Перші дорожні карти переходу ЗСУ до стандартів НАТО почнуть впроваджувати в січні

 

У січні 2020 року розпочнеться впровадження перших дорожніх карт переходу українських Збройних сил на стандарти НАТО.

Як повідомляє “Новинарня“, про це заявив міністр оборони України Андрій Загороднюк у інтерв’ю виданню “Інтерфакс-Україна”.

“У Брюсселі в нас були системні зустрічі, на яких ми домовилися про дорожні карти переходу на стандарти Альянсу. Як має впроваджуватися реформа в тісній кооперації з НАТО, щоб вони розуміли наші дії та повністю підтримували їх – ці дорожні карти було погоджено і підтримано. Перші дорожні карти вже будуть у січні, тому що стандартів там кілька сотень“, – сказав міністр.

За його словами, дорожня карта стосуватиметься видів та окремих родів військ, тому що всі вони перебувають в абсолютно різних станах.

“Дорожня карта йтиме за видами і за окремими родами військ, тому що абсолютно різний стан. У деяких він такий, що можна вже завтра сертифікацію проходити, в деяких її вже пройшли (наприклад, у Силах спеціальних операцій), а в деяких – необхідно будувати все від самого початку”, – сказав Загороднюк.

За його словами, Військово-морські сили України вже нині фактично відповідають критеріям членства в Альянсі, оскільки багато хто з персоналу пройшов службу і навчання в структурах НАТО.

У Міністерстві оборони України до завершення 2020 року планують опрацювати понад 200 стандартів та інших керівних документів Північноатлантичного альянсу, зокрема:

  • з оборонного планування;
  • застосування видів і родів Збройних сил України;
  • логістики;
  • розвідки;
  • військової поліції;
  • медзабезпечення;
  • професіоналізації війська тощо.

Як відомо, у НАТО діє близько 2000 рекомендаційних стандартів. Водночас досі залишалося невизначеним те, яку кількість стандартів має впровадити Україна, щоби говорити про повну оперативну сумісність своїх збройних сил із натівськими.

Новий формат відносин України та НАТО, про який нещодавно було домовлено в Брюсселі, передбачає три ключові зміни у сфері переходу України до стандартів Альянсу.

Читайте також:
Структури Генштабу переведуть на стандарти НАТО до кінця 2020 року

Як писала “Новинарня“, 25 жовтня міністр оборони України Андрій Загороднюк під час візиту в штаб-квартиру НАТО заявив, що Україна й Північноатлантичний альянс погодили перехід до нового формату співпраці “Одна країна – один план”, який вбере у себе всі попередні напрацювання та зосередить їх під єдиною структурою контролю й координації.
“Ми перезапускаємо формат роботи з НАТО, робимо його набагато практичнішим, націленим на конкретні результати. Йдеться не лише про підписання документів, а й про імплементацію стандартів НАТО, які відчують на собі військовослужбовці вже в конкретній перспективі”, – сказав новий глава МО України.
За його словами, НАТО має намір запропонувати формат для оптимізації та вдосконалення співробітництва з усіма країнами-партнерами, і Україна буде першою країною, яка напрацьовуватиме такий досвід.
При цьому йшлося про визначення п’яти пріоритетних напрямків співпраці.

31 жовтня 2019 року під час візиту генсека НАТО Столтенберга в Україну президент Зеленський підтвердив бажання отримати план дій щодо членства в Альянсі.

3 грудня 2019 року Рада підтримала заяву про надання Україні плану дій щодо членства в НАТО.

Читайте також:
Заява НАТО за підсумками візиту в Україну: підтримка рішень Бухарестського саміту, і не тільки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна