У ЄС відреагували на атаку окупантів біля Золотого: чекають дій від Росії

 

Європейський Союз звинуватив бойовиків у порушенні режиму тиші у зв’язку з останнім загостренням на Донбасі та очікує, що Росія змусить їх дотримуватися припинення вогню.

Про це у вівторок, 18 лютого, йдеться у коментарі речника ЄС із питань зовнішніх справ і політики безпеки, який є у розпорядженні “Європейської правди”.

“Застосування зброї, забороненої Мінськими угодами, що призвело до жертв, викликає надзвичайну стурбованість. Ці наступальні спроби збройних формувань, підтримуваних Росією, повністю суперечать домовленому припиненню вогню, яке досі повністю не дотримується”, – сказав представник ЄС.

Він нагадав, що повна реалізація Мінських угод і заходів, узгоджених на “нормандському саміті” в Парижі, мають вирішальне значення у цьому контексті.

Речник підкреслив, що у зв’язку із загостренням ЄС очікує дій від Росії.

“Ми очікуємо, що Росія повною мірою і негайно використає свій вплив на підтримувані нею збройні формування”, – зазначив він.

Додамо, що у вівторок ввечері у Нью-Йорку відбудеться засідання Ради безпеки ООН, де обговорюватиметься виконання Мінських угод. Також українська делегація планує порушити питання наступу підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі.

Читайте також:
“Стріляють з-за житлових будинків”: у мережі з’явилося відео бою на Луганщині

“Курс на завершення війни залишається незмінним”:
Зеленський відреагував на наступ РФ під Золотим

Як інформувала “Новинарня“, вранці 18 лютого російські окупаційні війська почали наступ на ділянці розведення сил у районі Зологото на Луганщині зі застосуванням важкої артилерії та штурмової групи.

Першим про наступ росіян, що почався з п’ятої години, повідомив журналіст Юрій Бутусов – усупереч штабу ООС, який о 7:00 заявляв, що з початку доби 18 лютого окупанти не проявляли вогневої активності.

Згодом штаб ООС заявив про намагання окупантів прорвати лінію розмежування та втрати з боку Об’єднаних сил. Із повідомлення ОС прибрали згадки про відсутність втрат і обстрілів станом на 7:00.

Начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак підтвердив інформацію про застосування противником штурмових груп і артилерії 152-го калібру, починаючи з 5-ї години.
За його уточненими даними, внаслідок атаки росіян загинув один український військовий, ще п’ятеро – зазнали поранень та ушкоджень (три – поранені, два – контужені).
При цьому НГШ назвав втрати противника – чотири “двохсотих”, шість поранених.
Різні джерела інформують, що 72 омбр унаслідок наступу окупантів втратила один чи два опорні пункти під Золотим.
Генерал Хомчак на брифінгу підтвердив, що військові ЗСУ відійшли з одного спостережника, але заперечив втрату позицій.
Він назвав основну версію атаки противника – захопити опорники ОС у 5-ту річницю виходу Дебальцевого. З його слів, на початку атаки ворог знищив камеру відеоспостереження ОБСЄ, що стояла на спостережнику.

Читайте також:
Атакою на Золоте Путін показав, хто насправді контролює ситуацію в ОРДЛО, – Казанський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна