У Туреччині затримали пропагандистів із російського “Спутніка”, – ЗМІ

 

Співробітники поліції Туреччини затримали в Стамбулі головного редактора російського пропагандистського агентства Sputnik Turkiye Махіра Бозтепе.

Як повідомляє ТАСС, його джерело підтвердило, що Бозтепе був затриманий поліцією в неділю, 1 березня. Крім того, напередодні ввечері були затримані троє інших працівників російського медіа.

“Пізно ввечері в суботу головний редактор агентства Маргарита Симоньян повідомила, що невідомі увірвалися до квартир трьох співробітників турецького бюро “Спутніка” в Анкарі, погрожуючи та звинувачуючи у зраді батьківщини у зв’язку з їхньою роботою в російському ЗМІ”, – передає провідне російське інформагентство.

Симоньян у своєму Telegram-каналі розповіла, що відбувся обшук в офісі “Спутніка” у Стамбулі та що трьох затриманих раніше в Анкарі співробітників Sputnik Turkiye доставили до Палацу правосуддя для дачі показань.

При цьому пропагандистка підкреслила, що “практично всі” співробітники, які працюють у турецькому бюро “Спутніка”, є турками.

Газета Sozdzhu інформує, що причиною затримання трьох працівників Sputnik Turkiye в Анкарі стала публікація на сайті агентства під заголовком “Вкрадена провінція”: чому Франція передала Туреччині [область] Хатай 80 років тому”.

У неділю Симоньян також заявила, що четвертий співробітник турецького бюро агентства Sputnik затриманий в офісі у Стамбулі.

У зв’язку з цим МЗС Росії закликало турецьку владу втрутитися і з’ясувати ситуацію із затриманням співробітників Sputnik, а також забезпечити безпеку співробітникам російських ЗМІ.

У свою чергу “МИА Россия сегодня” (що включає RT, Sputnik  та інші пропагандистські редакції) зажадало від ООН, ОБСЄ, ЮНЕСКО та Міжнародної федерації журналістів звернути увагу на ситуацію, що склалася з тиском на його працівників у Туреччині.

ОНОВЛЕНО
Як згодом повідомили турецькі інформагенції, після допиту трьох затриманих співробітників Sputnik Turkiye (усі вони – громадяни Туреччини) відпустили.

Читайте також:
Удари РФ у Сирії: МЗС та Міноборони України виступили із заявами, підтримавши Туреччину

Як інформувала “Новинарня“, внаслідок атаки сил режиму Башара Асада та ймовірно Росії в сирійській провінції Ідліб 27 лютого загинули щонайменше 33 військовослужбовців збройних сил Туреччини. Це найбільші одночасні втрати Туреччини за всі 9 років війни у Сирії.
Президент Туреччини Реджеп Ердоган скликав засідання ради безпеки країни. Було завдано удари у відповідь по військах Асада.
США висловили підтримку Туреччині, чиї військові на північному заході Сирії зазнають атак армії режиму Асада за підтримки російської авіації.
Російська сторона стверджувала, нібито турецька армія не надала інформації про перебування в районах, які були атаковані. Натомість міністр оборони ТР Хулусі Акар заявив, що в атакованому урядовими військами секторі в Ідлібі не перебували жодні збройні угруповання сирійської опозиції та що удари по позиціях Туреччині відбулися попри попередження Анкари.

Читайте також:
Удари РФ по турецьких військах у Сирії: Анкара видала різку заяву, скликає НАТО і пропускає біженців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна