Начальник ГШ Хомчак уточнив обставини й втрати з обох боків у бою під Золотим

доповнено

Унаслідок бою на Луганщині у вівторок, 18 лютого, один український військовий загинув, троє отримали поранення, ще двоє – контузію.

Як повідомляє “Новинарня“, про це на брифінгу в ОП заявив начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Руслан Хомчак.

Раніше за підсумками бою поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний штаб операції Об’єднаних сил інформував про одного загиблого та чотирьох поранених.

За словами Хомчака, внаслідок боїв окупанти зазнали таких втрат: четверо бойовиків загинули, шестеро – поранені.

Хомчак зазначив, що після бою українська армія зберегла свої позиції, але визнав, що військові ЗСУ відійшли зі спостережника, де був один загиблий.

“Силами підрозділів напад штурмових груп відбили, зав’язався бій на позиції “Баня” 72-ї бригади. В результаті цього бою, згідно 51-ї статті Статуту ООН, ми дали адекватну відповідь також зі всього озброєння, яке було необхідно застосувати”, – розповів начальник Генштабу.

“Перед тим ми дали команду, щоби люди відійшли з того спостережного пункту. Довелося туди наносити вогонь, артилерією в тому числі. Станом на цю годину всі позиції залишаються під контролем наших військ, десь із 10-ї години противник запросив режим тиші, тому що їм необхідно забрати їхніх вбитих і поранених”, – сказав Хомчак.

НГШ зазначив, що ворог вів артилерійський вогонь з усіх систем по позиціях 93-ї і 72-ї бригад ЗСУ. При цьому бойовики застосовували калібр артилерії 152 мм, а потім здійснили спробу атакувати спостережні пости двома штурмовими групами.

Зі слів головнокомандувача ЗСУ, перед атакою окупанти знищили камеру спостереження, яка стояла на спостережному пункті.

Хомчак уточнив, що артналіт окупантів почався після п’ятої години ранку, а спроба прориву штурмових груп 2 АК (“ЛНР”) по трьох напрямках, з атакою спостережних постів двох бригад ЗСУ – близько 05:15.

З його слів, це відбувалось на проміжку від Новотошківського до Жолобка. Генерал Хомчак заперечив, що артналіт відбувався по ділянці розведення військ у Золотому.

Також він підкреслив, що дії російських окупантів були спрямовані на те, щоб показово відбити українські позиції в 5-ту річницю виходу з Дебальцевого.

Читайте також:
“Курс на завершення війни залишається незмінним”:
Зеленський відреагував на наступ РФ під Золотим

Як інформувала “Новинарня“, вранці 18 лютого російські окупаційні війська почали наступ на ділянці розведення сил у районі Зологото на Луганщині зі застосуванням важкої артилерії та штурмової групи.

Першим про наступ росіян, що почався з п’ятої години, повідомив журналіст Юрій Бутусов – усупереч штабу ООС, який о 7:00 заявляв, що з початку доби 18 лютого окупанти не проявляли вогневої активності.

Згодом штаб ООС заявив про намагання окупантів прорвати лінію розмежування та втрати з боку Об’єднаних сил. Із повідомлення ОС прибрали згадки про відсутність втрат і обстрілів станом на 7:00.

Читайте також:
“Стріляють з-за житлових будинків”: у мережі з’явилося відео бою на Луганщині

Атакою на Золоте Путін показав, хто насправді контролює ситуацію в ОРДЛО, – Казанський

ОСи заперечили версію бойовиків щодо ескалації під Золотим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна