Нова мітла Тарана: що замість “латання дірок” і “недосяжних” стандартів НАТО?

 

Презентація нового міністра оборони залишила кілька важливих питань

автор: Андрій Нікітін

Ще за день до офіційної презентації Андрія Тарана, призначеного главою МОУ 4 березня, в Міністерстві оборони згорнули реформу структури відомства. За вказівкою “згори” згорнулося переформатування всіх управлінь у директорати, яке відбулося вже в кількох міністерствах та було анонсоване командою Андрія Загороднюка.

Ось на такому фоні відбулося 11 березня представлення президентом України нового міністра оборони Андрія Тарана.

Новий церемоніал для загиблих та уколи в бік попередників

Про причини звільнення попереднього міністра Володимир Зеленський та новий міністр лише трохи натякнули у своїх промовах. Президент у негативному ключі згадав про попереднє керівництво, коли анонсував появу спеціального церемоніалу вшанування загиблих на Донбасі воїнів ЗСУ. За словами Зеленського, над цією новою церемонією будуть працювати він особисто, офіс президента, нове керівництво Міністерства оборони, Міністерства ветеранів та керівник Генштабу.

На думку президента, такий ритуал міг з’явитися й раніше, але попередні очільники міністерства не розробили концепцію цього заходу.

Що цікаво: таке завдання оборонне відомство отримало… після іранської трагедії, коли 8 січня під Тегераном був збитий цивільний літак МАУ, а через 11 днів усе керівництво держави пафосно зустрічало труни із загиблими членами екіпажу “Міжнародних авіаліній” та пасажирами в “Борисполі”.

“Думаю, кожен українець пам’ятає… коли загинули наші люди і екіпаж через збиття іранською ракетою нашого літака… тоді ми хотіли показати усьому світові, що пам’ятаємо про кожного [загиблого] українця. І саме тоді я звернувся до Міністерства оборони і попросив розробити на високому рівні церемонію для кожного героя, який повертається з Донбасу. Я хочу, щоб ми припинили говорити “розробляється” та впродовж найближчого тижня зробили це”, – заявив Зеленський у МОУ.

Варто зазначити, що з жовтня 2018 року на території Міноборони, біля Дзвону пам’яті та в Залі пам’яті, відбувається щоденний церемоніал вшанування учасників АТО/ООС, полеглих у попередні роки.

Наступним уколом у бік попередників можна вважати заяву Володимира Зеленського про те, що при виборі фігури нового міністра він звернув увагу, аби кандидат користувався авторитетом для армії.

“Для мене найважливіше, як саме армія відноситься до міністра оборони. Так, за натовськими стандартами ним має бути цивільна людина, але в нас іде війна, тому для мене було важливо, аби армія поважала міністра. Це моя відповідальність і начальника Генштабу, з яким я вів багато консультацій. Бажаю міністру поваги від кожного військового”, – сказав президент, представивши 65-річного відставного генерала Андрія Тарана.

Читайте також:
Відставний генерал, представник в СЦКК й голова штабу Смешка: міністром оборони став Андрій Таран

Обережний Таран – про відсіч, модернізацію, дірки і НАТО

Андрій Таран. Фото: пресслужба Міноборони

Далі слово взяв новий міністр оборони.

У своїй “інавгураційній” промові Андрій Таран зазначив, що пріоритетом його роботи стане посилення обороноздатності України, а не просто “латання дірок”.

“Ми маємо давати таку відсіч, щоби [у ворога] пропало бажання пробувати міць наших бійців. Тому я вважаю, що армія має бути добре озброєна. Збройні сили потребують технологічної модернізації, переходу на сучасні системи озброєння і використання новітніх технологій. Необхідна продумана програма розвитку озброєння, а не безсистемна закупівля та латання старих дірок”, – сказав Таран.

Також серед своїх пріоритетів Таран зазначив покращення соціального забезпечення військовослужбовців.

“Ємний мотиваційний пакет має передбачати забезпечення військовослужбовців житлом, гідне грошове забезпечення, пріоритетне право вступу до вузів, безкоштовна освіта, забезпечення якісними медичними послугами і гарантії при звільненні із військової служби. Службу треба зробити привабливою та перспективною”, – заявив міністр.

Також, за його словами, Збройні сили мають розробити дієву систему територіальної оборони.

“Хто хоче миру – хай готується до війни”. У нас війна вже йде. Ці реформи мають пройти під час збройного протистояння. Ми мріємо, щоб у нас знову панував мир, і ми цього досягнемо!” – підкреслив новий очільник оборонного відомства.

Втім, у його виступі містилася ще одна теза, яка точно викличе багато питань.

Так, Андрій Таран запропонував замість “недосяжних” стандартів НАТО сконцентруватися на взаємодії ЗСУ із силами Північноатлантичного альянсу.

“Замість амбіційної, але недосяжної найближчим часом мети – цілковитої адаптації ЗСУ до стандартів НАТО, у нас має бути цілком реальна мета – максимально забезпечити здатність ЗСУ взаємодіяти із силами Альянсу”, – сказав новий міністр оборони.

При цьому він не зазначив, як саме набуття стандартів НАТО заважає паралельно взаємодіяти з Альянсом.

Варто нагадати, що міністр оборони 2014-2019 років Степан Полторак не раз заявляв про “амбітні цілі з набуття стандартів Альянсу до кінця 2020 року“.

Читайте також:
Перші дорожні карти переходу ЗСУ до стандартів НАТО почнуть впроваджувати в січні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна