Відставний генерал, представник в СЦКК й голова штабу Смешка: міністром оборони став Андрій Таран

 

Новим міністром оборони України став 65-річний генерал-лейтенант у відставці, колишній представник України у Спільному центрі контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) Андрій Таран.

Як повідомляє “Новинарня”, на позачерговому засіданні Верховної Ради у середу, 4 березня, за його призначення проголосували 285 нардепів.

Нагадаємо, що за Конституцією міністр оборони – це квота президента України. Тож на затвердження парламенту кандидатуру Загороднюка висунув Володимир Зеленський.

Кандидатуру Тарана затвердили фактично без обговорення.

Голосування по фракціях:

  • “Слуга народу” – 239 “за” (із 248)
  • “Опозиційна платформа – За життя” – 0 (із 44)
  • “Європейська солідарність” – 0 (із 27)
  • “Батьківщина” – 0 (із 24)
  • “За майбутнє” – 17 (із 22)
  • позафракційні – 12 (із 21)
  • “Голос” – 0 (із 20)
  • “Довіра” – 17 (із 17)

На посаді міністра оборони Андрій Таран змінив Андрія Загороднюка, який очолював МОУ з серпня 2019 року.

Хто такий Андрій Таран

Генерал-лейтенант у відставці Андрій Таран став міністром у день свого 65-річчя: він народився 4 березня 1955 року в німецькому місті Франкфурт-на-Одері, в сім’ї військового.

У 1977 році закінчив Київське вище зенітне ракетне інженерне училище, здобувши фах військового інженера-радіотехніка. Потім відслужив строкову службу в армії.

У 1987-му закінчив Військову академію ППО Сухопутних військ у Києві за спеціальністю “управління бойовими діями”. Згодом, у 1993 році, пройшов перепідготовку в Інституті міжнародних відносин для дипломатичної служби.

З 1992 року служив у центральному апараті Міноборони. У 1994−1995 роках працював у Головному управлінні розвідки МОУ.

У 1995−1996 роках отримав кваліфікацію магістра за спеціальністю “стратегія національних ресурсів” у Національному університеті оборони США, Вашингтон. Вільно володіє англійською мовою.

У 1996−1998 роках працював у Раді національної безпеки та оборони експертом центру стратегічного планування й аналізу.

У 1998-му ненадовго повернувся в центральний апарат Міноборони, а вже наступного року обійняв посаду військового аташе при посольстві України у США, на якій пропрацював до 2004-го.

У 2005−2008 роках обіймав посаду начальника управління в Міноборони, а у 2008−2011 роках – заступника начальника Головного управління розвідки.

Далі – знову дипломатична служба: представник Міноборони у представництві України при ООН у 2011−2014 роках.

З квітня по серпень 2015 року Андрій Таран був представником України у Спільному центрі контролю і координації на Донбасі. І навіть зазнав інформаційної атаки:

Пізно ввечері 12 липня 2015 року на сторінці Ради нацбезпеки й оборони у твітері з’явилося повідомлення про те, що “генерал Таран звільнений з посади керівника української сторони СЦКК. Йому оголошено підозру за статтею 111 КК України (Державна зрада)”.
Невдовзі на цій же сторінці було опубліковане спростування: повідомлялося, що акаунт РНБО був зламаний, тож інформація про звільнення Тарана не відповідає дійсності.
Звільнення Тарана з СЦКК 13 липня спростували також представник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов та спікер адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.
А секретар РНБО Олександр Турчинов на своїй сторінці у твітері заявив, що спроба російських спецслужб скомпрометувати Тарана свідчить про його професійну роботу.

У вересні 2015 року Андрій Таран увійшов до робочої підгрупи з питань безпеки у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі на переговорах у Мінську. Працював у цій підгрупі до листопада 2015 року.

У грудні 2015-го року був призначений на посаду першого заступника командувача Сухопутних військ ЗСУ, цю посаду офіційно обіймав до квітня 2016-го. Причому в лютому 2016 року в Міноборони його все ще називали керівником української сторони в СЦКК.

У 2016 році був звільнений у запас після досягнення граничного віку генеральської служби.

За час служби Таран був нагороджений орденом ім. Богдана Хмельницького II та III ступеня.

У лютому 2019 року на той момент кандидат у президенти Ігор Смешко повідомив, що Андрій Таран очолив його передвиборчий штаб. Президентом Смешко не став, але в липні того ж року Таран балотувався до Верховної Ради за списками його політичної партії “Сила і честь” (№24 у виборчому списку).

За інформацією головного редактора сайту Цензор.НЕТ Юрія Бутусова, кандидатуру Тарана на посаду міністра оборони лобіював нещодавно призначений голова офісу президента Андрій Єрмак.

“Очевидно, Єрмак вважає досвідченого військового дипломата і військового розвідника, який має зв’язки в США і досвід «перемир’їв» з росіянами на Донбасі, оптимальною фігурою для продовження миролюбної політики“, – припускає журналіст.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна