У Раді готуються голосувати за ринок землі: що змінилося в законопроєкті

 

Верховна Рада планує у четвер, 6 лютого, розпочати розгляд у другому читанні законопроєкту про ринок землі.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у порядку денному, оприлюдненому на сайті парламенту.

Так, Комітет з питань аграрної та земельної політики під час підготовки законопроєкту № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” отримав понад чотири тисячі поправок і пропозицій від народних депутатів.

Цей документ передбачає, що купувати землю сільськогосподарського призначення зможуть лише українці (до другого читання передбачили заборону іноземцям купувати землі с/г-призначення  до проведення референдуму з цього питання), а концентрація землі в одних руках зменшена з 200 тис. га до 10 тис. га. Передбачені кредитування під заставу землі та обіг переважного права.

При цьому розрахунок за землю має бути виключно безготівковий із перевіркою походження коштів.

Також пропонується заборонити купувати землю у 50-кілометровій зоні від кордону та зафіксувати мінімальну ціну на земельну ділянку. Банки зможуть лише брати землю в заставу, тоді як частина коштів від продажу земель державної та комунальної власності піде на створення Фонду розвитку сільських територій.

У законопроєкті до першого читання розмір концентрації землі у власності на рівні ОТГ визначався 35%, проте до другого читання ця правка зникла, адже може зруйнувати усталені орендні відносини.

Як пише “Економічна правда”, згідно з дослідженням старшого проєктного менеджера Офісу реформ Кабміну Андрія Мартина, у більшості областей (крім Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Херсонської та Чернівецької) питома вага орних земель, яка використовується найбільшими землевласниками, перевищує 35%, що є ознакою монополізму.

Водночас, відповідно до законопроєкту, один власник може придбати 10 тис. га землі, при цьому 25% ОТГ в Україні мають площу, меншу за 10 тис. га, а 60% громад є меншими за 20 тис. га включно із землями всіх видів цільового призначення.
Тобто існує ймовірність, що одна особа зможе викупити всі землі в межах однієї ОТГ, і це може зробити громаду залежною від однієї компанії.

Розгляд поправок до законопроєкту про ринок землі заплановано як четверте питання порядку денного.

За інформацією “Української правди”, вранці на засіданні фракції “Слуга народу” президент Володимир Зеленський просив депутатів проголосувати за “земельний” закон до кінця цього тижня. Спікер Дмитро Разумков вважає, що на це знадобиться як мінімум тиждень. Депутати вирішили йти за регламентом і не поспішати.

Розгляд законопроєкту в другому читанні супроводжується вуличними протестами і пікетами біля ВР та в урядовому кварталі.

Як передає “Укрінформ”, напередодні голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія прогнозував, що у зв’язку з початком розгляду поправок до “земельного” законопроєкту 6 лютого Рада може працювати до третьої-четвертої години ночі, а загалом процес другого читання цього документу може зайняти близько двох парламентських тижнів.

У коментарях ЗМІ вранці 6 лютого Арахамія заявив, що на засіданні фракції “Слуга народу” за участю президента Володимира Зеленського провели сигнальне голосування, і побачили, що 226 голосів є, тож монобільшість розраховує для прийняття закону на власні сили.

Наразі жодна з фракцій, крім “Слуги народу”, не заявила про намір підтримати законопроєкт. “Європейська солідарність” заявила, що не голосуватиме за законопроєкт про ринок землі, бо “це не реформа, і все це насправді підлаштовано для того, щоб скупити державну землю” (слова депутатки Вікторії Сюмар).

Фракція “Голосу” ще не визначилася.

За словами Давида Арахамії, відкриття ринку землі “звільнить від кріпацтва 7 мільйонів українців, які володіють своєю землею”.

Нагадаємо, Верховна Рада України в першому читанні 13 листопада 2019 року підтримала законопроєкт 2178 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Напередодні аграрії вийшли на акції протесту проти дій влади щодо впровадження земельної реформи, тимчасово перекривши головні магістралі країни.

Читайте також:
В Україні запустили Фонд гарантування кредитів для купівлі землі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна