Головний інфекціоніст Конотопа Зінаїда Антоненко померла на тлі епідемії коронавірусу

доповнено

Головний лікар-інфекціоніст Конотопського району Сумської області Зінаїда Антоненко померла на робочому місці, в інфекційному відділенні центральної районної лікарні, на тлі епідемії коронавірусу.

Про її смерть у понеділок, 13 квітня, “Новинарні” повідомив міський голова Конотопа Артем Семеніхін.

Зінаїді Опанасівні Антоненко було 64 роки. Вона очолювала інфекційне відділення Конотопської ЦРЛ понад 20 років.

Згідно з першим діагнозом, причиною смерті лікарки став серцевий напад. Однак було проведено тест на COVID-19, і найближчим часом мають надійти його результати.

ДОПОВНЕНО. Тест показав негативний результат. За офіційним висновком, Зінаїда Опанасівна померла від ішемічної хвороби на тлі перевтоми.

Останнім часом навантаження на головну інфекціоністку Конотопа значно збільшилося, вона не ночувала в дома кілька діб. Після скорочення протитуберкульозного відділення та інфекційного корпусу численних хворих на сухоти, вірусні гепатити, СНІД та інші подібні патології доводилося лікувати разом у старому інфекційному корпусі райлікарні.

Інфекційний корпус Конотопської ЦРЛ

Крім того, Конотопський район став однією з перших “гарячих точок” в Україні під час наступу коронавірусної інфекції.

Станом на ранок 13 квітня на Сумщині було діагностовано 74 випадки зараження коронавірусом, із них у Конотопі й Конотопському районі – 31.

Перше зараження тут зафіксували ще в середині березня – у мешканки села Козацьке Конотопського району, яку називали знахаркою. Вона лікувалася самостійно і при цьому контактувала з десятками людей. Експрес-тести показали позитивний результат у її сина, дочки та внука, який працює фельдшером на швидкій допомозі. Жінка померла 25 березня, її контактерів відправили на ізоляцію та в лікарню.

Головний інфекціоніст Сумської області приймав рішення про закриття конотопського відділення на карантин, однак його скасували за наполяганням мера Семеніхіна. На стадіоні в Конотопі провели сесію міськради, яка виділила додаткові кошти нас боротьбу з коронавірусом.

Навантаження на колектив інфекційного відділення Конотопської ЦРЛ було величезним, і це, на думку колег Зінаїди Антоненко, не могло не позначитися на її самопочутті.

Колеги Зінаїди Опанасівни щиро сумують з приводу передчасного відходу колеги.




Людина з великої літери та інфекціоніст від Бога. Вона тримала в умовах деструктивної медичної реформи колектив і всю інфекційну службу Конотопщини. Хоча їй і важко було, особливо останнім часом, вона завжди приходила на консультацію. Зінаїда Опанасівна казала: “Я ж пообіцяла, тому і повинна виконати. На її жіночі плечі лягли всі випробування та відповідальність у боротьбі проти коронавірусної пандемії в Конотопі і районі. Це вона все організовувала та була першопрохідцем у цій “біологічній війні” проти коронавірусу на базі ЦРЛ. Завжди була скромна, порядна, робила все без піару та популізму”, – пише в соцмережі про колегу головний хірург району Микола Пасько.

Як інформувала “Новинарня“, станом на ранок 13 квітня в Україні зафіксовано 3102 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, найбільше – на Буковині (463) і в Києві (495).

Читайте також:
В Україні коронавірусом заразилось понад 500 медиків

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна