“Вибір між життям і смертю”: Портников пояснив коаліцію Зеленського із Порошенком та Вакарчуком

 

Голосування на позачергових сесіях Верховної Ради 30 березня, коли в монобільшості не вистачало голосів за жодний із ключових законопроєктів, продемонструвало, що в політичному житті України починається “період ситуативних коаліцій”, і вибір президента Володимира Зеленського на користь співпраці із Заходом, “ЄС” і “Голосом” є “вибором між життям і смертю”.

Про це написав журналіст, публіцист Віталій Портников у колонці для сайту “Еспресо” в середу, 31 березня.

“…Його вибір – і вибір України – це вже не вибір між державним будівництвом і “хорошими хлопцями” з серіалу, між патріотизмом і байдужістю, між професіоналізмом і дилетантством. І навіть не вибір між Україною і Малоросією. Це вибір між життям і смертю“, – зазначив аналітик.

Портников констатував, що в президента, по суті, вже немає своє більшості в парламенті, і для прийняття принципових рішень він може спиратися на два варіанти ситуативних коаліцій.

“До вчорашнього дня такою ситуативної коаліцією була коаліція частини депутатів від партії “Слуга народу” з “ОПЗЖ” і депутатськими групами, орієнтованими на Ігоря Коломойського. З учорашнього дня намітилася можливість коаліції частини депутатів від партії “Слуга народу” з фракціями “Європейської солідарності” і “Голосу”.
Це – найбільш логічна коаліція в умовах, що склалися. Зеленський очікувано прийшов до ситуації, коли він повинен вибирати між союзом з олігархами і порятунком країни. Порятунок країни є можливим лише в ситуації тісної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та готовності прислухатися до рекомендацій Заходу. Ані Росія, яка і сама починає переживати важку економічну кризу, ані олігархи, які досі не здатні усвідомити масштаби виклику, Україну не врятують і Зеленському не допоможуть”, – вважає Віталій Портников.

З огляду на інтереси олігарха Коломойського та партії Медведчука, пише колумніст, “єдиним виходом для Зеленського – навіть не з точки зору вирішення нагальних завдань, а з точки зору елементарного виживання – виявляється коаліція з українськими державниками і патріотами”.

“Це і є національна єдність – тому що ті, хто опиняються за рамками цієї коаліції, просто не цікавляться національними інтересами цієї країни, стурбовані тільки грошима, владою і у випадку з “ОПЗЖ” національними інтересами Кремля”, – констатує Портников.

Він прогнозує: якщо Зеленський хоче врятуватися і врятувати країну, він буде “все більше дрейфувати в бік державників і професіоналів, в бік Порошенка і Вакарчука”.

“Навіть якщо частина його електорату буде продовжувати перебувати в полоні пропагандистських агіток минулих років, навіть якщо з владою почнуть боротися олігархічні телеканали. Зеленському доведеться ігнорувати і дурість потенційних виборців, і нападки недавніх покровителів”, – зазначив аналітик.

Нагадаємо, на позачергових засіданнях 30 березня Рада ухвалила низку кадрових рішень, закон про ринок землі (в цілому) та “антиколомойський” закон (у першому читанні). На засіданнях були відсутні або не голосували нардепи від фракції “Слуга народу”, орієнтовані на олігарха Ігоря Коломойського або мотивовані ним. Відтак “СН” самостійно давала близько 200 голосів. Щоб вплинути на фракцію, в Раду приїхав президент Володимир Зеленський.
Також проти ухвалення ключових проєктів виступала давня партнерка Коломойського, лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко.
Прийняття законів про ринок землі та неможливість повернення “Приватбанку” Коломойському є умовою МВФ для надання Україні стабілізаційного кредиту.
Ухвалення ключових рішень стало можливим завдяки компромісу “Слуги народу” із фракціями “ЄС” та “Голос”, чиї пропозиції до законопроєктів чи не вперше були враховані колишньою “монобільшістю”.

Читайте також:
Рада прийняла закон про ринок землі. ХТО ЯК ГОЛОСУВАВ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна