“Стріляють з-за житлових будинків”: у мережі з’явилося відео бою на Луганщині

 

У мережі з’явилося відео артилерійського обстрілу в ході запеклого бою вранці у вівторок, 18 лютого, який відбувся в ході наступу окупаційних військ на Луганщині поблизу від населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний.

Як передає “Новинарня“, відеозапис артнальоту, імовірно знятий цивільними мешканцями ОРЛО, оприлюднив у фейсбуці колишній заступник голови Донецької ОДА, волонтер Ігор Стокоз.

“Відео з тієї сторони, на ньому видно, як окупанти стріляють через житлові будинки”, – зазначив Стокоз.

Також він повідомляв із посиланням на хлопців, що в бою загинув не один, а двоє українських військових. Однак надалі виправив інформацію на офіційну – один загиблий.

“…Один з поранених від госпіталізації відмовився. Противник застосовував ствольну артилерію, але наші артилеристи їх заткнули. Пряма мова від мого товариша: “Тепер їх черга оп****юлюватися”, – переказав Стокоз.

У наступному дописі він додав: “Ще одне невелике питаннячко. Восени, коли відводили підрозділи ЗСУ в районі Золотого, шостий [президент] пообіцяв у разі порушення домовленостей повернути війська на попередні позиції. Тож чекаємо”.

Читайте також:
“Курс на завершення війни залишається незмінним”: Зеленський відреагував на наступ РФ під Золотим

Як інформувала “Новинарня“, вранці 18 лютого російські окупаційні війська почали наступ на ділянці розведення сил у районі Зологото на Луганщині зі застосуванням важкої артилерії та штурмової групи.

Першим про наступ росіян, що почався з п’ятої години, повідомив журналіст Юрій Бутусов – усупереч штабу ООС, який о 7:00 заявляв, що з початку доби 18 лютого окупанти не проявляли вогневої активності.

Згодом штаб ООС заявив про намагання окупантів прорвати лінію розмежування та втрати з боку Об’єднаних сил. Із повідомлення ОС прибрали згадки про відсутність втрат і обстрілів станом на 7:00.

Начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак підтвердив інформацію про застосування противником штурмових груп і артилерії 152-го калібру.
За його уточненими даними, внаслідок атаки росіян загинув один український військовий, ще п’ятеро – зазнали поранень та ушкоджень (три – поранені, два – контужені).
При цьому НГШ назвав втрати противника – чотири “двохсотих”, шість поранених.

Різні джерела інформують, що 72 омбр унаслідок наступу окупантів втратила один чи два опорні пункти під Золотим.

Генерал Хомчак на брифінгу підтвердив, що військові ЗСУ відійшли з одного спостережника та назвав основну версію атаки противника – захопити опорники ОС у 5-ту річницю виходу Дебальцевого. З його слів, на початку атаки ворог знищив камеру відеоспостереження ОБСЄ, що стояла на спостережнику.

Читайте також:
Атакою на Золоте Путін показав, хто насправді контролює ситуацію в ОРДЛО, – Казанський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна