Нове Міноборони знайшло спосіб інтегрувати Україну в НАТО без ПДЧ, – ЗМІ

 

За підсумками візиту міністра оборони Андрія Загороднюка в штаб-квартиру НАТО прийнято рішення про зміну формату співпраці Києва з Альянсом, що дозволить активніше запроваджувати сумісність України з НАТО без отримання Плану дій щодо членства.

Про це йдеться в статті “Європейської правди” з Брюсселя.

“Деталі нового підходу ще обговорюються між союзниками до його офіційного затвердження. Між тим, принципове рішення вже ухвалене.
У Альянсі навіть визначили кандидатуру керівника, який має керувати новим, об’єднаним форматом взаємодії з Україною. Цей посадовець чудово знайомий із потребами України і навіть вільно володіє українською мовою, від українських колег доводилося чути про нього винятково позитивні відгуки”, – ідеться в статті.

Редактор “ЄП” Сергій Сидоренко відзначає, що “ідея про зміну формату взаємодії виникла у Києві і Брюсселі приблизно одночасно”.

“Україна прагнула придумати якісь нові практичні механізми поглиблення інтеграції, які дозволили б обійти дискусію про ПДЧ (адже будь-які згадки про цей формат сприймаються союзниками негативно), і, в ідеалі, перейти до виконання цього плану без його офіційного затвердження.
У той самий час у Північноатлантичному альянсі з’явилася ідея глобального перегляду програм взаємодії з усіма стратегічними партнерами, не лише з нами. Українська пропозиція цілком співпала із цими планами. Як результат, в Брюсселі вирішили, що Україна стане першою державою, на якій Альянс випробовуватиме нові підходи“, – пише видання.

Основні новації базуватимуться у двох вимірах:

  • зміна формату допомоги Україні з боку НАТО;
  • зміна підходів до того, як Україна буде адаптовувати стандарти НАТО у власних збройних силах, та, особливо важливо – як Альянс перевірятиме, чи досягла Україна так званої “оперативної сумісності”, тобто відповідності натівським стандартам.

“Європравда” наголошує, що план попередньої влади – перейти на стандарти НАТО до 2020 року – втілити нереально. І питання не лише у швидкості змін у ЗСУ.

“Досі залишалося невизначеним навіть те, яку кількість стандартів НАТО (так званих STANAG) має впровадити Україна, щоби говорити про повну оперативну сумісність своїх збройних сил із натівськими.
В НАТО діє близько 2000 рекомендаційних стандартів, але потреба їх впровадження дуже відмінна від однієї держави до іншої (тому жоден член Альянсу не запровадив у своє законодавство усі STANAG’и!)
Є три головні зміни, які передбачаються за нового формату.
По-перше, Україна та НАТО мають спільно визначити, які стандарти потребують впровадження.
По-друге, мають бути складені погоджені із НАТО “дорожні” карти запровадження кожного із тих стандартів, які будуть рекомендовані Україні, причому ці документи будуть публічними (тобто у більшості випадків буде можливий також паралельний громадський моніторинг). Як обіцяє Задорожнюк, буде ухвалений також графік впровадження кожного зі стандартів.
По-третє, передбачений механізм спільної із НАТО оцінки того, чи Україна справді виконала кожен із пунктів”, – пише “Європравда”.

Водночас видання наголошує: про ухвалення ПДЧ для України в НАТО говорити наразі відмовляються, і “перехід на новий формат цього жодним чином не змінить”.

“…Складно не погодитися із тим, що шанси на отримання Україною ПДЧ – чи то цього року в Лондоні, чи то наступного – дорівнюють нулю”, – пише “ЄП”.

“А тому позиція чинної влади про те, що ближчим часом Київ не буде просити Альянс про План дій щодо членства, лишиться чинною”.

Крім протидії Німеччини та Франції, існує також опір Угорщини, яка блокує інтеграцію України до НАТО до вирішення освітнього конфлікту. “А тому і в Брюсселі, і в дружніх до України столицях українським урядовцям та експертам наполегливо радять не стукати у стіну, у якій поки що навіть немає дверей“.

“Бо є інший шлях: спершу зблизитися із Альянсом; досягти повної сумісності; реформувати і армію, і цивільні безпекові структури, підвищивши їх ефективність; налагодити співпрацю з Альянсом там, де це тільки можливо. І одного дня, коли політична картина у Європі зміниться, наш вступ буде можна буде провести одним швидким рішенням. Бо по суті ми можемо виконати ПДЧ, навіть не отримавши його офіційно“, – пише видання.

“Для цього ще за часів Порошенка Україна змінила підхід до Річних національних програм: тепер вони пишуться за зразком тих Планів дій щодо членства, які виконували нові члени НАТО. Саме цей підхід планує продовжувати і чинний уряд – принаймні, про це неодноразово заявляв віцепрем’єр Кулеба. А новий формат співпраці з Альянсом, який передбачає перевірку досягнутого Україною, однозначно вписується у цей план”, – зазначає “Європравда”.

Читайте також:
НАТО реформує систему допомоги Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна