Рекордні 16 тисяч: кількість поправок до “антиколомойського” закону показали лобі олігарха у ВР

доповнено

Ухвалення в другому читанні так званого “антиколомойського закону” опинилося під загрозою через рекордну кількість поправок, поданих до документа народними депутатами з орбіти олігарха Ігоря Коломойського.

Прийнятий 30 березня в першому читанні законопроєкт про вдосконалення механізмів регулювання банківської сфери, серед іншого, повинен зробити неможливим скасування рішення про націоналізацію або ліквідацію банку (в даному випадку – “Приватбанку”). Цей закон є умовою МВФ для подальшого кредитування України.

Незважаючи на те, що терміни підготовки документа до другого читання скоротили, народні депутати вже подали близько 16,3 тисячі поправок до законопроєкту, що є абсолютним рекордом для українського парламентаризму.

Як інформує “Слово і діло”, через це розгляд законопроєкту може тривати понад пів року.

Дані про кількість правок і їхніх авторів опублікував перший заступник глави фінансового комітету Ради Ярослав Железняк.

Відповідно до цих підрахунків, 6033 правок вніс позафракційний депутат Антон Поляков. Раніше він був членом фракції “Слуга народу”.

“Всі правки спрямовані на те, щоби захистити українську банківську систему від можливого свавілля топ-чиновників. У нас часто, під виглядом нібито боротьби з олігархами, намагаються протягувати абсолютно незрозумілі речі. В ухваленій в першому читанні редакції законопроєкту прописані норми, які відкидають Україну до рівня так званих “бананових республік”. Насамперед, мова йде про те, що розпочаті процеси виведення з ринку неплатоспроможних банків не можна буде зупиняти рішеннями судів. Ще одну дурість зашили в тій же нормі про визнання неплатоспроможності банків”, – пояснив Поляков, який до обрання нардепом за мажоритарним округом №206 (Чернігів) був підприємцем.

До цього за час роботи у парламенті депутат Поляков подав лише півсотні правок в цілому до семи законопроєктів – “Про Бюро фінансових розслідувань”, “Про Вищий антикорупційний суд”, законопроєкту про практичне скасування недоторканності.

Голова групи “За майбутнє” Віктор Бондар подав до “антиколомойського закону” 1911 тисячі правок. Під час обговорення законопроєкту в Раді нардеп активно критикував діяльність Національного банку України.

До інших законопроєктів Бондар за час роботи 9-го скликання подав лише 101 правку. Більше половини з них  – до проєкту про ліквідацію посередницьких електронних майданчиків з оцінки нерухомості (“майданчики Яценка”).

Групу “За майбутнє”, як і її попередницю в минулому скликанні – “Відродження”, очолювану Бондарем, пов’язують з Ігорем Коломойським та відстоюванням його інтересів у парламенті.

Нардеп від “Слуги народу” Дмитро Чорний запропонував 1781 поправку. Раніше він подавав лише чотири правки до законопроєкту про фактичне скасування недоторканності.

Чорний – мажоритарник від округу №34 на Дніпропетровщині, колишній депутат облради від партії “УКРОП”, орієнтованої на Ігоря Коломойського.

Інша “слуга народу” – колишня журналістка “1+1” Ольга Василевська-Смаглюк – внесла 1689 поправок.

“Єдине, що я привожу в порядок всі кодекси (Господарський кодекс, Цивільний кодекс, Кодекс про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства) у відповідність з тим, як ці кодекси повинні діяти. Ми пишемо законопроєкт під одну людину, а всі ці кодекси ламаємо. І виникає дуже багато протиріч”, – пояснила нардеп свою позицію.

У коментарі каналу “Прямий” 7 квітня експрацівниця каналу Ігоря Коломойського Василевська-Смаглюк заявила, що першочерговими в умовах епідемії коронавірусу в Україні мають бути інші закони.

Раніше народна обраниця подавала до різних законопроєктів 259 поправок, майже половину до законопроєкту “Про Бюро фінансових розслідувань”. Також вона вносила правки до законопроєкту про ринок землі в Україні.

Член фракції “Слуга народу” Олег Дунда подав до “антиколомойського закону” 1656 поправок. До інших законопроєктів він подав лише 47 зауважень, зокрема, до документа про єдину електронну систему у сфері будівництва та закону про ринок землі.

Дунда – підприємець, свого часу був керівником департаменту в АКБ “ПриватБанк”, балотувався до Київради від партії “Відродження”.

Також “слуга народу” Сергій Демченко подав 1463 поправки. До інших законопроєктів у нього було всього 152 поправки.

Демченко – адвокат із Дніпропетровщини, висуванець партії “УКРОП”.

Майже 1,2 тисячі поправок до законопроєкту про банки подав “слуга народу”, колишній журналіст “1+1” Олександр Дубінський, відомий приналежністю до неформальної “групи Коломойського” у ВР.

“Під виглядом “антиколомойського закону” нам підсовують схему легалізації банківського рейдерства і дерибану активів банків-банкрутів”, – заявив нардеп. До інших ініціатив він подав в цілому 90 правок: до закону про ринок землі, до змін до Кодексу по процедурі банкрутства, до змін до Податкового кодексу щодо поліпшення адміністрування акцизного податку.

Читайте також:
“Вибір між життям і смертю”: Портников пояснив коаліцію Зеленського із Порошенком та Вакарчуком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна