“Весняний щит”: Туреччина збила два сирійські Су-24, але не хоче війни з РФ

доповнено

Турецькі військові збили два винищувачі ЗС Сирії російського виробництва, посиливши активність у провінції Ідліб, у неділю, 1 березня. Водночас міністр оборони Туреччини заявив, що Анкара не хоче конфлікту з Москвою.

Пілоти збитих Су-24 залишилися живими та парашутувалися, передає BBC.

Туреччина, яка підтримує сирійську опозицію, заявила, що також уразила сирійські системи ППО та десятки танків.

Напруженість в Ідлібі різко зросла поточного тижня, коли внаслідок авіаційного удару з боку сил Асада, підтримуваних Росією, загинули щонайменше 33 турецьких військових.
Інцидент викликав побоювання щодо великої ескалації між Туреччиною та Росією.

Також, за повідомленням турецької агенції “Анадолу”, ЗС Туреччини зруйнували військовий аеродром сил Асада в районі Нейраб у провінції Алеппо. Удар по летовищу було завдано ще в суботу ударними БПЛА та артилерією ЗС Туреччини.
Також турки завдали ударів по аеродрому Кувейрас.

Але в неділю міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що його країна не хоче конфлікту з Росією.

“Ми очікуємо, що Росія припинить атаки режиму [Башара Асада]. У нас немає бажання чи наміру зіткнутися з Росією”, – сказав Акар у телевізійній заяві.

Водночас турецький міністр оборони проголосив операцію проти сирійської армії під назвою “Весняний щит”.

За словами Хулусі Акара, турецькими ударами знищено дрон, вісім вертольотів, 103 танки, ракетні установки та іншу військову техніку, а також 2212 військових ЗС Сирії були “нейтралізовані” (маються на увазі вбиті, поранені й полонені).

Водночас ВВС зазначає, що Сирійська обсерваторія з прав людини, яка веде моніторинг війни із ​​Великої Британії, заявила, що від 27 лютого були вбиті 74 військові армії Асада.

Читайте також:
У Туреччині затримали пропагандистів із російського “Спутніка”, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, внаслідок атаки сил режиму Башара Асада та ймовірно Росії в сирійській провінції Ідліб 27 лютого загинули щонайменше 33 військовослужбовців збройних сил Туреччини. Це найбільші одночасні втрати Туреччини за всі 9 років війни у Сирії.
Президент Туреччини Реджеп Ердоган скликав засідання ради безпеки країни. Було завдано удари у відповідь по військах Асада.
США висловили підтримку Туреччині, чиї військові на північному заході Сирії зазнають атак армії режиму Асада за підтримки російської авіації.
Російська сторона стверджувала, нібито турецька армія не надала інформації про перебування в районах, які були атаковані. Натомість міністр оборони ТР Хулусі Акар заявив, що в атакованому урядовими військами секторі в Ідлібі не перебували жодні збройні угруповання сирійської опозиції та що удари по позиціях Туреччині відбулися попри попередження Анкари.

Читайте також:
Удари РФ по турецьких військах у Сирії: Анкара видала різку заяву, скликає НАТО і пропускає біженців

Удари РФ у Сирії: МЗС та Міноборони України виступили із заявами, підтримавши Туреччину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна