Заява НАТО за підсумками візиту в Україну: підтримка рішень Бухарестського саміту, і не тільки

 

Північноатлантичний альянс підтверджує рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року, який постановив, що Україна стане членом НАТО в майбутньому.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в заяві, схваленій за результатами засідання Комісії Україна-НАТО, що відбулося в четвер, 31 жовтня, в Києві, та оприлюдненій офіційним сайтом НАТО.

“У світлі відновлених прагнень України до членства в НАТО ми виступаємо за рішення, прийняті на Бухарестському саміті та наступних самітах. Ми будемо спільно працювати над зміцненням та адаптацією нашого самобутнього партнерства в рамках Комісії Україна-НАТО, що сприятиме створенню стабільної, мирної та неподільної Європи. Незалежна, суверенна і стабільна Україна, твердо віддана демократії та верховенству закону, є ключовою для євроатлантичної безпеки”, – сказано в документі.

Заява була схвалена представниками всіх країн-членів Альянсу, включно з Угорщиною.

У заяві також ідеться про те, що НАТО підтримує міжнародні санкції проти Росії за її агресивні дії в Україні та наголошує на неможливості співпраці з Росією у звичайному режимі без конструктивних змін поведінки РФ.

“Реакція НАТО на незаконні дії Росії в Україні відповідає та підтримує загальні міжнародні заходи, зокрема запровадження санкцій. Ситуація “справи у звичному режимі” неможлива без чітких, конструктивних змін у діях Росії, що продемонструють дотримання міжнародного права і міжнародних зобов’язань та відповідальності”, – йдеться в документі.

Країни-члени НАТО заявили про рішуче засудження і невизнання незаконної та нелегітимної анексії Криму Росією, засудили постійне і широкомасштабне нарощування військового потенціалу Росії в Криму, що є частиною загальної моделі агресивних дій РФ у регіоні, і закликали її повернути Україні контроль над півостровом.

Натовці привітали обопільне звільнення утримуваних осіб, погоджене Україною та Росією, зокрема 24 українських військовослужбовців та 11 інших українських в’язнів з РФ.

“Це крок у правильному напрямку. Ми закликаємо Росію повернути захоплені судна та виконати її міжнародні зобов’язання, забезпечивши безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі та забезпечивши свободу судноплавства. Відповідно до резолюції 73/263 ООН від 22 грудня 2018 року, ми закликаємо Росію негайно звільнити та дозволити повернення в Україну без попередніх умов громадян України, які були незаконно затримані та суджені без урахування вимог міжнародного права”, – сказано в заяві.

Щодо ситуації на Донбасі, то підписанти з НАТО “ще раз підтвердили підтримку врегулюванню конфлікту дипломатичними засобами відповідно до Мінських угод, які мають бути повністю виконані всіма сторонами”. “Росія як підписант Мінських угод несе в цьому відношенні значну відповідальність”, – сказано в заяві.

“Ми підтримуємо зусилля нормандського формату, тристоронньої контактної групи та ОБСЄ. Ми закликаємо Росію припинити всю політичну, фінансову та військову підтримку груп бойовиків, припинити військове втручання у Донецькій та Луганській областях та вивести війська, техніку й найманців із території України, а також повернутися до Спільного центру контролю та координації”, – зазначено у відозві.

Підписанти наголосили на важливості повного та безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до контролю територій, аж до російсько-українського кордону.

“Ми вітаємо розведення сил у районі Станиці Луганської та підтримуємо зусилля щодо здійснення розведення в інших визначених районах, як частину зусиль для повного виконання Мінських угод”, – зазначено також у заяві.

Альянти привітали вже досягнуті досягнення Києва та висловили сподівання на подальший прогрес у реформуванні сектору безпеки та оборони України, включаючи імплементацію закону про національну безпеку, ухваленого 2018 року.

“Його положення про цивільний контроль та демократичний нагляд за сектором безпеки й оборони є ключовою євроатлантичною нормою”, – зазначено в заяві

Союзники закликали Україну прийняти та впровадити підзаконне законодавство, що випливає із закону про національну безпеку, у тому числі про Службу безпеки, про новий комітет з нагляду за парламентом, розвідку, державну таємницю та закупівлі оборони.

“Чорноморський регіон має стратегічне значення для Альянсу та його партнерів. Альянти вітають діалог та співпрацю між НАТО та Україною, що розвивається, щодо безпеки в Чорноморському регіоні. Відповідно до рішення міністрів закордонних справ НАТО від квітня 2019 року, союзники посилили свою практичну підтримку Україні, включаючи співпрацю з її Військово-Морськими силами, ситуаційну обізнаність, відвідування портів, навчання та обмін інформацією… Союзники продовжуватимуть підтримувати зусилля України щодо посилення її стійкості проти гібридних загроз, в тому числі шляхом активізації діяльності в рамках Платформи НАТО-Україна щодо протидії гібридній війні”, – ідеться в заяві.

Союзники позитивно оцінили успішне проведення мирних та конкурентних виборів в Україні у 2019 році, “які відображають волю українського народу”.

“Українські виборці надали новому уряду та парламенту додаткову можливість продовжувати широкомасштабні реформи, які повинні повністю відповідати міжнародним зобов’язанням та зобов’язанням України. Успіх цих реформ, включаючи боротьбу з корупцією, матиме вирішальне значення для ствердження процвітаючої та мирної України, міцно утвердженої серед європейських демократій, прихильних до загальних цінностей, поваги до прав людини, меншин та верховенства права”, – сказано в заяві.

Міститься в документі і пункт, на якому наполягала Угорщина.

“Що стосується закону про освіту, прийнятого Верховною Радою у вересні 2017 року, союзники закликають Україну повністю виконати рекомендації та висновки Венеціанської комісії. Україна зобов’язана це робити”, – зазначено в заяві.

Коментуючи позицію голосування угорських представників, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт зняв своє вето з ухвалення заяви комісії Україна-НАТО, оскільки в останній момент угорські пропозиції до документа було враховано. Про це він заявив 31 жовтня державному агентству MTI.

Напередодні угорські лідери заблокували спільну заяву послів НАТО та України, оскільки їхні пропозиції щодо нацменшини на Закарпатті не були підтримані.

Читайте також:
Україна хотіла б бути невід’ємним членом групи НАТО в Чорному морі, – Загороднюк

“Страшно впасти у кайдани”: Столтенберг у Раді зачитав вірш Шевченка. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна