МОЗ затвердив єдиний державний протокол лікування хворих на COVID-19

 

Міністерство охорони здоров’я України затвердило єдиний державний протокол лікування хворих коронавірусом.

Про це в четвер, 2 квітня, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у своєму відеозверненні.

За його словами, протокол був затверджений протягом двох днів.

“Вже зараз всі медики країни отримують чіткий алгоритм лікування хворих. На жаль, від цього вірусу немає щеплення або ліків. Більш того, не застрахований ніхто, і захворіти може кожен. Але багато країн, які зіткнулися з цим невидимим ворогом раніше України, вже мають ефективні напрацювання у боротьбі з хворобою, викликаною новим коронавірусом. І ми встановили стандарт лікування, заснований на досвіді цих країн”, – зазначив Степанов.

Читайте також:
Степанов: Працівники швидких отримають потрійний оклад

У Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають (летальність становить ~5%). Вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікуванню.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на 10:00 2 квітня у світі лабораторно зафіксовано понад 937 тис. випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 47 261 особа померла від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – понад 194 тис. осіб.
Країни з найбільшим поширенням коронавірусу – США (216 тис. випадків), Італія (110,5 тис.), Іспанія (104 тис.), Китай (82 тис.), Німеччина (77 тис.), Франція, Іран, Велика Британія, Швейцарія, Бельгія, Нідерланди, Туреччина, Південна Корея, Австрія, Канада, Португалія.

Найбільше померлих – в Італії (понад 13 тис.).

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною. 20 березня стало відомо, що він вилікувався.
Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.
Станом ранок 1 квітня в Україні зареєстровано 804 лабораторно підтверджені випадки COVID-19 у 24 регіонах, 20 із них – летальні.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами, зупинкою виробництва тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.
Деякі країни запроваджують надзвичайний стан – це зокрема Італія, Молдова, Грузія та ін.

Згідно з рішенням РНБО, Україна також закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, введено обмеження на роботу закладів обслуговування й торгівлі, на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення. Раніше оголошено карантин для освітніх закладів. Із 23 березня Київ зупинив всі пасажирські транспортні перевезення, крім критичної сфери.

Читайте також:
“Безсимптомне запалення легенів”: суддя Джарти розповіла, як перехворіла COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.