Карантин доведеться застосовувати “хвилями” до 2022 року, – Science

 

Заходи з фізичного дистанціювання людей, можливо, будуть застосовуватися з певною періодичністю до 2022 року. Про це попереджають вчені в дослідженні, яке припускає, що в наступні роки коронавірус може відроджуватися з новою силою.

Стаття “Проєктування динаміки передачі SARS-CoV-2 через постпандемічний період” (автори – Stephen M. Kissler, Christine Tedijant, Edward Goldstein, Yonatan H. Grad, Marc Lipsitch) вийшла в авторитетному журналі Science 14 квітня.

У статті міститься висновок, що одноразового блокування COVID-19 через карантинні заходи буде недостатньо, щоб узяти пандемію під контроль. Науковці припускають, що повторні піки коронавірусу можуть бути більшими за нинішні, якщо не буде вжито постійних обмежень.

Один зі сценаріїв передбачає, що відновлення коронавірусу може відбуватися аж до 2025 року в разі відсутності вакцини чи ефективного лікування.

Марк Ліпсіч, професор епідеміології з Гарварду та співавтор дослідження, сказав: “Інфекції поширюються, коли є дві речі: заражені люди та сприйнятливі (до зараження) люди. Доки не існує значно більшого колективного імунітету, ніж ми знаємо… Більшість населення досі сприйнятлива”.

“Прогнози щодо закінчення пандемії влітку 2020 року не відповідають тому, що ми знаємо про поширення інфекцій”, – передає слова професора Ліпсіча The Guardian.

Як зазначає видання, на щоденних брифінгах уряд Великої Британії наразі не окреслює плани, що виходять за нинішні карантинні обмеження. Але, якщо припущення науковців про силу коронавірусу справдяться, заходи з дистанціювання можуть знадобитися значно довше, щоб кількість випадків COVID-19 зберігалася на рівні спроможностей лікарень.

Документи, оприлюднені урядовою науковою дорадчою групою з питань надзвичайних ситуацій Сполученого Королівства (Sage) у березні, містять припущення, що країні потрібно буде чергувати періоди більш і менш суворих заходів фізичного дистанціювання протягом року, щоб мати шанс утримувати число заражень у межах спроможностей медичної системи.

Такі перспективи “переривчастого карантину” викликають питання щодо того, які рекомендації надаватимуться групам підвищеного ризику, включаючи людей за 70 років та осіб зі слабкою імунною системою.

Можливо, періодично можна буде послаблювати заходи дистанціювання, але серйозні ризики для певної частини людей залишаться, доки не з’являться доступні вакцини або високоефективні методи лікування COVID-19.

“Але за відсутності цього обсервацію та періодичне дистанціювання, можливо, потрібно буде застосовувати до 2022 року“, – підсумовують автори дослідження в Science.

Зазначається, що загальна кількість випадків зараження в наступні п’ять років та необхідний рівень дистанціювання суттєво залежать від загальних поточних рівнів інфекції та від того, чи отримають імунітет усі інфіковані, і якщо так, то як надовго.

Науковці застерегли, що це ввідні наразі невідомі, тож точно спрогнозувати довгострокову динаміку неможливо.

Якщо імунітет усталиться, COVID-19 може зникнути протягом п’яти чи більше років після першого спалаху. Якщо ж люди отримуватимуть імунітет на термін близько року, як це бачимо для деяких інших циркулюючих коронавірусів, результатом будуть щорічні цикли спалаху інфекції.

Читайте також:
Італія: смертність від коронавірусу зросла, кількість нових хворих зменшилася

Головний інфекціоніст Конотопа Зінаїда Антоненко померла на тлі епідемії коронавірусу

У Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають (летальність становить ~5%). Вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікуванню.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інституту Джона Гопкінса, станом на 9:30 14 квітня у світі лабораторно зафіксовано майже 1,921 млн випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 119,7 тис. людей померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Понад 449 тис. – одужали.

Абсолютними лідерами за кількістю заражених стали США (582 тис. осіб), померли в Штатах понад 23 тис. людей.
На другому місці за числом хворих – Іспанія (170 тис.), далі – Італія (159 тис.), Франція (137 тис.), Німеччина (130 тис.), Китай, Велика Британія, Іран, Туреччина, Бельгія, Швейцарія та ін.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною. 20 березня стало відомо, що він вилікувався.
Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами, зупинкою виробництва тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.
Багато країн запровадили надзвичайний стан – це зокрема Італія, Молдова, Грузія та ін.

Згідно з рішенням РНБО, Україна також закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, введено обмеження на роботу закладів обслуговування й торгівлі, на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення. Раніше оголошено карантин для освітніх закладів. Із 23 березня Київ зупинив всі пасажирські транспортні перевезення, крім критичної сфери.
Із 6 квітня уряд посилив карантинні заходи, а надалі скоригував карантинні обмеження.

Читайте також:
Ляшко: пік вірусу очікуємо 17 квітня, вихід з карантину почнемо 24-го, Зеленський дає $1 млн на українську вакцину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна