Столтенберг в Україні. Про що говорив генсек НАТО в Одесі

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вперше відвідав Одесу. Разом із керівником військово-політичного блоку до України прибули всі члени Північноатлантичної ради НАТО – після Одеси вони поїдуть до Києва.

Новинарня” цитує ключові тези генсека НАТО в Одесі.

Так, Столтенберг висловив упевненість, що тимчасово окуповані Луганськ і Донецьк обов’язково повернуться під контроль України.

Єнс Столтенберг зазначив, що розуміє нетерплячість українців, які хочуть бачити прогрес у вирішенні конфлікту на Донбасі.

Проте, за його словами, історія свідчить, що зміни обов’язково настануть, навіть якщо зараз вони здаються неможливими.

“Ніхто не був у змозі передбачити падіння Берлінської стіни. Люди думали, що холодна війна буде тривати вічно. Але протягом кількох місяців Берлінська стіна впала, холодна війна закінчилась, а СРСР розпався”, – цитує генсека НАТО “Європейська правда.

Він підкреслив, що проведення реформ та підтримка НАТО допоможуть повернути окремі райони Донбасу під український контроль.

“Ми просто повинні продовжувати тиск, бути солідарними з Україною. Ви повинні модернізуватися, ми – вас підтримувати. І на якомусь етапі, я впевнений, окупація Донецька і Луганська завершиться”, – зауважив генеральний секретар НАТО.

Столтенберг також підтвердив інформацію про те, що відносинах України та НАТО буде запущена нова ініціатива, що має поєднати всі існуючі досі формати співпраці. Генсек наголосив, що це не перший перегляд підходів у співпраці з Україною.

“Ми маємо довгострокове партнерство з Україною та час від часу його переглядаємо… У нас вже є річні національні програми, ми маємо Комплексний пакет допомоги, і маємо Комісію Україна-НАТО, яка є важливим інструментом. Зараз ми запускаємо нову ініціативу, яка має на меті скоординувати та сумістити ці різні формати роботи, зробивши їх більш пов’язаними та узгодженими”, – заявив він.

Генеральний секретар також нагадав про рішення Альянсу, ухвалене навесні, про надання Україні додаткової допомоги.

“Тоді ми вирішили знову підвищити нашу співпрацю у різних сферах, та переважно – у питаннях, пов’язаних із військово-морським флотом”, – пояснив він.

Столтенберг також зазначив, що НАТО вітає заходи по розведенню сил в районі населеного пункту Золоте-4, що на Луганщині та нагадує про відповідальність Росії за імплементацію Мінських угод.

“Ми вітаємо нові ініціативи і нову динаміку, спрямовану на мирне врегулювання конфлікту та підтримуємо ці зусилля. Ми наголошуємо, що Росія має чітку відповідальність щодо виконання Мінських домовленостей і повинна вивести всі свої збройні сили і своїх офіцерів зі Сходу України та припинити дестабілізацію України”, – сказав генсек НАТО.

Як інформувала “Новинарня“, Північноатлантична рада НАТО, представники усіх 29 держав-членів Альянсу разом із генсеком Єнсом Столтенбергом, у середу, 30 жовтня, розпочали дводенний візит в Україну, під час якого відвідає Одесу та Київ.

Візит розпочнеться в Одесі 30 жовтня, Столтенберг та посли НАТО відвідають другу постійну протимінну групу НАТО “SNMCMG2”, чотири кораблі якої вчора зайшли в одеський порт у рамках патрулювання в Чорному морі.
Генеральний секретар також виступить перед курсантами Морської академії в Одесі.

31 жовтня у Києві генсек НАТО буде головувати на засіданні Комісії Україна – НАТО за участі президента України Володимира Зеленського та виступить із зверненням до Верховної Ради.
Окрім того, Північноатлантична рада зустрінеться зі головою парламенту Дмитром Разумковим, міністром закордонних справ Вадимом Пристайком та міністром оборони Андрієм Загороднюком.

Читайте також:
НАТО закликає розширити військову допомогу Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна