“Найстрашніший – вірус ненависті”, – відеозвернення Зеленського

 

Історія з евакуацією українців із Китаю є “іспитом на зрілість” для нашого суспільства.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні, оприлюдненому ввечері в п’ятницю, 21 лютого.

“Історія з коронавірусом та повернення наших громадян – це черговий іспит для нашого суспільства. В першу чергу я хочу привітати наших громадян, які повернулися на Батьківщину. Ми раді, що ви вдома. Ми бажаємо вам міцного здоров’я та щиро віримо, що у найближчі тижні ви зможете повернутись до своїх рідних і близьких”, – сказав глава держави.

“У наступні два тижні ми маємо з честю пройти іспит на зрілість. Маємо зберігати холодну голову та відкрите серце. Довіряти не гучним заголовкам та фейкам, а логічному мисленню та здоровому глузду. Пам’ятаймо, що найстрашніший вірус – це вірус ненависті”, – наголосив президент.

Зеленський також подякував екіпажу літака, який здійснював евакуацію, журналістам, котрі супроводжували групу, працівникам міністерств, а також усім, хто доклав зусиль до повернення українців додому.

Нагадаємо, раніше цього дня президент заявив, що проти ринку землі й евакуйованих із Китаю протестували ті ж люди, а також що зіткнення в Нових Санжарах наводять на думку, що Україна – “Європа епохи Середньовіччя”.

Читайте також:
“Шахтар” готовий відправити свій літак за українцями, що залишилися в Ухані, – П’ятов

Як інформувала “Новинарня“, вранці 20 лютого літак із громадянами України та інших країн, евакуйованими з китайського Уханя, приземлився у аеропорту “Бориспіль” на дозаправку. З Києва він вирушив у Харків.

Усі ці люди не є хворими на коронавірус і не мають жодних симптомів вірусного захворювання. Їх було вирішено доправити на територію медичного центру Національної гвардії України “Нові Санжари” в Полтавській області. Там вони протягом 14 днів перебуватимуть в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного-епідеміологічного контролю та безпеки.

Місцеві мешканці організували протести проти розміщення евакуйованих з Уханя в Нових Санжарах. Зокрема, протестувальники перекрили міст через річку Ворскла, а коли автобуси з евакуйованими співвітчизниками все ж проїхали, закидали їх камінням.

Поліція відзвітувала про затримання 24 осіб. Згодом 23 особи відпустили (крім того, хто наїхав автівкою на правоохоронців).

Депутати Новосанжарської селищної ради звернулися до президента та заявили, що вони категорично проти розміщення евакуйованих Уханя в селищі. За словами депутатів, у Нових Санжарах немає ніяких умов для перебування карантинного типу, оскільки немає ізоляторів, боксів чи належної вентиляційної системи.

У Полтавську область вилетів прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Він заявив, що в Нових Санжарах працюватиме оперативний штаб уряду.

Крім того, в медцентрі НГУ вирішила 14 днів перебувати глава МОЗ Зоряна Скалецька.

У Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Медики підтвердили передачу невідомого вірусу від людини до людини. Хвороба супроводжується лихоманкою і нестачею повітря.

Місто Ухань у провінції Хубей ізолювали.

Згодом стало відомо, що вірус не настільки небезпечний, як вважалося спочатку, і виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають.

Так, уже вилікувалися двоє українців з персоналу круїзного лайнера Diamond Princess, у яких раніше діагностували зараження вірусом COVID-19.

Читайте також:
Опір коронавірусу для “чайників”: що треба знати, щоб не панікувати

Пентагон відстежує поширену РФ “інформепідемію” коронавірусу в соцмережах, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна