, “Голос” – 17 (із 20), “Довіра” – 15 (із 17), позафракційні – 9.

Документ передбачає, що розпочаті процеси виведення з ринку неплатоспроможних банків не можуть бути зупинені судовими рішеннями.

Таким чином рішення судів не матимуть впливу на акти Кабінету Міністрів, Мінфіну чи Нацкомісії з цінних паперів.

Законопроєкт також забороняє арешт майна і грошей банку, який визнано неплатоспроможним або щодо якого схвалено рішення про відкликання банківської ліцензії чи ліквідацію банку. Цей пункт не стосується випадків ліквідації банку за рішенням його власників.

Проте ключовим аспектом цього законопроєкту є пункт, що ексвласники чи власники банків, права яких були порушені незаконними рішеннями органів державної влади, зможуть отримати компенсацію лише грошима.

Тобто законопроєкт фактично виключає можливість повернення націоналізованого банку його колишньому власнику навіть у разі, якщо буде доведено протиправність націоналізації. Однак гроші ексвласнику таки будуть компенсовані, якщо порушення буде доведено.

Вартість акцій, а відповідно і завданої колишньому власнику шкоди, визначатиметься міжнародною аудиторською компанією. Її призначатиме суд і така компанія повинна відповідати визначеним вимогам Нацбанку.

Як інформувала “Новинарня“, 30 березня новим міністром фінансів став колишній урядовець Сергій Марченко, МОЗ очолив ексголова Одещини Максим Степанов.

Читайте також:
Рада направила на повторне перше читання зміни до держбюджету на 2020 рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна