Окупанти наступають на ділянці розведення біля Золотого, ЗСУ зазнали втрат. ОНОВЛЕНО

оновлено

Штаб операції Об’єднаних сил підтвердив інформацію про наступ російських військ на ділянці розведення сил на Луганщині й повідомив про втрати з українського боку.

Про це вранці у вівторок, 18 лютого, передає “Новинарня” з посиланням на пресцентр штабу ООС.

Як відомо, ескалація відбулася в зонах відповідальності 72-ї і 93-ї механізованої бригад імені Чорних запорожців та “Холодний Яр” і припала на 5-ті роковини виходу українських військ із Дебальцевого. 

“Зранку 18 лютого збройні формування Російської Федерації атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний. Окупанти ведуть обстріли по наших захисниках із забороненого Мінськими угодами озброєння. Ворог застосовує міномети калібру 120 мм. Також противник веде вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Під вогневим прикриттям російські окупанти перейшли до активних наступальних дій та здійснили спробу просування через лінію розмежування. Станом на зараз триває бій. На жаль, внаслідок ворожих обстрілів українські захисники понесли втрати”, – йшлося в першому повідомленні.

Станом на 10:20, за повідомленням пресцентру штабу ООС, бій поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний закінчився.

“Підрозділи Об’єднаних сил надали адекватну вогневу відповідь противнику та утримали повний контроль над ситуацією. Серед українських захисників, на жаль, один загиблий, четверо отримали легкі поранення, їм надається медична допомога”, – поінформували у пресцентрі ООС.

У ворога один загиблий, п’ять – важко поранених. Противник запросив режим тиші. Позиції українських захисників не втрачені”, – сказано в повідомленні.

Зазначається, що в готовності до застосування перебувають підрозділи резерву зі складу Об’єднаних сил, “ситуація повністю контрольована”.

Раніше джерела “Новинарні” повідомили, що в 72 омбр імені Чорних запорожців – один загиблий і п’ять поранених. У 93 омбр “Холодний Яр”, за попередніми даними, втрат немає.

ТСН інформувала, що українські військовослужбовці внаслідок ранкової атаки бойовиків втратили позиції неподалік Золотого та що ці обстріли стали найсильнішими за останні декілька років. Російські найманці при цьому поцілили в мирні райони.

Як повідомляє “Цензор” із посиланням на одного з воїнів 93-ї бригади, “за інформацією, яка дійшла до нього, (…) 72 омбр змушена була покинути два опорники“. Офіційно ця інформація не підтверджується.

У 2-му батальйоні 93 омбр, який потрапив під обстріл, підтверджують, що “насипали нормально”, а по них працювали, зокрема, і гармати 152-го калібру.

О 7:00, вівторка, 18 лютого, штаб ООС заявляв, що з початку доби окупанти не проявляли вогневою активності.
Після цього редактор “Цензора” Юрій Бутусов повідомив про наступ росіян, який почався близько 5:00 із застосуванням важкої артилерії та штурмової групи.

Нагадаємо, протягом минулої доби, 17 лютого, збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню, в ЗСУ бойових втрат не було, але важкі обстріли тривали зокрема під Оріховим.

Як інформувала “Новинарня“, 9 листопада 2019 року за присутності СММ ОБСЄ після семи діб тиші відбулося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Новопетрівське.

Розведення військ у районі Золотого, на ділянці №2, відбулося 29 жовтня, у Станиці Луганській на ділянці №1 – 26 червня.

Уперше угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського – було підписано на переговорах ТКГ в Мінську ще 21 вересня 2016 року. Угода передбачала відведення по 1 кілометру з кожної зі сторін.
У 2016 році часткове розведення сил відбувалося в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. Однак у 2017-му сторони повернулися на більш вигідні позиції.

Розведення в районі Золотого і Катеринівки відбулося, незважаючи на те, що збройні формування РФ на початку жовтня вчиняли обстріли на ділянках розведення сил та засобів у напрямку н.п. Богданівка та Золоте-4. Штаб ООС повідомляв про обстріли в межах ділянок розведення як у районі Золотого-4 (26 жовтня та 28 жовтня), так і біля Богданівки з боку Петрівського (24 жовтня).

Перед цим розведенням у районі Золотого відбулися сутички поліції з ветеранами, які прямували в цей район, щоб влаштувати блокпости проти відведення військ.

26 жовтня президент Володимир Зеленський на “блокпосту” у Золотому-4 зустрівся  з ветеранами, які протистояли відведенню українських військ на цій ділянці та мають із собою зареєстровану зброю.
Ветерани назвали поведінку Зеленського на блокпосту “хамською”.

Офіс президента поширив у ФБ і на ТБ пропагандистський фільм “За крок до миру” за підсумками поїздки Володимира Зеленського в Золоте, зустрічей із військовими, місцевими жителями та протестувальниками.

Як писала “Новинарня“, українська контррозвідка вивела з “ДНР” ексбойовика, який розказав про російську техніку в ОРДО.

Читайте також:
Окупанти лякають мешканців ОРДЛО “бліцкригом” від ОС, – розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна