Зеленський розчарований через відсутність запрошення до Білого дому

 

Президент України Володимир Зеленський розчарований, що конкретного запрошення в США все ще не надійшло.

Як передає “Новинарня” у п’ятницю, 6 березня, про це глава держави заявив у інтерв’ю The Guardian.

Також Зеленський розповів про свою небажану роль у справі імпічменту Дональда Трампа і його відносинах з США після завершення судового процесу.

Незважаючи на політично заряджену виборчу кампанію в США, він як і раніше готовий відправитися в Білий дім, щоби зустрітися з Трампом.

Але через майже 10 місяців після його першого телефонної розмови з президентом США, конкретного запрошення в Вашингтон все ще не надійшло.

“Мені сказали, що він (Трамп, – “Н”) готується. Я людина, яка працює в терміни. Наші дипломати обговорюють це з американськими дипломатами. Я би хотів, щоб у нас була плідна зустріч”, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, 5 лютого Сенат США проголосував за те, щоби визнати главу Білого дому невинуватим за обома статтями імпічменту.

Розслідування щодо можливості імпічменту президента Дональда Трампа почалося в Конгресі США  у вересні 2019-го, після того як співробітник спецслужб написав скаргу про тиск, який президент США, за його даними, чинив на президента України Володимира Зеленського в телефонній розмові з метою нашкодити колишньому віцепрезиденту-демократу Джо Байдену.

ЗМІ стверджували, що Трамп нібито вимагав від Зеленського розпочати кримінальне розслідування проти свого головного конкурента на президентських виборах 2020 року Джо Байдена та його сина Гантера.

Ідеться про те, що з 2014 року по лютий 2019-го Гантер Байден в Україні був головою ради директорів енергетичної компанії “Бурізма”, і це могло містити ознаки політичної корупції з боку колишнього віцепрезидента США Байдена, адже той міг бути причетний до згортання кримінального розслідування щодо “Бурізми”.

За припущеннями медіа та американської опозиції, глава Білого дому міг шантажувати Зеленського припиненням військової допомоги Україні. У серпні стало відомо, що Білий дім справді призупиняє допомогу Україні для перевірки.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови між Трампом і Зеленським, яка відбулася 25 липня.

Відповідно до стенограми розмови, Трамп згадує про справу Байдена в Україні, Зеленський говорить, що нею займеться новий генпрокурор, і Трамп зазначає, що до Києва зателефонує його особистий адвокат Руді Джуліані.

У ході наступних пояснень Джуліані заплутався у своїх заявах та ненароком визнав, що справді вимагав від представників офіційної влади України розпочати розслідування проти родини Джо Байдена, попри багаторазові запевнення Вашингтона, що жодних таких вимог на офіційному рівні не було.

Сам президент США визнав, що обговорював з українським президентом свого конкурента Байдена. Але при цьому Трамп заперечує, що домовлявся із Зеленським власне про початок розслідування українськими правоохоронцями справи проти сина Джо Байдена.

Військова допомога Вашингтона Києву після перевірки Пентагоном була відновлена в серпні.

Білий дім, Пентагон, адвокат Джуліані та віцепрезидент США Майк Пенс відмовилися надавати документи комітетам Палати представників на запити щодо імпічменту.

Демократична партія США використовує цю ситуацію в політичній боротьбі проти республіканця Трампа, який є фаворитом виборів-2022.

Палата представників Конгресу 31 жовтня ухвалила резолюцію на підтримку процедури імпічменту президента Трампа.

19 грудня Палата представників, де більшість мають демократи, оголосила імпічмент Трампу за двома представленими демократами статтями обвинувачення: у зловживанні владою і в перешкоджанні роботі Конгресу.

Читайте також:
Без пояснень: Трамп звільнив із Ради нацбезпеки близнюка експерта з питань України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна