Рада підтримала заяву про надання Україні ПДЧ в НАТО

 

Парламент ухвалив постанову “Про заяву Верховної Ради України “Щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України — набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору”.

Як повідомляє “Новинарня“, на вечірньому засіданні у вівторок, 3 грудня, проєкт постанови № 2327 підтримали 284 народні депутати.

Результати голосування по фракціях:

  • “Слуга народу” – “за” 215 (із 247; серед тих, хто не дав голоси – Арахамія, Бужанський, Дубінський, Ткаченко, Шевченко, Яременко)
  • “Опозиційна платформа – За життя” – 0 (із 44)
  • позафракційні – 10 (із 37)
  • “Європейська солідарність” – 21 (із 27)
  • “Батьківщина” – 12 (із 24; Тимошенко – відсутня)
  • “За майбутнє” – 11 (із 23)
  • “Голос” – 15 (із 20)

У заяві наголошується, що на сьогодні Україна фактично є східним кордоном Північноатлантичного альянсу, і своєю самовідданістю у відсічі російській агресії робить значний внесок у гарантування миру і безпеки у всьому трансатлантичному просторі.

“Безальтернативність вступу України до Організації Північноатлантичного договору встановлена у Конституції України, що також широко підтримується громадянами України, і це має отримати достойну відповідь на рівні довгоочікуваних рішень Альянсу про новий етап зближення між Україною та НАТО. Майбутнє безпеки трансатлантичного простору нині вирішується в Україні, і надання нашій державі Плану дій щодо членства – це найбільш ефективна та вивірена інвестиція у мир і безпеку нашого спільного майбутнього”, – сказано в документі.

Підкреслюється, що перспективна інтеграція України у Північноатлантичний альянс гарантуватиме незалежність, безпеку і суверенітет України, розбудову її як демократичної правової держави, добробут і процвітання громадян України.

“Таке рішення відповідає інтересам громадян України та стане ще одним кроком до побудови дієвої системи міжнародної безпеки”, – заявляє ВР.

У зв’язку з цим парламент закликав президента України забезпечити підготовку та подання у грудні 2019 року до Північноатлантичної ради НАТО та генерального секретаря НАТО звернення про підтвердження наміру України отримати План дій щодо членства в НАТО.

Водночас Рада уповноважила голову ВР на підписання документів, спільно із президентом та прем’єр-міністром, необхідних для підтвердження наміру України отримати План дій щодо членства в НАТО, а також звернутися до парламентів країн-членів НАТО із закликом сприяти отриманню Україною ПДЧ.

Відповідний проєкт заяви Верховної Ради щодо Плану дій щодо членства в НАТО підготувала фракції політичної партії “Європейська солідарність”.

Як писала “Новинарня“, 25 жовтня міністр оборони України Андрій Загороднюк під час візиту в штаб-квартиру НАТО заявив, що Україна й Північноатлантичний альянс погодили перехід до нового формату співпраці “Одна країна – один план”, який вбере у себе всі попередні напрацювання та зосередить їх під єдиною структурою контролю й координації.
“Ми перезапускаємо формат роботи з НАТО, робимо його набагато практичнішим, націленим на конкретні результати. Йдеться не лише про підписання документів, а й про імплементацію стандартів НАТО, які відчують на собі військовослужбовці вже в конкретній перспективі”, – сказав новий глава МО України.
За його словами, НАТО має намір запропонувати формат для оптимізації та вдосконалення співробітництва з усіма країнами-партнерами, і Україна буде першою країною, яка напрацьовуватиме такий досвід.
При цьому йшлося про визначення п’яти пріоритетних напрямків співпраці.

31 жовтня 2019 року під час візиту генсека НАТО Столтенберга в Україну президент Зеленський підтвердив бажання отримати план дій щодо членства в Альянсі.

Читайте також:
Заява НАТО за підсумками візиту в Україну: підтримка рішень Бухарестського саміту, і не тільки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна