Прем’єр Угорщини в Москві назвав умову підписання заяви послів НАТО щодо України

 

Угорщина наклала вето на спільну заяву послів НАТО щодо України, яка мала бути ухвалена Північноатлантичною радою, що перебуває з візитом в Україні.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що заява послів НАТО не буде схвалена угорською стороною без урахування Києвом пропозицій Будапешта з приводу угорської меншини на Закарпатті.

Про це він заявив у середу, 30 жовтня, на пресконференції за підсумками переговорів з президентом РФ Владіміром Путіним у Москві, передає ТАСС.

“Угорська сторона рекомендує наступне: раз ми приймаємо такий документ, схвалюємо такий документ, то, принаймні, хотілося б у цьому документі отримати гарантію з української сторони перед угорським комітетом. Хотілося б, щоб вони прийняли ці рекомендації, хотілося б ще, щоб вони і включили ці рекомендації в документ. Якщо цих критеріїв в документі немає, то ми не можемо прийняти такий документ, де порушуються права людини”, – сказав Орбан.

“Що нам робити в тій ситуації, коли угорські меншини в Закарпатському регіоні страждають від дискримінації і живуть під загрозою?” – додав він.

За словами угорського лідера, “вето – це дуже сильний вираз, ми рекомендували розглянути цю заяву вдруге. Я думаю, що ще йде дискусія, і обговорення не завершилося”, передає також УНІАН.

Орбан наголосив, що це питання двосторонніх відносин Угорщини та України, і не треба його розглядати “в угорсько-російському контексті”, оскільки Будапешт відстоює свої національні інтереси.

Нагадаємо, Будапешт уже тривалий час блокує євроатлантичну інтеграцію України через прийняття Верховною Радою закону про освіту з жорсткішими вимогами для навчання нацменшин українською мовою.

Читайте також:
Угорщина нагородила Москаля хрестом “За заслуги”: його пояснення

Столтенберг в Україні. Про що говорив генсек НАТО в Одесі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна