Атака біля Золотого: НАТО закликає Росію вивести свої війська з Донбасу

 

Північноатлантичний Альянс занепокоєний сплеском насильства на Сході України, що стався сьогодні вранці, і розцінює дії підтримуваних Росією найманців як підрив Мінських угод та всіх зусиль із мирного врегулювання конфлікту.

Про це у вівторок, 18 лютого, йдеться у заяві речниці НАТО Оани Лунгеску, передає Укрінформ”.

“Ми занепокоєні ескалацією насильства з боку підтримуваних Росією сепаратистів на Сході України цього ранку. Це підриває Мінські домовленості та зусилля до мирного врегулювання конфлікту”, – йдеться у заяві.

Лунгеску наголосила, що НАТО повністю підтримує територіальну цілісність та суверенітет України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

“Ми продовжуємо закликати Росію вивести свої сили, припинити підтримку сепаратистів та докласти справжніх зусиль для імплементації Мінських угод”, – наголосила речниця НАТО.

Раніше у ЄС відреагували на атаку окупантів біля Золотого, звинувативши бойовиків у порушенні режиму тиші у зв’язку з останнім загостренням на Донбасі. ЄС очікує, що Росія змусить їх дотримуватися припинення вогню.

Президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд також закликала міжнародну спільноту засудити напади підтримуваних Росією сил на Донбасі поблизу Золотого.

У вівторок ввечері у Нью-Йорку відбудеться засідання Ради безпеки ООН, де обговорюватиметься виконання Мінських угод. Також українська делегація планує порушити питання наступу підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі.

Читайте також:
“Понад 200 мін, 56 танкових снарядів”: ОСи порахували число пострілів на Луганщині

Як інформувала “Новинарня“, вранці 18 лютого  російські окупаційні війська почали атаку на ділянці розведення сил у районі Зологото на позиції 72 і 93 омбр ЗСУ Луганщині із застосуванням важкої артилерії та штурмової групи.

Першим про наступ росіян, що почався з п’ятої години, повідомив журналіст Юрій Бутусов – усупереч штабу ООС, який о 7:00 заявляв, що з початку доби 18 лютого окупанти не проявляли вогневої активності.
Згодом штаб ООС заявив про намагання окупантів прорвати лінію розмежування та втрати з боку Об’єднаних сил. Із повідомлення ОС прибрали згадки про відсутність втрат і обстрілів станом на 7:00.

Начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак підтвердив інформацію про застосування противником штурмових груп і артилерії 152-го калібру, починаючи з 5-ї години.
За його уточненими даними, внаслідок атаки росіян загинув один український військовий, ще п’ятеро – зазнали поранень та ушкоджень (три – поранені, два – контужені).
При цьому НГШ назвав втрати противника – чотири “двохсотих”, шість поранених.

Генерал Хомчак на брифінгу зазначив, що військові ЗСУ відійшли з одного спостережника, але заперечив втрату позицій.
Він назвав основну версію атаки противника – захопити опорники ОС у 5-ту річницю виходу Дебальцевого. З його слів, на початку атаки ворог знищив камеру відеоспостереження ОБСЄ, що стояла на спостережнику.

“Режим тиші з 10.00 запросили. Працює Спільний центр координації та контролю, для того щоб ми могли звідти забрати нашого загиблого, а противник міг забрати своїх”, – повідомив Хомчак.

Згодом стало відомо, що масований бій точився навколо позиції “Баня”, зайнятої 72-ю бригадою в “сірій зоні” минулого року. Українські військові відійшли з цієї позиції, де загинув Максим Хитайлов.

Читайте також:
“Стріляють з-за житлових будинків”: у мережі з’явилося відео бою на Луганщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна