Зеленський анонсував новий законопроєкт про ринок землі вже на 30 березня

 

На позачерговому засіданні Верховної Ради, що має відбутися 30 березня, народні депутати можуть ухвалити компромісний законопроєкт про ринок землі, необхідний для розширення фінансування від МВФ.

Про це сказав президент Володимир Зеленський увечері в п’ятницю, 27 березня, по завершенні засідання фракції партії “Слуга народу”.

“Ініціатива моя і фракції «Слуги народу»: ми домовились, що державну землю ми зараз продавати не будемо. Далі, ми зменшили концентрацію [землі в одних руках] для фізичних осіб до 100 га, а для юридичних осіб – це буде другий етап з 2024 року – буде до 10 тисяч га“, – розповів президент.

Як уточнив народний депутат від “СН” Микита Потураєв, початок дії закону було вирішено відстрочити на 9 місяців. Після цього ще два роки землю зможуть купувати тільки фізособи (не більше 100 гектарів), а ще пізніше – і юридичні особи, але виключно українські.

“Це саме те, про що говорили – що необхідно дрібним фермерам дати відстрочку. Тільки після цього, [через кілька років] землю зможуть купувати і юридичні особи. Підкреслюю: без іноземців”, – цитує Потураєва “Ліга“.

За даними видання, відповідно до цього компромісного законопроєкту запуск ринку сільськогосподарських земель запланований на 1 липня 2021 року (замість 1 жовтня 2020-го, як планувалося раніше). Щодо продажу землі іноземним громадянам, то розглядається можливість проведення всеукраїнського референдуму з цього питання.

Читайте також:
Зеленський переговорив із фермерами та погодився обмежити
володіння землею до 10 тис. га в одні руки

Як наголосив президент Зеленський, ухваливши законопроєкти про ринок землі і про банківську діяльність (так званий “антиколомойський” закон), Україна зможе отримати кредитну допомогу від Міжнародного валютного фонду.

“Я налаштований, щоб у понеділок ми всі блоки цих питань пройшли. Тому що ніхто не хоче дефолту в країні”, – сказав президент. При цьому він не відповів на запитання, як саме Верховна Рада розглядатиме законопроєкт про ринок землі: ітиме далі по всіх правках чи ні.

“Ми домовилися з керівництвом МВФ, що як тільки ми виконаємо ці умови, вже впродовж днів 15 ми отримаємо перший швидкий транш – близько 2 мільярдів доларів одразу в бюджет України”, – сказав Зеленський.

Загалом, за його словами, допомога буде навіть більшою, ніж планувалося раніше.

“Я щодня розмовляю з МВФ, Світовим банком, ЄБРР і керівниками багатьох держав. Зараз ми домовилися про збільшення допомоги. Зараз ми мінімум можемо отримати збільшення програми МВФ до 8 мільярдів доларів США. Якщо взяти в цілому, разом із допомогою Світового банку і ЄБРР, то ми мінімум можемо отримати 10 мільярдів доларів”, – підрахував президент.

Також він розповів, що “нас обов’язково підтримає Азербайджан”, зауваживши, що подробиць поки не розголошуватиме.

Тим часом голова ВР Дмитро Разумков у розмові з журналістами зазначив, що питання включення до порядку денного позачергового засідання законопроєктів “Про обіг земель сільськогосподарського призначення” та “Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності” вирішуватиметься на погоджувальній раді.

“Є обидва законопроєкти, вони зареєстровані у Верховній Раді. Стосовно них буде ухвалюватися рішення на погоджувальній раді, і якщо все буде добре, то вони також будуть внесені до порядку денного”, – цитує спікера парламенту Укрінформ.

На запитання про те, як планується пришвидшити розгляд поправок до законопроєкту про ринок землі, Разумков відповів: “Будемо працювати. Процедура є, ви її добре знаєте. Кількість правок – близько 700, якщо я не помиляюсь, але подивимося, як буде йти робота в залі Верховної Ради”.

Як писала “Новинарня“, Зеленський анонсував позачергове засідання Верховної Ради на понеділок, 30 березня.

На засіданні, серед іншого, планується ухвалити зміни до бюджету, пов’язані із заходами для запобігання поширення коронавірусу COVID-19, питання підтримки економіки й дистанційної роботи парламенту, а також законопроєкти про ринок землі та функціонування банківської системи, необхідні для продовження програми кредитування від МВФ.

Нагадаємо, Верховна Рада почала розгляд законопроєкту про ринок землі в другому читанні 6 лютого. Загалом до нього подано понад 4000 поправок, які нардепи розглядають почергово. Відповідно, на чергових, планових засіданнях ВР інші питання не розглядаються, доки не буде ухвалене рішення щодо цього закону.

Станом на кінець березня розглянуто близько 3100 поправок.

Читайте також:
У Раді готуються голосувати за ринок землі: що змінилося в законопроєкті

62% українців проголосували би проти відкриття ринку землі, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна